Hjem » Interiør & design »  Tidløs design

Tidløs design

Sjefsdesigner Morten Bo Jensen feirer sitt 10. jubileum hos Vipp.

Morten Bo Jensen er mannen bak alle Vipp-produktene siden Vipps skittentøyskurv fra 2006. Med en sterk tro på færre, men bedre produkter, foretrekker han tidløshet foran trender. Ved å beholde DNA-et til pedalbøtten fra 1939 i alle deler av designet er målet hans å ta de industrielle prinsippene for funksjonalitet og bringe dem inn i private hjem.
– Jeg er stolt og beæret over å fortsette en 77 år lang tradisjon av å lage solide produkter som ikke eldes, verken i funksjon eller estetikk. I disse årene har vi opplevd en ukritisk og kommersiell trang til å hive seg på den neste trenden, som per definisjon vil svinne hen når den neste trenden slår an. Jeg mener at vi har en plikt til å være kritiske til de ressursene vi forbruker. Målet vårt hos Vipp er å tilby produkter som er en glede å bruke hver eneste dag, år etter år. Holgers bøtte fra 1939 har allerede vist sin tidløse aktualitet, og ambisjonen vår er å tilpasse alle nye produkter til denne filosofien, enten det er en lampe, et kjøkken eller et shelter, forteller Morten Bo Jensen hos VIPP.

Gründeren bak Vipp

Vipp ble grunnlagt i den lille danske byen Randers i 1939. Gründeren het Holger Nielsen, og var utdannet metalldreier. I 1931 vinner Holger en bil. Han har imidlertid ikke sertifikat, og kjøretøyet blir derfor solgt. Pengene investerer han i en metalldreiebenk, og grunnlegger dermed den fabrikken hvor han få år senere skal lage det produktet han er blitt så kjent for – pedalspannet Vipp. Holgers kone Marie, som var utdannet frisør, skulle åpne egen salong. Hun ønsket seg et vakkert og funksjonelt interiør; kanskje mest av alt et praktisk spann til avfall. Økonomien var nokså skral, og hun spør derfor sin mann om hjelp. Holger trør til, og etter noen timer på dreiebenken kan han presentere «Vipp» – et flunkende nytt pedalspann, for sin kone. Marie er henrykt. Det samme er kundene hennes, og snart mottar Holger bestillinger på flere spann. Den plutselige etterspørselen bidrar til at Holger starter en mer omfattende produksjon, og snart er Vipp også fast inventar på danske legeklinikker.

Internasjonal designklassiker

– God design går aldri av mote, pleide Holger å si. 
Og tiden skulle vise, at han med sin sans for kvalitet og estetikk, fikk helt rett. Vipp har ikke endret nevneverdig verken i utforming eller materiale siden 1939, og har i dag vunnet anerkjennelse som en internasjonal designklassiker.

Følg IN magasinet på Facebook