Hjem » Bergen »  Tegner det nye publikumsbygget til Gamle Bergen Museum

Tegner det nye publikumsbygget til Gamle Bergen Museum

Den danske arkitektfirmaet AART architects har vunnet konkurransen om å tegne det nye publikumsbygget til Gamle Bergen Museum. Firmaet er blant annet kjent som arkitekten bak det nye Vikingtidsmuseet i Oslo.

På 1800-tallet var Bergen den største trebyen i Europa, hvor husene i tre dannet rammen rundt travle torg og gater. Det historiske bymiljøet kan gjenoppleves på Gamle Bergen Museum, som nå får et dansk anstrøk. Med SLA og Norconsult som underrådgivere har AART architects nemlig vunnet konkurransen om å forene og formidle friluftsmuseets fortelling i en ny publikumsbygg.
– Vinnerprosjektet har høy kvalitet, gode løsninger og et tidløst uttrykk som passer godt til de andre bygningene i museet. Gjennom dette prosjektet skal vi styrke fortellingen om museet, sette byhistorien inn i en større sammenheng og revitalisere nærområdet, forteller Marianne L. Nielsen, direktør for Bymuseet i Bergen og leder av juryens arbeid.

Trekker byen inn i bygningen

– Det nye publikumsbygget tar ikke bare formen sin fra de gamle trehusene. Det trekker også det historiske bymiljøet inn i foajeen og innrammer utsikten mot friluftsmuseet. Det vender seg innover og utover på én og samme tid. Alt sammen med fokus på å gi de besøkende en forsmak på den opplevelsen som venter, forteller Thomas Pedersen, leder av AART architects’ norske avdeling. 
– Vi ser frem til å arbeide videre med prosjektet og føye til et nytt kapittel i museets fantastiske fortelling om det gamle Bergen, supplerer han.
Det nye publikumsbygget fremstiller det historiske bymiljøet ved å fremstå som tre forbundne, men forskjøvne saltakshus i tre. Samtidig som bygningen er tro mot byens kulturarv føyer den til en ny dimensjon i museumsopplevelsen og skaper en indre, romlig sammenheng. En sammenheng som understøttes av en sentralt plassert amfitrapp som inviterer til opphold og åpner utstillingsrommene på tvers av etasjene.

FAKTA: Om AART architects

Med avdelinger i Aarhus, København og Oslo er AART architects et dansk arkitektfirma med nordisk rekkevidde. I mer enn 15 år har virksomheten tegnet og oppført prosjekter innenfor alle størrelsesordener innen arkitektur. I Norge står virksomheten blant annet bak det nye Vikingtidsmuseet i Oslo og Vannkanten i Stavanger æret som verdens beste boligbygg i 2014 av World Architecture News.