Hjem » Kultur & underholdning »  Teaterhøst for noen og enhver

Teaterhøst for noen og enhver

Fra lokalhistorisk sus i «Adrian Posepilt» via gåtefullt Ibsendrama og verdenseposet «Moby Dick», til familieunderholdning med «Rasmus og Verdens Beste Band». Det trønderske teaterpublikummet går en mangfoldig høst i møte.

Verdenseposet «Moby Dick» har premiere på Studioscenen 8. november. Foto Øystein Hermstad.

Teaterhøsten 2014 er godt i gang ved Trøndelag Teater, med Kristian Kristiansens «Adrian Posepilt» på Gamle Scene, og Henrik Ibsens «Når vi døde våkner», som hadde premiere på Hovedscenen 13. september. Ved siden av musikalen «Puppan te Pappa», som spilles på Hovedscenen fra 1. november, er dette to av høstens storsatsninger.
– Det blir noe bredt, noe smalere, noe kjent, noe ukjent, noe nytt og noe klassisk, sier markedssjef ved Trøndelag Teater, Merete Wist Adde.

Tidløs Adrian

Høstens oppsetning av «Adrian Posepilt» på Gamle Scene kommer i ny drakt, med Kjersti Haugen på regi og dramatisering av Petter Rosenlund. Mads Bones spiller fattiggutten Adrian, som blir forlatt på ei trapp en mørk vinternatt, og som gjennom hele oppveksten er på søken etter sine røtter. 1600-tallets Trondheim, der fattigdom preget manges liv, danner bakteppet for fortellingen. 
– For mange trondheimere er det jo dette et kjent stykke, som nå er gjort mer tidløst. Det handler om et menneskes søken eter hvem man er, men det handler også om menneskelige relasjoner, sier Adde.

Trøndere liker Ibsen

Høstens Ibsen-alibi, «Når vi døde våkner», er også det siste stykket Ibsen skrev. Rollen som kunstneren Rubek spilles av Kai Remlov, som til vanlig jobber ved Nationaltheatret. Hans yngre kone spilles av Renate Reinsve, og Hildegunn Eggen innehar rollen som Irene, inspirasjonskilden til Rubeks kunstneriske gjennombrudd. Stykket er av mange beskrevet som et av Ibsens mest gåtefulle, men også beste skuespill. Adde tror stykket vil slå godt an hos trøndere, og lover en spesiell visuell opplevelse. 
– Trøndere liker Ibsen. Vi har hatt en Ibsen-forestilling hvert år siden 2010. Scenografien blir flott, med bruk av vann, stein og speil. Det blir en tidløs forestilling visuelt, men manus og tekst er helt Ibsen, sier hun.

Topp venstre: Håkon Bleken har malt plakatmotivet til Ibsen-stykket «Når vi døde våkner». Nederst til venstre: Markedssjef Merete Wist Adde (t.v.) ser frem til en spennende og variert høst ved Trøndelag teater. I billettluka sitter Wenche Haugen (t.v.) og Wenche Rødsjø. Topp høyre: Mads Bones spiller hovedrollen som Adrian i høstens storsatsning «Adrian Posepilt», som spilles på Gamle Scene til et godt stykke ut i oktober. Foto: Ole Ekker. Topp i midten: «Puppan te Pappa» sørger for familieunderholdningen i høst. Illustrasjon Stig Wærnes.

Håkon Bleken

Plakatmotivet til «Når vi døde våkner» er malt av Håkon Bleken, og Trondheimskunstneren var ikke vond å be da teateret kom med forespørselen. 
– Dette er et stykke som betyr mye for ham, og som han etter eget utsagn kjenner seg igjen i, sier Adde.

Et ensemble – to stykker

Høstens kanskje mest spennende prosjekt består av to stykker, et ensemble på fire skuespillere og én regissør, Ole Johan Skjelbred. Først ute er verdenseposet «Moby Dick» av Hermann Melville på Studioscenen 27. september, før «Dager Under» av Arne Lygre tar over på samme scene 15. november. Lygre er en norsk forfatter som har gjort stor suksess internasjonalt, og skuespillene hans er oversatt til en rekke språk, og blir satt opp på flere scener rundt om i Europa. Medvirkende i begge stykkene er Kine Bendixen, Espen Klouman Høiner, Herbert Nordrum og Kjersti Tveterås. 
– «Moby Dick» blir en morsom forestilling hvor ensemblet ønsker å berøre mange av de store spørsmålene stykket reiser. Og hva handler egentlig «Moby Dick» om? Er det hevn, jakten på evig lykke, eller makt? spør markedssjef Adde.

«Sjarmklumpen»

Hun spår familiestykket «Puppan te Pappa» til å bli høstens store suksess. Tekst og musikk er skrevet av Rasmus Rohde, og karakterene i forestillingen er hentet fra de tidligere sangene til «Rasmus og Verdens Beste Band». Verdens beste pappa, Sylfrekke Vibeke og Driftige Gunn er noen av karakterene publikum får møte. 
– Dette er høstens store sjarmklump, som passer til både voksne og barn. Det blir fengende musikk og levende orkester på scenen, artige karakterer og en god historie, lover Adde. Stykket spilles fra 1. november frem til og med romjula.

Førjulskonsert

Fra 6. desember synges julen inn med skuespiller og sanger Jan Erik Bertsen. Forestillingen er oppkalt etter Berntsens populære tv-show på 70-tallet «JEB-Show». Berntsen har siden teaterdebuten i 1964 medvirket i over 130 oppsetninger, senest i «En handelsreisendes død» og «Bør Børson jr.». I førjulsshowet serveres flere slagere fra 70-tallet, og flere gjesteartister fra den tiden vil dukke opp. 
– Dette tror jeg blir en hyggelig førjulskonsert, sier Adde. 
Hun mener teaterhøsten rommer noe for enhver smak. 
– Dette blir en mangfoldig høst, som vi gleder oss veldig til, sier hun.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Trøndelag Teater

Følg IN magasinet på Facebook