Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Takk for giverglede i 110 år

Takk for giverglede i 110 år

Fretex Midt Norge ønsker å takke både givere og sine arbeidstakere for samarbeid, giverglede og omtanke når Fretex i år fyller hele 110 år.

Fretex sin historie går så langt som tilbake til 1905. Da ble industrihjemmet «Elevator», som tilhørte Frelsesarmeen, innviet i Kristiania som hovedstaden het den gangen. Dette var et nytt tiltak for å hjelpe byens vanskeligstilte. Der kunne man få husrom og et midlertidig arbeid som et første steg på veien til et bedre liv. Elevator, som betyr «heis», skulle hjelpe «de falne» å reise seg igjen. Elevator hadde flere prosjekter for å sysselsette beboerne, men den viktigste virksomheten var innsamling og salg av avfallspapir, noe som ga mange mennesker et arbeid.

Tro på framtiden

I dag, over hundre år senere, er Fretex sin forretningsidé fortsatt den samme. Ideen er å aktivt bidra til at mennesker skal komme i jobb, samt å jobbe for et bedre miljø i form av gjenbruk.
– Fretex bygger opp lokale arbeidsplasser. Vi gir folk en grunn til å tro på seg selv og på framtiden. Det har en stor verdi, sier Rannveig Pedersen, daglig leder hos Fretex Midt-Norge. 
Det er ikke til å ta feil av at gjenbruk er populært. Fretex er landets største bruktkjede, med 42 butikker på landsbasis. Bare i Midt-Norge er det seks butikker. Fire i Trondheim, en i Ålesund og en i Molde.

Takknemlig

I forbindelse med 110-årsjubileet skal Fretex føre en takkekampanje.
– Vi ønsker å takke alle som bidrar til at Fretex vokser og er den flotte arbeidsplassen det er. Det gjelder både de som gir brukte ting til Fretex, de som handler i butikkene våre og de som jobber her. Det at folk bruker oss utgjør hele forskjellen. Vi er avhengig av giverne og kundene våre, sier Pedersen. Selv stortrives hun på arbeidsplassen sin.
– Det artigste med å jobbe på Fretex er helheten. Det at ingen dager er like. Det vi får inn av varer påvirker dagen. 
Hun forteller at det mest spesielle de har fått inn var en utstoppet bjørn på 2 meter.
– Vi kalte den Asbjørn. Den er solgt nå, forteller hun.

Sorteringsanlegget

På Heimdal ligger Fretex sitt hovedkontor i Midt-Norge. Der havner alle varene som folk leverer. I sorteringsanlegget sorteres alle tingene. Folk forventer klær når de skal handle på Fretex, men det kommer også inn utrolig mye annet. Blant annet finnes en helt fantastisk bokavdeling.
– Her sorteres alle tingene på en sorteringslinje. De prises, pakkes og gjøres klar for å kjøres ut i butikkene, sier Pedersen.
Nora Isachsen er avdelingsleder for produksjonen på Heimdal, blant annet sortering av varer som kommer inn.
– Vi ser gjennom alt som kommer inn, sorterer og pakker før det kjøres ut til de forskjellige butikkene.

Skattekiste

Butikkene bestiller varer hos oss, alt ettersom hva de har behov for. Det er veldig spennende å jobbe her, det er utrolig mye forskjellig som kommer inn til oss, sier Isachsen. Fretex eksporterer også varer til andre land som Polen og Tsjekkia. På landsbasis ble det i 2014 gitt 14800 tonn, bare i klær til Fretex.
– Da har vi alle andre varer som møbler, bøker og interiør utover det også. Det er som en stor skattekiste, man vet aldri hva som kommer inn, sier Pedersen, som anbefaler alle å ta en tur innom en av Fretex-butikkene.

Tekst: Stine Marie Larsen | Foto: Fretex & Stine Marie Larsen

Følg IN magasinet på Facebook