Hjem » Stavanger » Portretter »  Svensk stjerneskudd

Svensk stjerneskudd

Eksmannen Ola kalte henne en «vulkan». Selv forteller Noomi Rapace at hun er sta, selvstendig, hardt arbeidende og tidvis mørk til sinns.

– Jeg har alltid vært fascinert av mennesker som kan gjøre sinne til styrke, sier hun. 
Kanskje var det derfor Noomi gjorde det så godt i rollen som Lisbeth Salander – en prestasjon som skulle vise seg å danne opptakten til en solid internasjonal karriere.
Noomi Rapace ble født i Hudiksvall en desemberdag i 1979. Faren var spansk flamencosanger; moren skuespiller og hippie. 
Kontakten med faren var dårlig. Noomi traff ham bare tre ganger før han døde. Fem år gammel flyttet den svenske jenta til Island, hvor stefaren drev en hestefarm. Bare to år etter sin ankomst til sagaøya landet Noomi sin første rolle i filmen «In the Shadow of the Raven». Den var liten, men likevel stor nok til at hun bestemte seg for å bli skuespiller. Midt i tenårene flyttet hun derfor til Stockholm for å realisere planene, og fire år senere ble hun oppdaget. 

Dystert og krevende

I 2007 mottok Noomi internasjonal hyllest for sin tolkning som bekymret tenåringsmamma i den danske filmen «Daisy Diamond». For denne prestasjonen ble hun tildelt to av Danmarks mest prestisjetunge filmpriser i kategorien «Beste skuespillerinne». Filmen ble også valgt ut til å delta i hovedkonkurransen under San Sebastian Film Festival, hvor et samstemt kritikerkorps ga Noomi gode skussmål. 
«Rapace delivers a superbly committed performance in a demanding role, the actress having to expose herself physically and emotionally», kunne man lese i blant annet Variety. 
Det hersker likevel ingen tvil om at det var rollen som Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-triologi som ga Noomi Rapace den internasjonale anerkjennelsen hun har i dag. Åpenbart hadde Noomi det som skulle til for å gi denne dystre, og noe dysfunksjonelle hackeren et troverdig ansikt. 
Kanskje lå årsaken i at Noomi selv, som Lisbeth, er i stand til å kjenne på følelsen av hat? 
– Jeg kjenner hat. Jeg har en side av meg som er kullsvart, forteller hun i et intervju med Magasinet. 
På spørsmål om hvem det er hun hater svarer hun at det gjelder både mennesker, henne selv og verden generelt. At verden kan være et vanskelig sted å håndtere, og vanskelig å leve i. Noomi har opplevd både alkoholisme og psykiske sammenbrudd hos nær familie. 
– Jeg kjente tidlig at alt var opp til meg selv. Her kjenner jeg meg igjen i Lisbeth Salander. Det er ingen vits i å gråte. Hvis du vil noe må du gjøre det selv. (Magasinet). 
Innspillingen av Millenium-filmene pågikk i ett og et halvt år. Noomi endret kroppsfasong, tok lappen på motorsykkel, klippet håret og ble gjennomhullet av piercinger. I tillegg kom de mange følelsesmessige påkjenningene denne rollen førte med seg. Selv har hun beskrevet det som å leve i en slags boble, og at jobben gikk sterkt inn på henne. Dette bekreftet også eksmannen, som uttalte at det var ganske spesielt å leve sammen med henne i disse årene. 
– Du var jo helt galen, fortalte han i et intervju med Fredrik Skavlan. 
Da aller siste scene var spilt inn, og resten av crewet sprettet champagnen, gikk Noomi på badet og kastet opp. Det var som om kroppen trengte sin egen måte å kvitte seg med Lisbeth Salander på – hun måtte «kräkast» ut. Etter det var det greit.

Romskip og Ridley Scott

I etterkant har tilbudene haglet inn – fra svenske, norske og ikke flere internasjonale prosjekter. Noomi Rapace var nylig å se som sigøynerkvinnen Sim i Sherlock Holmes: A Game of Shadows, hvor hun spilte mot Jude Law og Robert Downey Jr. Denne sommeren topper hun, sammen med blant andre Charlize Theron og Michael Fassbender, plakaten i Ridley Scotts Prometheus. 
Scott, regissør av kultklassikere som Alien og Blade Runner, går her tilbake til sjangeren han var med på å definere. En gruppe forskere oppdager en ledetråd til menneskets opprinnelse på jorden. Dette leder dem til universets mørkeste avkroker, hvor de blir nødt til å kjempe for å redde menneskehetens fremtid. 
Ifølge Noomi var det en opplevelse å få lov til å jobbe sammen med en regissør av et slikt format. Hun forteller at Scott er en kunstner av rang, og at ingen andre kan lage store og prangende scener så ubeskrivelig vakre som ham. Selv ble hun bergtatt da hun første gang fikk en forsmak på hvordan filmen ville se ut. 
Nok en gang har Noomi valgt en utfordrende rolle. 
– På mange måter føler jeg at min figur er selve hjertet i filmen. Underveis ser vi hvordan hun endrer seg. Fra å være en dypt troende, håpefull forsker og arkeolog; til først å bli en slags kriger og til slutt en sann survivor. Det var en ganske intens og dramatisk reise å foreta, både for meg, de andre skuespillerne og Ridley Scott. Da vi var ferdige var det som å komme tilbake til jorden i dobbelt forstand. Vi hadde vært gjennom en krevende prosess, men jo også befunnet oss store deler av tiden i et romskip – og på en helt annen planet. 

Utover landegrensene

I disse dager er hun i gang med et nytt og etterlengtet samarbeid med danske Niels Arden Oplev, som også hadde regien for «Menn som hater kvinner».
– Vi har lenge ønsket å jobbe sammen igjen, men det rette prosjektet lot vente på seg. Da han ga meg manuset til Dead Man Down visste jeg med én gang at dette var noe jeg ville gjøre. Niels er en fantastisk regissør, og på mange måter er vi svært like. Vi kan krangle så busta fyker, men blir likevel alltid enige til slutt. Han kjenner meg svært godt, og dette er noe jeg har gledet meg til lenge. (Collider.com). 
Noomi forteller videre at hun alltid har visst at hun en gang kom til å forlate Sverige. Som tenåring følte hun nesten at det var noe galt med henne. At hun ikke passet inn, og at Sverige umulig kunne være «hennes land».
– Jeg har alltid visst at jeg ville utforske verden og gå videre, men måten det skjedde på var helt uventet.
Prometheus har premiere 20. juni 2012.

Utvalgte filmer

• Prometheus - Ridley Scott vender tilbake til film-sjangeren som han revolusjonerte med Alien og Blade Runner. Filmen er en «prequel» til Alien-filmene. 
• Millennium-trioligien - filmene basert på Stieg Larssons populære bøker. 
• Sherlock Holmes 2 - hennes første store «Hollywood-film». Med store stjerner som Robert Downey Jr. og Jude Law. 
• Baby Call - den norske filmen laget av Pål Sletaune. Hvor hun bl.a. spilte mot Kristoffer Joner.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Kerry Brown ©Twentieth Century Fox Film & SF Norge