Hjem » Hjem & fritid »  Søvn, helse og velvære

Søvn, helse og velvære

Det er en kjensgjerning at vi mennesker benytter 1/3 av livet til å sove. Hvordan vi utnytter denne tiden påvirker i høy grad hvordan vi fungerer i våken tilstand.

Undertrykker vi behovet for søvn reduseres både livskvalitet og levealder. Særlig viktig er den dypeste delen av søvnen. I disse to – tre timene skapes nye hudceller. musklene avspennes og kroppen kvitter seg med avfallsstoffer. Derav uttrykket skjønnhetssøvn. Fordi søvn er så nært knyttet til helse og velvære, har fokuset på hvordan man skal få sove bedre også blitt stadig sterkere. Tipsene er mange; alt fra å unngå tv-titting, koffein og alkohol, til hvilke farger man bør ha på sengetøy og vegger. 

Velg madrass med omhu

En av de aller viktigste komponentene for søvn er å legge seg i en god seng på en bra madrass. Dette vil forebygge såvel nakke-, som skulder- og ryggplager. 
Det viktigste er ikke nødvendigvis å kjøpe den mest kostbare madrassen, men heller å bruke tid på å finne den modellen som passer best til din kropp. 
Det er mange aktører på markedet og valgmulighetene er store. Aller først er det viktig å finne riktig modell og riktig fasthet. Dette avhenger av den enkeltes vekt, kroppsfasong og liggestilling. Ved å investere noen dager på å finne en riktig madrass investerer man samtidig i eget helbred.

Behagelige farger og rent sengetøy

 I tillegg til de helsefremmede effektene ved en god madrass, er soverommet også et sted forbundet med velvære og avslapning. Man bør legge minst like omtanke i soverommet som i hvilket som helst annet rom i huset. Fargetonene bør være behagelige, og alle former for datamaskiner bannlyst. 
Undertegnede kan knapt tenke seg noe bedre enn først et langt bad – for så å legge seg i nyvasket og deilig sengetøy. Det er pur glede og ekte luksus på én gang. 
Selv sverger jeg til alminnelig bomull; andre foretrekker silke eller satin.

Bra for sjel og legeme

Med tanke på de mange presseoppslagene som finnes om temaet søvn, syntes det som om stadig flere mennesker innser de positive ringvirkningene av det å sove godt. 
De fleste kan skrive under på at en natt med uavbrutt søvn gjør en til et bedre menneske, både psykisk og fysisk. Legg til kroppslig aktivitet og et sunt kosthold og man har funnet nøkkelen til rebalansering av sjel og legeme. Glem alt skrytet av en powernap; den har ingen langvarig og god effekt. Ta grep for å sove bedre, og gi deg selv økt livskvalitet.

Følg IN magasinet på Facebook