Hjem » Helse & velvære »  Søvn, helse og velvære

Søvn, helse og velvære

Søvn er forutsetning for liv. Mens vi sover gjenvinner hjerne og kropp krefter til å takle en ny dag med utfordringer.
ProEXR File Description=Attributes=channels (chlist)compression (compression): Zip16dataWindow (box2i): [0, 0, 999, 599]displayWindow (box2i): [0, 0, 999, 599]lineOrder (lineOrder): Increasing YpixelAspectRatio (float): 1.000000screenWindowCenter

Det er en kjensgjerning at vi mennesker benytter 1/3 av livet til å sove. Hvordan vi utnytter denne tiden påvirker i høy grad hvordan vi fungerer i våken tilstand. Undertrykker vi søvnbehovet reduseres både livskvalitet og levealder. Særlig viktig er den dypeste delen av søvnen. I disse to - tre timene skapes nye hudceller, musklene avspennes og kroppen kvitter seg med avfallsstoffer. Derav uttrykket skjønnhetssøvn.
Fordi søvn er så nært knyttet til helse og velvære, har fokuset på hvordan man skal få sove bedre også blitt stadig sterkere. Tipsene er mange; alt fra å unngå tv-titting, koffein og alkohol, til hvilke farger man bør ha på sengetøy og vegger.
En av de aller viktigste komponentene for søvn er å legge seg i en god seng på en bra madrass. Dette vil forebygge så vel nakke-, som skulder- og ryggplager.
– Når vi sover godt snur vi oss sjeldnere og blir dermed mer uthvilt. Skulderen skal synke mykt og behagelig ned i madrassen, og ryggen skal ligge horisontalt. En gal madrass kan medføre at kroppen blir utsatt for unødig stort trykk, slik at blodsirkulasjonen hemmes, forteller Arne Ove Grøvdal hos Wonderland Norge.
Det faktum at de fleste av oss foretrekker å ligge på siden gir også ekstra utfordringer til underlaget.
– En av fordelene ved Wonderlands senger er at de har skuldersone og justerbar hoftesone. Man kan selv regulere hvor dypt hoften skal synke i forhold til skulderen. Slik kan sengen tilpasses individuelt for optimal komfort, fortsetter Grøvdal.

Article image

Velg riktig modell

Med tanke på de mange presseoppslagene som finnes om temaet søvn, synes det som stadig flere mennesker er opptatt av søvnens mange positive ringvirkninger – og hvor viktig det er å legge litt penger i en god madrass. Stian Berntzen ved Bohus Skøyen bekrefter undertegnedes inntrykk.
– De fleste har nå innsett at man ved å investere i en god madrass samtidig investerer i egen helse og velvære. Hos oss er fokus å veilede kunden til å velge den madrassen som passer best til sin kropp. Det er mange aktører på markedet og valgmulighetene er store. Aller først er det viktig å finne riktig modell og riktig fasthet. Dette avhenger av personens vekt, kroppsfasong og liggestilling. Det med liggestilling er det mange som helst ikke vil prate om, likevel er det faktisk et av de viktigste elementene når det kommer til valg av riktig seng. Det er også avgjørende å merke seg at kroppen trenger cirka en måned på å tilvenne seg en ny madrass.

Article image

Tidligere testvinner

– En god madrass sørger for en god start på dagen, sier Stina Bredal-Rørvik ved Ekornes Norge, og sverger selv til merket Svane.
Hun forteller videre at en kvalitetsmadrass skal være så trykkavlastende som mulig, og at Svanemadrassen – takket være nyvinningen Intelligel – i så henseende er unik. Dette materialet danner celler av gel som sammen skaper et avlastende nettverk. Cellene gir etter kun på trykkpunktene, og støtter resten av kroppen uten å komprimeres. Madrassen vil derfor oppleves som både myk og fast på en gang. Under en forbrukertest utført av Testfakta i Sverige i 2009 ble Svane Zefir med Intelligel kåret til testens vinner.

Article image

Anbefalt av helsepersonell verden over

Tempur har lenge vært en av verdens ledende madrassleverandører, og er kanskje det merket som helst blir anbefalt når man lider av muskel- og leddsmerter. Undertegnede prøvde for første gang en Tempur støttepute i forbindelse med en vrang nakke, og har sverget til denne siden. Det gjør også stadig flere som ikke lider av ymse kroppslige skavanker.
Putene og madrassene er laget av et viskoelastisk skummateriale som alltid vender tilbake til sin opprinnelige form etter at det er blitt utsatt for trykk. Stoffet er temperaturfølsomt, og ved hjelp av varmen og vekten fra kroppen synker man ned i materialet, som former seg eksakt etter kroppens konturer. En rund cellestruktur med åpne vegger sørger for at materialet hele tiden «beveger» seg, og gir god ventilasjon.
– Nytt på markedet er et mykere Tempurmateriale som vi har i enkelte av våre nye pute- og sengemodeller, forteller Eva Engemobakken i Tempur.
Hun henviser spesielt til Soveputen Sonata.
– Den er inspirert av våre originale støtteputer, men er som sagt laget i et bløtere materiale og har en rundere form. Puten er enklere å venne seg til, den former seg raskere og gir en mykere komfort enn våre tradisjonelle støtteputer – enten man ligger på magen, siden eller ryggen.

Article image

Enestående sammenhengende spiraler

Svenske DUX fortsetter å være en sterk favoritt blant kvalitetsbevisste mennesker i en rekke land, og du vil finne spesialforretningene DUXIANA over hele verden. DUX madrassene blir produsert på egen fabrikk i Sverige, og deler av tilvirkningen gjøres for hånd.
– Kun de beste materialer blir benyttet, forteller Ida Daleng, daglig leder ved DUXIANA Oslo, og legger til at senger og madrasser fra DUX er kjent for å være blant de mest komfortable og støttende i verden.
– Sengene har en rekke funksjoner som gjør at madrassen kan tilpasses akkurat din kropp. I tillegg sørger det unike spiralsystemet for ekstra komfort og kvalitet. DUX madrassene har nesten dobbelt så mange spiraler som en vanlig seng, noe som gir en fantastisk støtte for kroppen. Spiralsystemet, med sammenhengende spiraler, gjør at man bruker alle spiralene til enhver tid. Dette gir en umiddelbar støtte for kroppen når man flytter på seg og gir en jevn slitasje til hele madrassen.

Article image

Deilig sengetøy – ekte luksus

I tillegg til de helsefremmende effektene ved en god madrass, er soverommet også et sted forbundet med velvære og avslapning. Fargetonene bør velges deretter, og alle former for datamaskiner bør være bannlyst.
Undertegnede kan knapt tenke seg noe bedre enn først et langt bad – for så å legge seg i nyvasket og deilig sengetøy. Det er pur glede og ekte luksus på én gang.
Hvilket sengetøy folk velger er ytterst individuelt. Noen sverger til silke, mens andre foretrekker damask.
Selv anbefaler jeg Linen Factory og særlig produktene signert Lanoire, som er designersengetøy av ypperste kvalitet. Disse er laget i silke eller eksklusiv egyptisk bomull, og kommer i en rekke ulike mønstre og farger. Pute- og dynetrekkene er vevet av de beste naturlige fibre, og oppleves som rene og elegante. Mønstrene er vevet inn i tøyet, og ikke trykket på som vi ofte er vant til. Fargestoffene som benyttes er miljøvennlige, og nesten uten tilsetningsstoffer. Kvaliteten er fremragende, og sengetøyet holder den samme finishen i år etter år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et bedre menneske

Fordi god søvn er så viktig bør man legge minst like mye omtanke i soverommet som i hvilket som helst annet rom i huset. Ved å sikre seg god nattesøvn blir man et bedre menneske, både psykisk og fysisk. Legg til fysisk aktivitet og en sunt kosthold og man har funnet nøkkelen til rebalansering av kropp og sinn. Glem alt skrytet av en liten powernap; den har ingen langvarig og god effekt. Gjør grep for å sove bedre, og gi deg selv økt livskvalitet.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Presse