Hjem >  Sølv, gull & glitrende grønne skoger

Sølv, gull & glitrende grønne skoger

Blankslipte edelstener, skinnende diamanter, håndgraverte blader i sølv og gull. Fra elegant dansk smykkedesign til tidløse sveitsiske kvalitetsur. Er du på jakt etter den perfekte julegaven til den du er glad i, er du kommet til rett sted. Du er hos Gullsmed Truls Ambjørnsen.

Det glitrer og skinner inne hos Gullsmed Ambjørnsen i Torvbyen. Blikket løper fra monter til monter. Det er en fest for øyet. Mosegrønne jadesteiner, koraller og diamanter i de mest elegante former og fargenyanser.
– Charlotte Lynggaards design er inspirert av naturen, forteller Truls Martin Ambjørnsen, tredje generasjon Ambjørnsen i gullsmedbutikken i Fredrikstad.
– Til Collection Forest har hun utformet motiver som blader, knopper, nøtter og slanger. Hun bruker mye farvestener og edelstener, og nå har de kommet med en liten sølvkolleksjon som heter Silver Forest.

Lynggaard har også sluppet Frost

Collection, som er inspirert av den klare, kalde skandinaviske vinteren. Her finner du blant annet ringer som minner om slanke grener slyngende rundt fingrene, med blader dekket av diamanter som skinnende frostkrystaller. Smykkene som er laget i 18 karats hvitt gull, inkluderer foruten ringer, armbånd, ørepynt og halskjeder.

Fra maskulint til moderne

Gullsmed Truls Ambjørnsen har ført smykker fra danske Ole Lynggaard i lang tid, ja, helt siden 1990-tallet, da butikken fortsatt holdt til Storgata, forteller Ambjørnsen.
– Lynggaard er et familieeid firma som drives fra København. Det var gullsmed og smykkedesigner Ole som startet firmaet tilbake på 1960-tallet. Han er kjent for en litt massiv og maskulin stil, men nå har datteren Charlotte som har tatt over. Hun kjennetegnes av en raffinert, mer moderne og elegant design.
Lynggaard er kjent for sine eminente gullhåndverksprodukter, men Forest-kolleksjonen er dominert av sølv, med innslag av gull, diamanter og fargesteiner. Du får dem også i kun sølv, og da gjerne i oksiderte varianter, som er litt mørkere i fargen.
– Dette er håndlagde smykker av høy kvalitet: Sølvkolleksjonen begynner på rundt 750 kroner og gullkolleksjonen på 6.000 kroner. Forest-kolleksjonen inkluderer smykker med en yngre profil, slik at den unge generasjonen også skal få øynene opp for Ole Lynggaard, forteller Ambjørnsen.

Lotusblomster og hjerter

Av andre kolleksjoner fra Lynggaard, er spesielt Heart-kolleksjonen og Lotus-serien populære, forteller Ambjørnsen.
– Lotusringene er praktfulle; du kan velge mellom mange ulike fargestener, glattslipte stener som ser ut som en lotusblomst. De finnes i mange forskjellige fargevarianter, topaser, røkkvarts, korall og rav, med hvit eller gult gull ringskinne. Lynggaard har også lansert en fin hjerteserie, som har kommet i ny utgave, med ørepynt, ringer og armbånd.

Sweet Drops Collection

En annen stor hit de siste årene har vært Sweet Drops Colletion. På disse skinn- og silkearmbåndene kan du feste forskjellige smykker fra Charms-kolleksjonene, som inkluderer Sweet Drops, Dew Drops og Sweet Spots.
– Armbåndene kan bygge du videre på, og fylle dem opp med flere forskjellige Sweet Drops. Nå til jul er det mange menn som kjøper det til damene, men damene er jo flinke til å kjøpe selv også, sier Ambjørnsen og smiler.
Tanken bak Charms-serien er at du selv kan kombinere de håndlagde smykkene på en individuell og personlig måte. Du får dem i sølv og gull, med diamanter og edelstener.

Sveitsiske kvalitetsur

Foruten Ole Lynggaard, fører Gullsmed Truls Ambjørnsen eksklusive smykkemerker som Bulgari, Georg Jensen, Tomas Sabo, samt den svenske sølv- og gullprodusenten Efva Attling. Ambjørnsen fører også høyprofilerte sveitsiske kvalitetsklokker som Breitling, Omega, Tag Heuer.
– Vi fører merker som primært er kjente for ur, altså ikke typiske moteklokker som er mer kjent for klær og parfyme. Vi er opptatt av å levere klokker i høyeste kvalitet, fra veletablerte produsenter som har lang erfaring innen profesjonen.
Gullsmed Truls Ambjørnsen er en solid forhandler, like tidløs som urene og smykkene de forhandler. Eldste far Truls Ambjørnsen, med svenne- og mesterbrev fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, startet eget verksted og forretning i Fredrikstad mellom torgene i Storgata allerede i 1934.

Opptatt av merkevarer

Håndverkstradisjonen holdes i hevd den dag i dag. Halve besetningen, fire av de ansatte er utdannede gullsmeder, forteller Ambjørnsen.
– Det tror jeg ikke det er så veldig mange som har; i det ligger det en trygghet. Vi har kompetansen til å veilede kunden på en god måte, og vi gjør tilpasninger og reparasjoner her på vårt eget verksted.
Gullsmed Truls Ambjørnsen er en kvalitetsbevisst forhandler og prøver ifølge Ambjørnsen ikke å konkurrere mot kjedebutikkene. Ambjørnsen følger imidlertid med i tiden, og her finner du de moderne kolleksjonene fra de store smykkemerkene. Men først og fremst legger de vekt på varer som er tidløse, velkjente og som holder en høy standard.
– Om du kjøper et smykke til 5000 kroner, så er det jo greit om du kan ha det en stund, og at det ikke går av moten til neste år, sier Ambjørnsen.
Tidligere var ikke folk så opptatt av at det de kjøpte var laget av anerkjente kvalitetsprodusenter. Nå derimot er folk opptatt av sterke merkevarer. De er mer og mer opptatt av hva de reflekterer utad.
– Hos oss finner du kun kvalitetsprodukter fra topp leverandører. Vi tilbyr dessuten utmerket service fra kyndige fagfolk og en avslappende hyggelig atmosfære, sier Ambjørnsen.

Tekst: Ketil Blom | Foto: Ole Lynggaard & Ketil Blom

Følg IN magasinet på Facebook