Hjem » Sandnes » Portretter »  Snakkende plagg

Snakkende plagg

Tok du den svarte Levis buksen og den lilla H&M t-skjorten på bevisst eller røsket du dem med deg i farten? Har du tenkt over signalene du sender til omverdenen?

Klær er ikke noe vi bare bruker for å dekke kroppen til slik at vi slipper å fryse, det er også menneskers måte å presentere oss selv uten å måtte bruke ord. Hva du har på deg forteller hvem du er, hvor du kommer fra og hvilke planer du har for livet.
– Klær er personligheten din fra utsiden uten at det trenger å være noe overfladisk over det. Plaggene er ofte det første du ser når du møter en person. Du vil kanskje ikke innrømme det, men vi dømmer hverandre ut i fra hva vi har på oss, sier modell Claudia Alette Bull (22).
I 2011 kom hun til topps i TV3 serien Top Model, men til daglig studerer hun samfunns- og bedriftsøkonomi i London. Innimellom tar hun seg et eller tre modelloppdrag.
– Du kan se om noen liker å lese bøker, høre på heavy metal eller er på vei for å drikke kaffe med en venninne, sier Bull.

Lek deg frem

Ane Roth Andersen (21) jobber på Høyer i Stavanger og driver motebloggen anerothandersen.blogg.no. Hun synes det er synd at mote har fått et dårlig stempel for å være overfladisk og lite viktig.
– Jeg synes det er dumt at klær har fått et stempel på å være noe overfladisk fordi det er med på å vise hvem du er. Du må ikke følge mote og trender slavisk for å være interessert i klær. Da hadde alle sett like ut, sier Andersen.
Etter at hun begynte å jobbe i klesbutikk har hun blitt mer vågal i klesstilen. Til høsten planlegger hun å studere fashion marketing i motemetropolen London.
– Jeg tror det handler mer om å flørte med ulike stiler enn å følge trender slavisk. Ofte ser et plagg annerledes ut på hengeren enn det gjør på deg. Selv om du ikke tror at det er din farge eller ditt snitt så prøv det. Flere ganger har jeg tatt meg selv i å tenke at dette passer ikke meg, men da jeg prøver det finner jeg ut at det var ganske kult allikevel, sier Andersen.
Motebloggeren oppfordrer alle til å prøve seg frem mellom ulike farger, stilarter og trender.
– Noen er lett påvirkelige i forhold til hva venninner eller kjæresten liker eller ikke liker. Finn gjerne bilder på nettet og lek deg med fargerikt tilbehør som skjerf, smykker eller sko, sier Andersen.

Humørsprederen

Men klærne våre forteller ikke bare hvem vi er som person, men også hvordan vi har det innvendig. Om vi er glade, sinte eller lei. Du har kanskje lagt merke til at når du er trøtt så velger du ofte mørke farger, mens når du er i godt humør er det større sannsynlighet for at du velger lysere farger. Forskning viser at visse plagg får oss til å føle oss bedre, gir mer energi og større selvtillit. Dette har Teresa Norkiewicz (52) opplevd flere ganger med kundene sine i Systuen Frøken Sørensen i Stavanger sentrum som hun eier.
– Når jeg fikser eller syr om en gammel kjole for en kunde så lyser ansiktet deres opp og de oppdager seg selv på nytt. De har bare lyst til å løpe ut og vise hvor fine de er, sier Norkiewicz.
Som en polsk dame bosatt i Norge har hun lagt merke til at det er store forskjeller på hvordan nordmenn kler seg og stilen til kvinner i Polen. Selv synes hun at den norske livsstilen med å gå i naturen påvirker stilen til norske kvinner.
– Den norske økologiske livsstilen påvirker klesstilen veldig mye, kanskje litt for mye. Nordmenn velger ofte de behagelige plaggene i stedet for det feminine og sexy. Det er sjelden at vi ser noen som skiller seg veldig ut, sier syerske Norkiewicz.

Det lille ekstra

Selv synes Norkiewicz at det er viktig å kle seg etter situasjonen. Hun går for eksempel aldri med jeans, en bluse og uten sminke på konserthuset. Skal hun noe spesielt går hun ikke ut døren uten å ha pyntet seg med sminke, øredobber, smykker og kanskje en hatt på toppen. I hjemlandet er det sjelden at hun ser en dame uten sminke, smykker og høye hæler selv om de bare skal ut med søppelet. I Stavanger er det som regel på fredag og lørdagskvelden at vi pynter oss ekstra.
– I Polen er det en evig konkurranse om å se best mulig ut, mens her spiller det ingen rolle om jeg går i pyjamas i sentrum. Noen ville kanskje se litt rart på meg, men det spiller ingen rolle hva jeg har på meg. Flere burde tenke på forskjellene mellom å dra på konserthuset, i selskap eller på jobb, sier Norkiewicz.
    Modell Bull er enig i at nordmenn kunne ha godt av å pynte seg litt ekstra og kanskje ikke bruke joggebukse i sentrum.
– Jeg synes at det er litt saueflokk hvor alle følger etter hverandre. Det er få som tørr å skille seg ut, men det er kanskje i Norge generelt. Jeg tror vi blir veldig komfortable i et lite land og trenger ikke å kjempe om oppmerksomheten, men det er ikke noe galt i det, sier Bull.
Som en østlending bosatt i Stavanger har modellen alltid følt at hun skilte seg ut i alt fra dialekten til væremåten til klesstilen. Dette resulterte i at Bull foretrekker det som er litt på den rare siden og som mange kanskje synes bikker over til å bli stygt.
– I en by der det blir mye av det samme fant jeg ut at jeg ikke hadde lyst til å følge strømmen, derfor ble jeg hun rare østlendingen, sier Bull.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Terese Torgersen, Ane Roth Andersen, Linnea Syversen & Monica Kvaale

Følg IN magasinet på Facebook