Hjem » Oslo »  Smykker som bringer hell & lykke

Smykker som bringer hell & lykke

Helt siden tidenes morgen har vi mennesker latt oss fascinere av edelstener. Vi har pyntet oss med smykker og ikke minst brukt stener som amuletter. Helt frem til i dag har de forskjellige stenene blitt tillagt ulike kvaliteter og blitt båret for beskyttelse, styrke eller hell i kjærlighet.

Hver måned har sin egen lykkesten og i høst lanserte Heyerdahl en vakker serie med ringer og anheng med nettopp hver måneds lykkesten. Kanskje vil din månedssten bringe deg hell og lykke?
Heyerdahl er blant landets ledende gullsmeder og urmakere. I dag har de tre butikker i Oslo, på Skøyen, CC Vest og i Paleet. Her finner du et bredt utvalg diamanter, perler, klokker og kjente merkevarer.
De siste årene har Heyerdahl gjort seg bemerket for en rekke innovative konsepter som har høstet anerkjennelse både i fagmiljøet og ikke minst blant kundene. Og da forretningen på Paleet åpnet var The Gem Wall ett av flere nye konsepter i butikken. Som navnet tilsier er The Gem Wall er en elegant glassmonter på en vegg i butikken. Den inneholder over 100 løse stener hvor du kan plukke ut din egen unike sten. Her finner du alt fra diamanter og perler til safirer, smaragder og opaler. Du vil også finne Thulit der, som for øvrig er Norges nasjonalsten. Hver sten er nummerert og på veggen ved siden av henger en iPad hvor du kan se både navn, pris og den spennende historien til de forskjellige stenene. I tillegg finner du selvfølgelig også månedsstenene her.

Lanserte ny serie med månedsstener

Og konseptet Lykkesmykke som Heyerdahl lanserte i høst kan på mange måter regnes som en forlengelse av The Gem Wall. Lykkesmykke er nemlig en vakker serie i klassisk design som består av en ring og et anheng med hver måneds lykkesten. Dermed kan du velge et smykke med den stenen som representerer akkurat den måneden du er født. Og hva er vel en mer personlig gave enn å gi noen du er glad i et vakkert smykke med deres måneds lykkesten?
Dette er dessuten smykker som passer til alle aldre og som vil være en like flott konfirmasjonsgave som fødselsdagsgave til mormor. 
– Det at hver måned har sin egen lykkesten er et gammelt konsept. Gjennom årtusener har det vært knyttet overtro til hvilke egenskaper som stener skal gi bæreren. De 12 lykkestenene har alle spesielle egenskaper. Blant annet skal periodot, som er lykkestenen for de som er født i august, gi beskyttelse mot utroskap og gi god økonomi, sier gullsmed Thomas Heyerdahl med et smil.

Magiske egenskaper

Troen på at edelstener innehar magiske egenskaper har fulgt menneskene helt siden oldtiden. Både de gamle grekerne, romerne og ikke minst vikingene bar amuletter som skulle gi bæreren ulike egenskaper. 
– Det er både morsomt og spennende med de mange sagnene. Vi ser også at dette med månedsstener favner bredt, fra de som bare synes det er hyggelig å bære sin månedssten til de som virkelig tror på stenenes kraft. Uansett så vil jo bare det å tro på noe gi en kraft i seg selv. Tror man at en sten gir styrke så vil man føle seg sterkere.
Og når man hører mytene og historiene som omgir edelstenene er det ikke vanskelig å skjønne den eldgamle fascinasjonen. For eksempel mente både grekerne, romerne og egypterne at lykkestenen for januar, granaten, var et symbol på makt. De anså den også for å bringe lykke og inngi lydighet og lojalitet. Mens i det gamle India så bar man granater for å beskytte seg mot pest. En gammel historie forteller dessuten om britiske tropper som i 1892 ble sent til grensen mot Kashmir for å slå ned et opprør fra Hanzastammen oppe i fjellene. Da de nærmet seg landsbyen ble de beskutt med granatstener fordi Hanzafolket trodde at de som ble truffet av granatstener døde momentant.

En dråpe blod fra moder jords hjerte

Lykkestenen for juli, rubin, heter «Ratnaraj» på sanskrit som betyr «kongens edelsten». I Orienten mente man at rubinen er en dråpe blod fra moder jords hjerte. Det sies også at drømmer om rubiner er et godt tegn på rikdom. Rubinen symboliserer frihet og ikke minst verdighet. Stenen med den vakre røde fargen hevdes dessuten å kunne tenne kjærlighetens glød. Men hvis rubinen blekner når man bærer den er det et tegn på sykdom og ulykke. Katarina av Aragorn, Henrik VIII`s første kone, skal visstnok ha blitt advart av sin rubin.
Kongen blant edelstenene er utvilsomt diamanten og den er lykkestenen for alle som er født i april. Gjennom historien har den blitt sett på som en beskyttelse mot alt vondt. I tillegg er den ansett for å være kjærlighetens sten. Det er med andre ord ikke så rart at diamanter er så populære i frier- og gifteringer. Også månestenen, lykkestenen for juni, sies å ha magiske krefter. Dens sterke magnetiske kraft kunne tiltrekke seg det gode og frastøte det onde, samtidig som den kan gi bærerens kropp den høyeste renhet. Månestenen har fått navn etter sitt måneskinnende utseende og er en meget vakker sten som kan være nesten gjennomsiktig. De flotteste månestenene har et blålig skimmer og kan bli meget kostbare. Disse kommer gjerne fra Sri Lanka, mens de rødlige, brune og grønnlige variantene kommer fra India.
Det er ingen tvil om at edelstener i tillegg til sin skjønnhet fremdeles innehar et slør av mystikk. Med Lykkesmykkene får du ikke bare vakre og tidløse smykker, men kanskje også en dose magisk beskyttelse?
Lykkesmykkene finner du i Heyerdahls butikk på Paleet og på heyerdahl.no!

Hva er din lykkesten?

Januar - Granat: Symboliserer trofasthet og sies også å gi viljestyrke. I gamle India ble den båret for å beskytte seg mot pest.
Februar - Ametyst: Lykkesten for elskende, men beskytter også mot overdreven kjærlighetsdyrkelse. Den gjør bæreren årvåken, skarpsindig og dreven i forretninger.
Mars - Aquamarin: Bringer hell og lykke til de som ferdes på sjøen. Den har også en annen god egenskap- nemlig evnen til å bevare ekteskapelig kjærlighet. Det sies at den også beskytter mot sjalusi.
April - Diamant: Symbolet på renhet, uskyld og beskytter sin bærer mot alt ondt. I følge gamle tradisjoner har diamanten en egen evne til å stimulere kjærligheten.
Mai - Smaragd: 
Visdommens sten. Kong Salomo, som var kjent for sin visdom, skal ha eiet en fantastisk smaragd. Også et symbol på ekte og trofast hengivenhet og gir eieren evne til å se inn i fremtiden.
Juni - Månesten: Har magiske evner og er symbolet på det rene i mennesket. Tiltrekker seg det gode og frastøter alt det onde.
Juli - Rubin: Drømmer man om rubiner er det et tegn på rikdom. Stenen som har en vakker rød farge hevdes å kunne tenne kjærlighetens flamme.
August - Peridot: Symbolet på glede, trofasthet og opphøyet ro. I gamle dager bar man en peridot om natten for å holde spøkelser borte.
September - Safir: Troens sten som fremkaller trang til bønn og gir åndelig lys, fred og lykke. Hvis en person er svike-full vil safiren tape sin glans og miste sin farge.
Oktober - Opal: I tidligere tider trodde Østens folk at opalen hadde en gunstig virkning på både hukommelse og syn.
November - Topas: Står for hell i kjærlighet og forretninger. Virkningsfull mot søvnløshet og hals- og brystsykdommer.
Desember - Turkis: Bringer velstand til sin bærer. Perserne sier at dersom man ser månen speile seg i en turkis har man fanget lykken.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Heyerdahl & Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook