Hjem » Helse & velvære »  Slik forebygger du hudkreft

Slik forebygger du hudkreft

Sommerens sol og varme nærmer seg med stormskritt. Late dager med bruning på stranden er noe de fleste ser frem til etter en lang og kald vinter. Men med sola øker også risikoen for hudskader.

Dermatoskopi er den beste metoden for utredning og oppfølging av føflekker.

Hudlegene ved Aleris sykehus og medisinske senter gir deg forhåndsreglene du bør ta for å nyte solen på en forsvarlig måte. 85 prosent av alle tilfeller av føflekkreft i Nord-Europa har sammenheng med UV-stråling fra sola. 
– Antall tilfeller av hudkreft er økende, sier spesialist i hudsykdommer, Lars Kåre Fagerheim. 
Han er én av tre hudleger ved Aleris sykehus og medisinske senter på Frogner i Oslo. Han fremhever føflekkreft som en farlig type hudkreft det er svært viktig å få avdekket tidlig, da dette ofte vil bedre leveutsiktene dramatisk. 
– Mange er for sent ute, og da kan prognosene raskt bli mye dårligere.

Det medisinske i fokus

Hos Aleris står omtanke, profesjonalitet, engasjement og nytenkning som sentrale verdier. Et team av høyt kvalifisert helsepersonell står klare til å ta imot pasientene. 
– Vi er først og fremst opptatt av det medisinske. Folk kommer gjerne og vil få sjekket en enkelt føflekk, men dette er ikke nødvendigvis nok. Vi har som rutine å gjennomgå alle føflekker på kroppen, slik at vi kan være sikre på at vi ikke har oversett noe, fortsetter han. 
Avdekkes det mistenksomme føflekker, fjernes de helst samme dag. 
– Vi har lav terskel og fjerner heller en føflekk for mye enn en for lite.

Sammensatt utvikling

Endrede solvaner hos nordmenn er en viktig årsak til økningen av antall tilfeller hud- og føflekkreft. Spesielt unge og godt voksne faller inn under denne kategorien. Selv om hud- og føflekkreft fortsatt er hyppigere hos eldre ser vi stadig yngre pasienter med denne problemstillingen.
– Vi har fått bedre råd og mer fritid. Stadig flere reiser til land med sterk sol over lengre tid. Nordmenn er ikke biologisk rustet for å leve i varmere klima. Mange hevder de ikke «soler seg», men å oppholde seg i solen betyr i praksis at solen når deg.

Solarium

Dr. Fagerheim forteller at det har vært omdiskutert hvor stor risiko som er knyttet til Solarium, men at det absolutt er grunn til å være skeptisk. 
– Enkelte studier har ikke vist noen signifikant sammenheng mellom solarium og hudkreft, men selv er jeg overbevist om at den langsiktige effekten vil vise seg skadelig. Langt de fleste gode studier og analyser viser også dette. Konklusjonen vil komme når dagens unge solariumsbrukere kommer i voksen alder. påpeker han.

Vær oppmerksom

Når det gjelder forebyggende arbeid mot føflekkreft er det viktig å være oppmerksom på egne føflekker. 
– Hvis en føflekk endrer form eller størrelse, bør du ta en sjekk hos hudlege. Det samme gjelder hvis de er asymmetriske i formen, klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet, da kan det være lurt å sjekke seg oftere. I tillegg bør de med lys hudtype være ekstra påpasselige.

Alt med måte

Det er mye man bør være oppmerksom på før man inntar stranden. Dr. Fagerheim beroliger med at det ikke skal være noe avansert vitenskap for den enkelte. 
– Det gjelder å bruke sunn fornuft. Bruk solkrem å unngå ekstremsoling, det er ingen vits å overdrive. Mange pasienter poengterer at sola tilfører kroppen verdifull vitamin D, men det skal svært lite til før dette behovet er dekket. Ved påvist lave verdier er det bedre å supplere med kosttilskudd, påpeker han. 
    Det som er helt sikkert er at man bør sjekke huden sin jevnlig, og oppsøke hudlege hvis det oppstår mistenkelige forandringer. 
– På mange måter ønsker vi å oppnå den samme oppmerksomhet hos befolkningen for føflekksjekk som vi ser for regelmessig sjekk av bryst, prostata og underliv. 
Hos Aleris får man raskt time til hudlege. Da står dr. Fagerheim og kollegaene hans klare til å ta deg imot. 
– Jeg vil absolutt anbefale å benytte kompetent medisinsk personell til en slik sjekk, sier dr. Fagerheim avslutningsvis. 
– Det kan tross alt være en billig livsforsikring.

Tekst & foto: Jørgen Walderhaug Jensen

Følg IN magasinet på Facebook