Hjem » Interiør & design »  Skattekammeret

Skattekammeret

Å gå rundt på Fretex i Sørlandsparken er som å gå på skattejakt på et spennende marked – Setter man av litt tid og henter fram litt kreativitet kan man virkelig gjøre store, og billige, funn. Og det beste av alt – her kommer det nye varer hver dag! 

Fretex er et kjent navn for de fleste, en butikk som «alltid» har vært der, og som betyr ulike ting for ulike mennesker. En av Fretex sine viktigste jobber er å hjelpe mennesker tilbake i jobb gjennom arbeidsrettet rehabilitering og kompetansebygging. 
    For de fleste er kanskje Fretex likevel mest kjent for sine bruktutsalg. Med grunnverdiene Åpenhet, Kjærlighet, Engasjement og Lønnsomhet er Fretex, blant mange andre ting, Norges største bruktkjede!
    Kristiansand har en stor og flott Fretex-butikk i Sørlandsparken, og å komme inn her føles virkelig som å tre inn i et skattekammer; Her er hyller opp og ned med interiørartikler, klær, bøker, smykker og møbler. Med tanke på at gjenbruk den siste tiden har blitt et hot ord både på folkemunne og i media, er det forståelig at dette er en populær butikk. 
– Folk kommer hit tidlig på morgenen for å sikre seg de nyeste skattene, forteller Jack Jensen, salgssjef for Fretex-butikkene på Vestlandet. 
– Vi selger gårsdagens kolleksjon – ingenting nytt, men nye varer hver dag! Jeg må selv begrense meg for ikke å kjøpe alle de fine varene vi får inn, smiler han.

Re-design

Oppmerksomheten rundt gjenbruk har bevist at gårsdagens kolleksjon fint kan forvandles til unike plagg som reflekterer dagens motebilde. Flere og flere unge fashionistas har børstet støv av symaskinen og hentet frem designeren i seg. 
    Fremover skal butikken satse enda mer på møbler, og her er det fantastiske muligheter til å gjøre noen spennende retro-kupp! 
– Re-design fungerer like bra for møbler som for klær. Mange kjøper møbler på Fretex som de sliper ned, maler og trekker om, forteller Jack. 
    Han har lagt merke til at folk ønsker et unikt hjem, der de gjerne blander dyrere designmøbler med unike loppemarkedfunn. På denne måten lager de et hjem som reflekterer deres personlighet. I tillegg har mange blitt mer bevisste på miljøet og konsekvensene av bruk-og-kast-kulturen. 
     Butikkleder Kathe Lorentzen har jobbet for Fretex i 8 år, og for henne har det blitt en livsstil, noe hjemmet hennes reflekterer:
– Etter min mening er vi for kjappe med å kaste ting og kjøpe nytt. Det er viktig å ta vare på de gamle tingene og deres historie. Personlig er jeg veldig glad i å skape noe nytt av brukte ting, forteller hun.

Giverglede

Fretex henter alt av salgbare møbler, og tar imot både fint brukte og litt mer slitte klær. Er det plagg som ikke egner seg til å henge i butikken, blir de gjort om til pussefiller. Ingenting går til spille, med andre ord! 
– Vi ser mye giverglede blant folk, og vi får inn utrolig mye bra. Noen ganger kommer det inn klær som ennå har prislappen på! Det er like spennende å se hva vi har fått inn hver morgen når vi kommer på jobb, forteller Jack. 
    Fretex i Sørlandsparken har stativ på stativ med flotte klær, ikke minst til menn. Her kan man finne stilige herreskjorter, dresser og bukser til en brøkdel av prisen i motebutikkene. 
    Butikken har også en stor bokavdeling. 
– Folk kommer gjerne hit for å kjøpe billige bøker, forteller Jack. 
– De går hjem og leser boka, for så å levere den tilbake til oss når de er ferdige. Sånn sett har bøkene våre mange liv, smiler han.

Ny butikk

Jack kan avsløre at det snart åpner en ny Fretex-butikk i Lund, så da blir det enda flere muligheter for Kristiansand-folket til å gå på skattejakt! 
    Han oppfordrer flere til å åpne opp øynene for de positive sidene ved å handle på Fretex, og minner om organisasjonens slagord: «Vi gir folk grunn til å tro på fremtiden.»

Tekst & foto: Lina Grotmol

Følg IN magasinet på Facebook