Hjem >  SKARP KUNNSKAP

SKARP KUNNSKAP

Fransk gourmet i lekker design. Tilberedt med den skarpeste kniven i skuffen. GlasMagasinet Stortorvet gjør det til en fryd å ferdes på kjøkkenet. Er det rart det blir gøy å lage mat?

En rulletrapp ned, og vi er i kjøkken- og servise-avdelingen inne på ærverdige GlasMagasinet Stortorvet. Utvalget er stort.
– Et hipt merke på kjøkkenet er gourmet-merket Nicolas Vahé, sier butikkmedarbeider og matentusiast, Rebeca Bacolod. 
Den franske kokken, chocolatieren og konditoren er inspirert av franske tradisjoner, med spennende ingredienser og en skandinavisk vri. Det selges mye av merkets saltkverner. Noen salttyper er enkle, andre har forskjellige krydderblandinger. Det som gjør kvernene unike er at noen inneholder både urter og salt, dessuten er det kvern og krydder i ett.

Smakfullt

Spennende er også marmeladen med pasjonsfrukt og kokosnøtt. 
– Denne ble utsolgt nesten med en gang, og har hatt en liten venteliste, smiler Bacolod. Hun beskriver marmeladen «som å smake på en tropisk reise». Vahé sin filosofi er at ingrediensene og kvaliteten skal være av fineste sort, men at mat ikke behøver å være komplisert. 
– Vi har også Ready to go-pakker, hvor du kun trenger å tilsette noen få ingredienser. Spennet er fra risotto til sjokoladefondant. Sjokoladefondanten fikk perfekt konsistens, og smakte like bra som på restaurant, sier Bacolod.

Vertinnegaver

Merket fører i tillegg limonader, juice, marinader og olivenoljer. Men også praktiske kjøkkenredskaper, som ostehøvel og ostekniver. Nicolas Vahé-produkter er populære som vertinnegaver, og det er lett å matche produktene sammen. Mange har jo «alt» fra før. Det skader ikke at designet er lekkert; 
– Flertallet kjøper Nicolas Vahé-produkter pga. de fine forpakningene, men kommer tilbake og kjøper mer på grunn av den gode smaken, smiler Bacolod.

Knivskarpt

En bra kniv er gull for matlaging. En god kniv kan holde nesten livet ut. Med rett behandling. 
– Vi har både japanske og europeiske kniver, sier Bacolod. 
De europeiske har gjerne litt mykere stål, og blir sløve fortere enn de japanske, men er lettere å slipe opp igjen. De japanske er litt sprøere i stålet og dermed skarpere, men brukes de feil, kan de få skader i bladet. 
Selv kniver av topp kvalitet tåler ikke alt. Kjøkkenkniver skal ikke inn i oppvaskmaskinen. Pga. av ulike metallkombinasjoner er det umulig å vite hvordan stålet vil reagere. I tillegg inneholder oppvaskmiddelet slipemidler, noe som er svært ødeleggende for kniven.

Balanse

Med kjøkkenkniver får man i stor grad det man betaler for, uavhengig av merkevaren. Man betaler for stålkvaliteten og materialene. Særlig håndtaket kan være utslagsgivende. Bra kniver skal ha en god balanse i hånden. Det er ikke optimalt å belaste håndleddet med en tyngre kniv. Du skal ha kontroll over kniven, men samtidig skal det være nok vekt slik at kniven skjærer lett igjennom. 
Flere gode knivmerker har ergonomiske håndtak som gjør kniven behagelig å holde i. Håndtaket er forøvrig praktisk i syntetisk tre, sånn generelt. 
– Vi vasker jo knivene hele tiden, og da holder de seg finere i lengden, sier Bacolod.

Care

Knivene kan forbli fine hvis de oppbevares pent. F. eks. i knivholderen Nairobi fra Sabatier, som er plassbesparende og praktisk. Denne er veldig skånsom mot knivblad og tupp. En «stabbe» eller en skuff kan nemlig gi kniven en røff behandling og sløve ned kniven raskt. Man kan også skaffe seg en knivsliper, for å vedlikeholde bladet. Her fås flere varianter, blant annet en nett liten sak, som mest av alt minner om en høvel fra sløydtimen. 
– Her er det bare å dra kniven igjennom jevnlig. Ikke noen big deal eller stort «rituale», smiler Bacolod.
For å lage mat – og alt det som hører til – behøver slett ikke å være så komplisert.

Tekst & foto: Trine Texnæs

Følg IN magasinet på Facebook