Hjem >  Skaperlystne gründere

Skaperlystne gründere

Alder er ikke en hindring forteller tre unge gründere som har gjort stor suksess både i Norge og utlandet.

Over 50 000 nye foretak var registrert i 2013. De fleste var innenfor bygg- og anleggsbransjen, mens året før var det vitenskap og teknologi som var på toppen. Bare 30 prosent av bedriftene lever om 10 år. Usikkerheten og spenningen med det å være egen sjef er det gründerne trekker ut som det mest spennende med det å starte eget selskap.

Både lidenskap og trygghet

For Aleksander Torstensen (26) har det vært viktig å ha en solid utdannelse i bunnen før han kastet seg inn i det usikre gründerlivet. Med en utdannelse fra både Norge og USA driver han nå bedriften Aalberg Audio sammen med gitarist Rune Aalberg Alstad.
Teamet er godt i gang med produksjonen av deres første produkt, som er en gitareffekt med en trådløs fjernkontroll.
– Jeg har aldri hatt en drøm om å bli gründer. Det har vært viktigere for meg å ta trygge valg, men jeg hørte ofte i ungdomsårene at man skal følge hjertet. Med utdannelsen min i ryggen føler jeg at jeg får begge deler, både lidenskap og trygghet, sier Torstensen.
– Jeg er veldig glad i å lære og som gründer så lærer du noe hele tiden. Du pusher deg selv og på den måten utvikler du deg som person, sier han.
    Kontrollen sammenliknes med en helt vanlig fjernkontroll til tv-en. Etter at gitarist Alstad irriterte seg over å måtte bøye seg ned hver gang han ville stille på effektene sine kom han på ideen som gir gitarister mer kreativ frihet. Torstensen tar seg av businessdelen, mens Alstad har det kreative ansvaret.
– Det er veldig altoppslukende og det kan være vanskelig å koble av eller la være å sitte de ekstra timene hver eneste kveld for å føle at du får den fremdriften.
Etter sommeren blir deres første produkt lagt ut for salg til redusert pris på crowdfunding nettsiden indiegogo. På denne måten får de samlet inn nok penger til å produsere de første produktene samt at de får testet produksjonen.
– Det blir da enklere for oss å ta imot bestillinger fra butikker. Den store drømmen er å se en av mine favorittgitarister som David Gilmour i Pink Floyd stå med dette på scenen, sier Torstensen.

Neste Richard Branson

Max Gouchan (20) hadde bare to måneder igjen på Stavanger offshore tekniske skole da han bestemte seg for å droppe ut og følge drømmen sin, inspirert Richard Branson. I dag er han medeier av oljebedriften ClickLift som jobber med å utvikle sikrere og billigere måter å gjøre kranløft mellom båt og plattformdekk offshore.
– Richard Branson har 400 selskaper så jeg må forte meg om jeg skal ta han igjen, sier Gouchan.
    Den unge alderen har aldri vært en hindring for han, men mangel på kunnskap trekkes frem som den største utfordringen med å starte for seg selv. Da han startet hadde han to valg enten å skaffe seg kunnskapen eller få med seg folk på laget som allerede hadde den nødvendige erfaringen. Gouchan var utålmodig og bestemte seg for å gå for det siste.
– Det handler bare om å komme i gang og så lærer du underveis, men du må være sulten på kunnskap og gi full gass hvis du virkelig vil bli gründer. De jeg jobber med har lang erfaring fra oljebransjen. Når jeg er på møter og jeg får tekniske spørsmål som jeg ikke kan svare på tar de over. Jeg er den som selger drømmen og visjonen, sier Gouchan.
Det beste rådet han fikk var å bare ansette folk som var flinkere enn seg selv. Noe som ikke var så vanskelig for 18 åringen uten utdannelse.
– Det å være sin egen sjef krever mye disiplin. Velger du å ikke gjøre noe en dag så skjer det ikke noe, sier Gouchan.
Produktet er under utvikling og målet er å ha det klart for markedet om en tre års tid.
– Det er veldig gøy å gå fra å se noe på papiret til å holde det i hendene. Det er en ubeskrivelig følelse. Den største tabben du kan gjøre er å sitte 5-6 år og jobbe med ideen og krysse fingrene for at folk kommer til å kjøpe den. Du må snakke med folk og sjekke om det er et behov for produktet, sier Gouchan.

Startet i kjelleren

Det hele startet i kjelleren til Erlend Norheim (19) sine foreldre da han var 12 år gammel. Da importerte og solgte han grønne laserpenner. Senere gikk han over til vuvuzela under fotball VM i Sør Afrika i 2010. I dag reparerer han telefoner og har 6 kontorer spredt rundt i landet. Planen er å drive bedriften Trolldeig frem til han er ferdig utdannet.
– Siden jeg drev med netthandel så var det få som visste at jeg bare var 12 år gammel når de kjøpte de første laserpennene. Når du er liten er det begrenset hvor mye penger du kan tjene på å vaske toaletter og trapper. Jeg fant fort ut at det var lettere å tjene på import. Det å drive med import krevde ikke så mye tid og arbeid. Jeg fant ut at det å drive for meg selv er noe jeg virkelig liker, sier Norheim.
Selv om bedriften bare kommer til å leve de 5 årene han studerer betyr ikke det slutten på gründerlivet. Han har flere ideer som han ønsker å gå i gang med som er på en litt større skala enn det han driver med nå.
– Jeg takler stress mye bedre nå enn det jeg gjorde i starten. Skal du være med på oppturene så må du være med på nedturene, sier Norheim.
Når man driver med import er det store summer som står på spill. Derfor starter han bare med noen få produkter slik at han får testet markedet først.
– Du får aldri vite sikkert om det blir en suksess før du går i gang. Hvis du skal ha en magefølelse som sier at du er 100 prosent sikker, da kommer du aldri til å klare å komme i gang med noe. Har du en magefølelse på 70 prosent så er det bare å kjøre på. Går det galt er det bare å fortsette med noe nytt, sier Norheim.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Terese Torgersen, Jostein Roalkvam, Aalberg Audio og Jeremy Hugall

Følg IN magasinet på Facebook