Hjem » Hjem & fritid »  Sesong for sopplukking

Sesong for sopplukking

September er høysesong for sopplukking skogsområder, det er også mulig å plukke sopp i oktober! 

Regnfylte perioder gir gode vekstvilkår for sopp. I Norge finnes det ca 10.000 arter av sopp, 3.000 av disse artene er «storsopper». Det blant «storsoppen» man finner matsoppen. Skal du plukke sopp er det viktig å vite hva som er spiselig. Mattilsynet oppgir åtte sikre matsopper: Traktkantarell, Fåresopp, Rødskrubb, Matblekksopp, Blek Piggsopp, Kantarell, Steinsopp og Granmatriske. 
Unngå sopp ved trafikkerte veier, på søppelfyllinger/ avfallsplasser eller andre steder der det kan være brukt kjemikalier. Sopp plukkes ved å vri de forsiktig løs fra underlaget. Små sopper, typisk traktkantareller, kan klippes med en vanlig saks.
Sopp du er sikker på at er spiselig, kan du gjerne grovrense der soppen pllukkes. Børst soppen ren, del den på langs for å sjekke om den har mark i den og renskjær den. Skjær ikke i ukjent sopp som skal forevises på soppkontroll. Særlig er det viktig at stilkbasis er med på kontrollen. Ukjent sopp kan eventuelt tas med på en soppkontroll. Norges sopp og nyttevekstforbund lager årlig oversikt over kontroller og annen aktivitet i hele landet, se lenke til høyre.
Det er viktig å ikke blande ukjent sopp med kjent sopp. Så det kan være praktisk å ha med plastbokser/bærkurver slik at du kan skille soppene fra hverandre. Sjelden sopp må få stå i fred.

Tekst: Asle Kvinnesland | Foto: Nick Grappone/Unsplash
 

Følg IN magasinet på Facebook