Hjem » Reiser & opplevelser »  Seil i vikingenes farvann

Seil i vikingenes farvann

Vikingtiden er unektelig en av de mest spennende periodene i norsk historie. Og med Hurtigrutens Explorer reiser kan du nå være med å seile i vikingenes kjølvann.

Seilasen går fra Bergen til Reykjavik og på turen kan du oppleve både den dramatiske naturen i norske fjorder og det vindblåste landskapet på øyene i Nord Atlanteren. En tur som garantert vil være et minne for livet! 
    Siden 1893 har Hurtigruten seilt langs norskekysten og den tradisjonsrike seilasen fra Bergen til Kirkenes beskrives ofte som verdens vakreste sjøreise. Men Hurtigruten seiler ikke bare i norske farvann. Med sine Explorer reiser tilbyr de reiser til polare farvann som Svalbard, Grønland, Island og Antarktis. Og i vår kan du være med og seile i vikingenes kjølvann med Explorer-skipet Fram.
    Seilasen går fra Bergen til Reykjavik og på turen kan du oppleve både fantastisk natur, spennende arkeologiske områder og steder med historisk sus. 
– Avreise fra Bergen er 12. mai og vi tror det blir en utrolig flott vårtur, forteller Espen Jahren som er ansvarlig for Hurtigrutens Explorer-reiser. 
– Det er en skikkelig kinderegg-tur hvor man først får oppleve den norske naturen med fjell og fjorder, og så det forblåste landskapet på øyene i Nord-Atlanteren.

17. mai feiring i Olden

Dette er en 12 dagers tur som starter i Bergen og seiler til Hardangerfjorden. Ferden går deretter videre til Sognefjorden med et av de mest spektakulære landskapene i Norge. Deretter er det duket for Nordfjord og Værlandet før Nordsjøen krysses. Og underveis blir det selvfølgelig en rekke spennende utflukter for den som ønsker. 
– Fra Undredal er det mulig å være med på en togtur med Flåmsbanen mellom Flåm og Myrdal. Det er ikke uten grunn at Flåmsbanen er kåret til Norges vakreste togtur og dette er jo et høydepunkt enten man er norsk eller utenlandsk turist. Det blir også 17. mai feiring i Olden som må være et av de mest norske stedene man kan feire nasjonaldagen, sier Espen med et smil.
    Fra den dramatiske naturen i de norske fjordene settes altså kursen over Nordsjøen og til et helt annet landskap, nemlig Orknøyene og Shetlandsøyene midt i Nord Atlanteren. Første stopp er Lerwick som ligger midt i Shetlands vakre natur hvor du kan oppleve en rekke spennende arkeologiske områder. Deretter står Orknøyene for tur. Den lille byen Kirkwall er en av de mest sjarmerende og godt bevarte småbyene i Skottland og er vel verdt et besøk.

Fra forblåste øyer til vulkanlandet

Deretter vendes baugen mot Færøyene. Tórshavn er en av de minste hovedstedene i verden og byen er en morsom blanding av gammelt og nytt med småhus i nesten alle farger. Etter 12 dager ender seilasen i Reykjavik på Island, byen som var en av de første vikingbosetningene og som i dag er den moderne hovedstad. 
– Dette er den samme ruten som vikingene valgte når de dro fra Norge til Island på 1000-tallet og det er mye spennende vikinghistorie på de stedene vi besøker. I løpet av turen vil det bli mange interessante foredrag og utflukter som det er fullt mulig å kombinere med å utforske på egenhånd. Og vi ser at dette er en populær tur blant historieelskere som nå ønsker å oppleve stedene de har lest så mye om.
    Etter ankomst til Reykjavik står du fritt til å tilbringe noen dager der og oppleve alt hva Island har å by på. Og om du ønsker er Hurtigruten gjerne behjelpelige med å sette sammen en pakke med det som er verdt å besøke. Skipet som benyttes på reisen er Hurtigrutens Explorer skip Fram, det samme skipet som seiler til Antarktis og Grønland. Noe som gir en ekstra dimensjon av oppdagelsesreise.

Reis med ærverdige Nordstjernen til Svalbard

Hurtigrutens Explorer-reiser kan friste med en rekke spennende turer til ulike destinasjoner. Og i sommer er det duket for et gledelig gjensyn for Hurtigrutens tilhengere. Da er nemlig den tradisjonsrike Nordstjernen tilbake. Etter 56 år i Hurtigrutens tjeneste ble skipet pensjonert i 2012. Siden da er hun pusset opp og i sommer vil hun seile på Svalbard. 
– Nordstjernen begynner å seile på Svalbard i juni. Dette er et gammelt skip fra 50-tallet som har en lang historie med Hurtigruten. Og nå er hun altså pusset opp. Men det er viktig å understreke at det ikke dreier seg om en renovering. Den har fremdeles den gamle elegansen med blant annet messinglamper fra 50-tallet. Noe som selvfølgelig gir en helt spesiell atmosfære om bord.
    Espen forteller at Nordstjernen var et populært skip også før den ble tatt ut av tjeneste og da de åpnet bestillingene for Svalbard turene ble det raskt klart at den ikke var glemt. Nordstjernen har vært veldig populær når den har seilt tidligere og vi har veldig tro på at disse turene vil bli like godt mottatt. Vi ser at folk ikke har glemt den og den har fremdeles merkeverdi selv om den ikke har seilt på noen år. Og vi synes at det er gøy at så mange er enige med oss at gamle og ærverdige Nordstjernen er en av de mest spennende måtene å oppleve Svalbard på.
    Nordstjernen vil seile på Svalbard fra juni og ut august med to avganger i uken. Dette er en kortere seilas på tre dager med en natts opphold før eller etter i Longyearbyen. 
– Vi seiler fra Longyearbyen til Barentsburg og krysser 80. breddegrad. Turen går langt mot nord, nesten helt opp til Moffen, og er innom både Magdalenefjord og Liefdefjorden. Vi har ikke isbjørngaranti, men nettopp fordi skipet går så langt nord hvor mesteparten av isbjørnene på Svalbard befinner det seg er det stor sjanse for å få oppleve isbjørn.

Spitsbergen og Barentsburg

I tillegg til Longyearbyen og nordvestkysten av Spitsbergen vil Nordstjernen også besøke Barentsburg og Ny-Ålesund. 
– En tur langs nordvest-kysten av Spitsbergen er en utrolig flott måte å oppleve Svalbard på og man får virkelig sett naturen. Der hvor det ikke er kaianlegg blir passasjerene fraktet i land med polarsirkelbåtene våre. Hele turen blir booket som en pakke og man blir møtt av våre ansatte på flyplassen. Alt av foredrag, måltider og utflukter er dessuten med i prisen. En av de største forskjellene mellom turene med Fram og Nordstjernen er at Nordstjernen ikke har møterom. Dermed blir alle foredragene holdt ute i naturen og ved de ulike severdighetene og du får høre om det mens du ser det.
    Turen på Svalbard gir deg muligheten til å oppleve Svalbard i et nøtteskall og det vil bli både arktisk dyreliv, flotte fjorder, fjell og spektakulære isbreer badet i midnattssol. Med andre ord en helt unik måte å oppleve dette spesielle landskapet!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Hurtigruten & Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook