Hjem >  Se høsten lyst i møte

Se høsten lyst i møte

Mer enn noen annen lampeprodusent er Louis Poulsen kjent for å kombinere tradisjon og nyskapning. Nå har de gjort det igjen. I høst lanserer de en nytolkning av den legendariske arkitektlampen, designet av det japanske byrådet Nendo og formskaperen Oki Sato.

Maison & Objet i PARIS designer of the Year, 2015

Oki Sato er et navn verdt å merke seg. Han ble født i Toronto i 1977, og studerte arkitektur ved Waseda Universitetet i Tokyo.
I 2002 startet Sato designbyrået Nendo i Tokyo. I dag er han et internasjonalt navn med flere prisbelønnede samarbeid på cv ’en.
Sato er kjent for et enkelt formspråk, og har en stil blottlagt for unødvendig «rot». Isteden synliggjør han gjerne produktets funksjoner, og lar dem inneha rollen som dekor. Uttrykket er minimalistisk, men samtidig harmonisk og lekkert. I januar tidligere i år ble han – høyst fortjent – kåret til Designer of the Year under Maison & Objet i Paris.

Det ultimate arbeidslys

Lampen NJP Table lever opp til Satos allerede fantastiske renommé. De velkjente detaljene er på plass; fjærene, den skrå skjermen og dreiefunksjonen.
Likevel er alt annerledes. NJP Table er funksjon og tradisjon gjenskapt i ultra minimalistisk, japansk design.
Lyset er behagelig, og gir den samme intimiteten som den opprinnelige modellen. De gamle prinsippene om å la de ulike funksjonene være synlige er ivaretatt, men gjentolket i et mer tidsriktig design.
Bruksvennligheten, samt en intuitiv forståelse av lampens formål, har vært sentrale tema i Oki Satos arbeid. Ved ett enkelt grep kan man tenne, slukke eller justere hodet. Den har god bevegelighet og mange innstillingsmuligheter. To ulike lysstyrker gjør at lyset lett kan tilpasses arbeid mellom skjerm og dokumenter.
Lampen har flere lekre detaljer. Skjermhodet har åpning både foran og bak, og den øverste delen av armen lyses dermed opp.
To ulike fjæranordninger sørger for at lampen kan innstilles trinnløst til enhver arbeidssituasjon.
Ledningene er på sin side skjult i en enkel, men dekorativ rille, og bærer utvilsomt Satos signatur.

NJP Table har flere monteringsmuligheter. En fasettformet bordfot gir et inntrykk av at lampen svever over bordplaten. Den kommer også med en pin-funksjon – og sist, men ikke minst, den tradisjonelle bordklemmen.
Arven fra den opprinnelige arkitektlampen gir den en ekstra dimensjon, og rommer samtidig en signalverdi. NJP Table er først og fremst en arbeidslampe.
Og med sitt minimalistiske design gjør den seg like godt i et lukket kontor som i åpne fellesskap.
Med NJP Table har Louis Poulsen igjen bevist at deres lamper er noe langt mer enn enkel belysning.
Funksjon, komfort, atmosfære og unik design. Det var kravene Louis Poulsen stilte til sine første produkter. Det gjør de ennå.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Jesper Ray

Følg IN magasinet på Facebook