Hjem » Kultur & underholdning »  Rockebyen Trondheim

Rockebyen Trondheim

Midt i Norge og midt i Trondheim ligger Byscenen, en storstue for konserter og andre arrangementer. Byen rommer også Brukbar/Blæst og små og store scener på Samfunnet. Rockheim ligger også midt i byen og er et viktig sted for norsk populærmusikk det være seg historisk dokumentasjon eller konserter.

Byscenen er utmerket sted for større og mindre konserter i forskjellige sjangere. Stedet har fast lyd og lysanlegg til alle formål, det være seg metallband eller klassisk musikk. Stedets storsal rommer 600 stående eller 400 sittende publikummere. Det finnes også restaurant og flere barer du kan besøke før eller etter konserter. Byscenen har rommet et utall rockekonserter og har et spekket konsertprogram framover. I løpet av året kommer blant annet Indierockerne i Wombats, Kvelertak, Stage Dolls + Retur og Motorpsycho. Kari Bremnes og Ane Brun gjester også scenen i år.

Rockheim

Rockheim ble åpnet i august 2010 og har siden da vært en viktig formidler av i denne sammenheng norsk rockemusikk, det være seg konservering eller konsertvirksomhet. Den historiske dokumentasjonen går tilbake til 1950-tallet og er en viktig kollektiv hukommelse for mennesker som er interessert i norsk populærmusikk. Livespilling er rockens kjerne og Rockheim rommer en meget bra scene hvor det arrangeres konserter som er knyttet opp mot stedets historiske utstillinger. Stedet rommer 350 stående hoder.

Brukbar/Blæst

Brukbar/Blæst slo seg sammen og åpnet i oktober i fjor på Solsiden. Bookingansvarlig Andrew Christoffer Anfinnsen ved steder forteller: 
– Det var en sammenslåing av en eklektisk og fargerik klubb med byens beste livescene. Med en romslig men likevel intim kapasitet på 350, ønsker vi å kombinere det beste av to verdener- fersk og oppdatert klubbmusikk og de sterkeste konsertopplevelsene i byen. Brukbar/Blæst er på en måte en videreføring av den klassiske rockeklubben som anno 2015 ikke lukker øynene for andre sjangere og framfor alt verdsetter et sterkt liveuttrykk. På rockefronten har vi det siste året hatt besøk av Swans, Shellac, The Amazing, Honningbarna + Razika og Monica Heldal. 
16. juni kommer deathmetallbandet Cannibal Corpse, et av sjangerens mestselgende band gjennom tidene og er i tillegg et av bandene som staket ut veien til sjangeren. De har 13 skiver på samvittigheten og turnerer hele verden til stinn brakke.

Studentersamfunnet

Studentersamfunnet i byen har siden 1910 huset studenter og deres aktiviteter, det eldste studentersamfunn i Norge. Huset har opplevd hele rockehistorien og kan skilte med mange norske og internasjonale navn. De aller største navnene har spilt i Storsalen som rommer 1000 og mang en rocker har startet eller fortsatt i Knaus en intim og beryktet scene. Her arrangeres det konserter hver fredag og lørdag. Samfunnet er ikke bare åpent for studenter men også for andre lystne på konserter eller en fest i et gammelt spesielt og ærverdig bygg. 20.august spiller Sondre Lerche i storsalen

Mange startet i Trondheim

Mange rockere har begynt sin løpebane i Trondheim og er i dag også med på å prege byens scener. Et band som startet i Trondheim og virkelig har klart det i det store utland er rockebandet Motorpsycho. De startet ut i 1989 og har gitt ut et utall skiver med svært forskjellig uttrykk, det være seg streit rock, country, psykedelisk rock, jazz og punk. Bandet har satt Trondheim som rockeby på kartet og er ambassadører for en liten by med viktig scene.
Johndoe er et annet rockeband fra byen. De holder til i punksjangeren og føyer seg inn i rekken av band som synger på norsk. De har szziden tidlig 2000 gjort omfattende turneer og sluppet flere skiver som er hyppig spilt på radio.
Trondheimsbandet Highasakite slapp i 2012 ut debutalbumet «All that floats will rain» til terningkast seks i Dagbladet. Bandet ble for det andre albumet kåret til årets popgruppen i 2014
Til slutt er The Fjords et band fra Trondheim som spiller en blanding av electronica, stormannsgal pop og indie. Bandet har blitt kåret til ukas urørt på P3 og er i disse tider aktuelle med skive på det velrenommerte labelet Impeller recordings
Det er ingen grunn til å stå med lua i handa når det blir snakket om rock i Norge, Trondheim er, har vært og vil være en rockeby!

Tekst: Aron Nørstebø | Foto: Geir Mogen/Rockheim & Christina Undrum Andersen/Blæst

Følg IN magasinet på Facebook