Hjem » Bergen »  Rått og urbant smykkedesign

Rått og urbant smykkedesign

Odyssey – mystisk og organisk kolleksjon som bringer frem følelser og eleganse. Mestergull på Bergen Storsenter satser stort på den nye kolleksjonen til Bjørg Nordli – Mathisen.

I cirka to år har butikken ført det unike og spesielle designet til Bjørg Jewellery, Classic som består av sølv. I februar i år har Mestergull på Bergen Storsenter lagt sin elsk på den nye kolleksjonen til Bjørg. I denne kolleksjonen finner en bare naturlige råmaterialer fra naturen. Smykkene er en av vårens trender. Designeren fra Harstad har selv uttalt at hun ikke ønsker å følge trender, men skape dem. Noe hun i stor grad har klart med sitt feminine og «rocka» utrykk.

Rosè gull

– I Odyssey kolleksjonen er det bronse som er basen, belagt med 18 karat rosègull. Nedover i Europa er rosèfargen standard. Det er nesten bare her i Norge at en bruker det gule gullet, forklarer butikkansatt Elisabeth Osa. 
Det som ser ut som sølv er bronse som er sølvbelagt. De ser nesten helt like ut som smykkene i Classic-kolleksjonen, men prisen er en helt annen når en bruker bronse som base. 
– Sølvprisene har steget enormt det siste halvåret, så denne kolleksjonen med bronse som basis er rimeligere, det er veldig stor prisforskjell. De fleste kan ta seg råd til ett av disse smykkene. Dette er noe Bjørg har tenkt på da hun laget denne kolleksjonen, mener Elisabeth.

Hestehår og sommerfuglvinger

Har du ben i nesen, liker det utradisjonelle og ønsker å skille deg ut eller rett og slett ønsker å pynte opp en kjedelig topp, med hestehår, sommerfuglvinger, papegøyefjær, insekter eller ørkensand med en uslipt diamant i. Ja da, er dette smykkene for deg. I tillegg er alle smykkene til Bjørg forskjellige. Elisabeth Osa er selv blitt veldig glad i den nye kolleksjonen til Bjørg. Og bruker smykkene like gjerne til hverdags som til fest. 
– For mange oppleves smykkene litt voldsomme og store første gang en ser de. Designeren tvinger en til å revurdere hva en anser som vakkert, det er uvanlige ting, det er jo organer, forteller Elisabeth mens hun drar kjærlig den ene hånden sin nedover ett av flere smykker hun har rundt halsen.

Ryggmarg og hjertesmykker

Også kjendisene har lagt merke til de uvanlige, detaljrike og urbane smykkene. Både Madonna og Rihanna bærer smykkene til Bjørg Jewellery. Og det er mye grunnet Rihanna og ryggmargdesignet at smykkene er blitt så populære. 
– Før denne kolleksjonen kom i butikken var organisk hjerte- og ryggmarg-designet det mest populære. Mye på grunn av utrykket, nå er det også grunnet den rimelige prisen, vi har sett en markant økning i salget nå. Det er veldig gøy, smiler Elisabeth bredt. 
Hun forteller videre at Bjørg sine foreldre begge trengte nye organer. Moren trengte en nyre og faren trengte ett nytt hjerte. Derfor ble organer så viktig for henne, det ble det vakreste i verden. Designet til Bjørg har en dypere mening og historie enn vi finner i andre kolleksjoner.

Prisbelønnet for Odyssey kolleksjonen

I fjorårets prestisjetunge Nåløye-pris, ledet av motemagasinet HENNE, var det også duket for en helt ny pris. Årets accessoriesdesigner. Vinneren var ingen andre enn damen som begynte sin karriere i 2004 da hun bodde i India, Bjørg Nordli – Mathisen. Juryens begrunnelse var blant annet at Bjørg Jewellery hadde skapt et smykke-merke med et klart og tydelig konsept og at de har en estetisk nytelse i tillegg til en sterk egenart. Juryen pekte også på at hun har opparbeidet seg stor interesse i utlandet. Det er i utlandet hun selger flest smykker. I alt 30 land. I hovedsak Sverige, Tyskland og England. Nå i senere tid har interessen begynt å ta seg opp også i Norge. Det er ikke første gang designeren har fått pris for sitt arbeid. I 2010 ble hun kåret til årets nye talent av italienske Vogue.

Vårtrender

– Vi selger klart mest av Bjørg og Odyssey kolleksjonen. Vårtrenden i år har mye preg av det naturlige, organiske og det materialistiske. Og dette finner vi jo, nettopp i Bjørg sine smykker. Folk er blitt mer opptatt av å skåne naturen og bruk av naturlige elementer. Det er ikke bare estetikk som står i fokus lengre, forklarer hun. 
Mestergull på Bergen Storsenter selger også mye av Calvin Klein. Som er en av to designere som er utenlandske i butikken. Resten er norskprodusert. Van Bergen er i vår også ett veldig populært merke. De har en renere og mer stilfull stil enn Bjørg. 
– I Norge har vi ikke hatt det store smykke-tradisjonen som i andre land, derfor går vi ikke etter hva som er mest trendy akkurat nå. Vi går mer på den fortale estetikken og hva vi kaller som mest salgbar, avslutter Elisabet Osa.

Personlige lykkeringer

For noen hører romantikk, kjærlighet, forlovelser og bryllup våren og sommeren til. Mestergull på Bergen Storsenter har bred erfaring og stort utvalg i forlovelsesringer hvor hver enkelt ring er spesiell og unik. Det som er trenden nå er egenkomponerte ringer. 
– Par ønsker i større grad å ha unike ringer som ingen andre har, enn tidligere år. De vil ha en spesiell ring, forteller Bente Morland Soltvedt, daglig leder. 
På nettsidene til Mestergull kan parene sitte hjemme og designe sin versjon av lykkeringene. De kan velge alt fra ringenes profil, bredde, farge, overflate, stjernedryss, diamanter, gravering og mønster. Til slutt er det bare å bestille ringene i butikken til Mestergull på Bergen Storsenter. 

Tekst & foto: Kristin Kjeilen Ukvitne