Hjem >  Pstereo – en stadig større festival

Pstereo – en stadig større festival

IN magasinet tok en prat med festivalsjef Bård Flikke en sen lørdag ettermiddag. Det ble et møte med en dedikert sjef og en festival i stadig ekspansjon. Pstereo kan skilte med 25.000 besøkende på hver av de siste festivalene.

Musikkfestivalen Pstereo ble arrangert for første gang på Trondheim Torv i 2007, noe som ikke ble en kassasuksess. Men arrangøren tok grep og skrev en grundig hundre siders søknad til rådmannen om å få legge festivalen til Marinen ved Domkirken. Søknaden ble innvilget og festivalen har de siste fem årene vært utsolgt. I år er den utvidet fra to til tre dager. Denne gangen har festivalpasset vært utsolgt siden januar og det er bare noen få dagspass til torsdag igjen. Bård Flikke forteller at de hvert år booker med forventning selge ut festivalen.

Pop/Rock

Festivalens profil er også i år som de forrige år pop rock sjangeren. Flikke forteller at de satser på en friksjon mellom de kjente navnene og de ukjente. 
– Det er viktig for oss å bygge en festival hvor publikum kan kjenne en identitet til like mye som til de forskjellige bandene som spiller. Det å se et nytt band kan være som en forelskelse, man faller pladask. Det viktigste er at banda som spiller på Pstereo er dyktige live. Derfor kommer det nye ukjente band på plakaten. Jeg tror det stadig blir viktigere å være knyttet til noe og noen for oss mennesker, vi søker sammen for felles opplevelser. Slik er det også med festivalen vår og de som besøker oss, det blir noe man knytter seg til, får en identitet, noe vi som arrangør tar hensyn til. Vi er kanskje ikke den største musikkfestivalen men vi er best på bandene, scenene, god mat og drikke, den totale opplevelsen Vi opplever at vi er en del av en gryende trøndersk identitet der hvor den gamle var Lerkendal med RBK, karsk, skinnvest, mokasiner og trønderbart. Vi blir mer «up to date» når det kommer til å konsumere kultur slik som musikk i denne sammenheng. Den trønderske identiteten er noe vi ønsker å ta vare på, så vi har i alle år hatt navn fra regionen på plakaten.

Cashless

Marinen med sin gode utsikt til elva og domkirken, festningen og universitetets gamle hovedbygning gjør de visuelle forholdene optimale
– I tillegg kommer at vi hvert år har hatt godvær sett bort fra den første avviklingen. Når lysene slukkes og lyden er skrudd av på scenene fortsetter festivalen med klubbkonserter rundt om på Trondheims utesteder. Det er nå bare dagspass å få kjøpt, de går for 849,- pluss avgift. Og det må nevnes at festivalen har 18 års grense.
Du har som festivalgjenger mulighet til å kjøpe mat og drikke på området og må da benytte Cashless. Det er et elektronisk kort du laster opp penger til for så å bruke det som betalingsmiddel. Denne opplastinga kan du gjøre på festivalområdet eller cashless.no. Dette er fordi du skal slippe å stå i lange køer. Det er ikke anledning til å ha med mat og drikke på festivalområdet men lørdag er det duket for piknik og det er da åpent for å ha med seg mat og drikke, men ikke alkohol.

Toppnavn på plakaten

Det er mange toppnavn på årets utgave av festivalen. På plakaten første dag 18.august finner du Sigurd Ròs fra Sagaøya Island. Bandet er kjent for sine stemningsspekkede konserter. I 2013 spilte de for et fullsatt Oslo Spektrum og fikk terningkast 6 i Dagbladet. Deres særpregede sound med vokalistens lavmælte sang kledd i naivistiske og symfoniske arrangementer gjør deres musikk til en nytelse for sjela. Samme dag er Lars Vaular og Sondre Justad navn på plakaten som skal være kjente for de aller fleste. Vaular vet å ta samtiden på pulsen når det kommer til urbane musikalske uttrykk. Han leker innenfor R&B, techno og sløy pop, alt med rapping og bunnsolide tekster gjort i en elegant flow. Justad er en artist som leverer yndig pop med personlige tekster på klingende nordlandsk og med bunnsolide melodier.
Fredagen 19.august byr bl.a. på Highasakite som har sin opprinnelse i nettopp Trondheim. I år er det tredje året bandet spiller på festivalen. Bandet har fengslet mange med sin eteriske melodier, kontrastfylte elektropop og vokalistens personlige tekster kledd med en sjelden stemmeprakt. På Fredagen finner du også Veronica Maggio fra Sverige, godt kjent for «Måndagsbarn» og «Jag kommer!». 1.mai slapp hun en ny skive, en du helt sikkert får høre mye fra om du får med deg konserten. Hun leverer sin energiske soulpop og dertil hørende energiske sceneshow med stor integritet. Hun har siden starten av karrieren mottatt et utall priser og utmerkelser.
På lørdag er det duket for Trondheims store sønner Dumdum Boys. De fremfører albumet Pstereo i sin helhet denne kvelden. Det har de aldri gjort før og kommer aldri mer til å gjøre igjen, så dette er virkelig en happening for å feire festivalen Pstereo sitt tiårsjubileum! Videre på Lørdag finner du Lumineers fra USA. De har fra starten i 2002 bemerket seg for sin folkrock og americana sound med hjertefulle tekster ispedd litt indie og litt pop. I tillegg finner du også Astrid S og Bendik, på plakaten på lørdag.

– Festivalen tar høyde for å være noe for enhver smak, forteller Festivalsjef Flikke. – Nettopp dette er så viktig for det er godt at det er slik, hvis ikke ville det vært jævlig kjedelig å være til. 

Se mer om festivalen her.

Følg IN magasinet på Facebook