Hjem » Interiør & design »  Poul Kjærholm

Poul Kjærholm

I løpet av sin relativt korte karriere som møbeldesigner markerte Poul Kjærholm seg som en av de fremste representantene for modernismen.

Kjærhoms arbeid var dypt forankret i den danske møbeltradisjonen, men han var også inspirert av den tyske Bauhaus-skolen og den nederlandske De Stijl-bevegelsen, representert av blant andre maleren Piet Mondrian. Designerne Gerrit Rietveld, Mies van der Rohe og Charles Eames hadde også stor innflytelse på Kjærholms arbeid.
Han var også sterkt inspirert av den danske møbeldesigneren Kaare Klint, som var med på å grunnlegge avdelingen for møbeldesign ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, og som med sine idealer for enkle former og enestående håndverk anses som grunnleggeren av moderne dansk design. Klints visjon om et enkelt og tydelig uttrykk hadde stor innvirkning på Kjærholm, som i likhet med Klint var kompromissløs i arbeidet med proporsjoner og materialer, samt i sitt håndverk.
Kjærholm skapte seg et navn hovedsakelig med sine funksjonalistiske møbler av stål, skinn og glass. Etter endt utdannelse som møbelsnekker i Hjørring i Danmark i 1949, begynte han å studere møbeldesign ved Kunsthåndværkerskolen i København. Han ble uteksaminert i 1952 og vendte tilbake for å undervise kort tid etter. Han ble foreleser ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1955 og ble utnevnt til professor i 1976. Han ble værende på akademiet frem til sin død.

Funksjon og klarhet

Funksjon og klarhet ble kjennetegnene på Kjærholms hele karriere som både lærer og møbeldesigner. Han så ikke på seg selv som en som designet objekter, men heller en som skapte rom. Han designet ofte møbler med bestemte steder i tankene, og han gjorde dette med en skarphet og et detaljnivå som fortsetter å vekke beundring. Kjærholm sa selv at han etterstrebet å uttrykke hvert enkelt materiales eget språk – uansett om han arbeidet med stål, skinn, glass, tre eller flettverk. Kjærholm var en idealist på sitt felt. Gjennom hele karrieren unngikk han enkle løsninger, og han nektet å la seg påvirke av skiftende trender. Han var drevet av et ønske om å realisere den iboende karakteren til hvert enkelt materiale og skape harmoni mellom form og materiale – og han følte ofte at det bare fantes én løsning til et gitt problem. Han var en krevende lærer som var styrt av perfeksjonisme og disiplin, og hans idealistiske tilnærming til design manifesterte seg blant studentene hans.

FAKTA: Poul Kjærholm

• Poul Kjærholm (1929–1980)
• Kjærholm var gift med professor Hanne Kjærholm.
• Kjærholms møbler er representert i en rekke internasjonale museer, blant annet Museum of Modern Art i New York. Han ble tildelt en rekke priser for arbeidet sitt, blant annet Lunning-prisen i 1958, Eckersbergmedaljen i 1960 og flere ID-priser.
• PK1 var den første av Poul Kjærholms spisestoler som ble satt i produksjon. Ved å kombinere stål og organisk flaggline skapte Kjærholm en moderne stol med en design som den dag i dag er svært fremtidsrettet.

Følg IN magasinet på Facebook