Hjem » Bergen » Helse & velvære »  Plastiske operasjoner i vinden

Plastiske operasjoner i vinden

Plastisk kirurg ved Fana Medisinske Senter, Dr. Øyvind Borch Bugge, har i lang tid merket et sterkt økende påtrykk fra pasienter som vil gjøre noe med kroppen sin.
– Rundt 80 % er kvinner, og svært mange vil ha brystforstørrelse eller annen bryst-operasjon. Her på Fana Medisinske Senter bruker vi en spesiell type anatomiske brystimplantater, som ikke er utbredt i Norge. Disse gir brystene en mer naturlig form enn hva de tradisjonelle implantatene gjør. Innleggene er dråpeformet, og kan tilpasses pasientens bryst langt bedre enn de gamle silikon-innleggene.

20 års erfaring

Bugge har lang erfaring med operasjon med anatomiske/dråpeformede brystimplantater. Denne har han blant annet hentet fra Akademiklinikken i Stockholm, som er verdensledende innenfor brystforstørrelser. Bugge har som èn av to norske kirurger praktisert ved denne klinikken i flere år. Bugge har over 20 års erfaring som kirurg, og han har forut for arbeidet i Stockholm blant annet vært overlege ved Rikshospitalet i Oslo.

– Jeg merker at min erfaring betyr svært mye. Jeg opplever at mange pasienter kommer utenbys fra, og til og med fra utlandet for å utføre operasjoner hos oss.
– Foruten brystforstørrelse, hvilke opera-sjoner er de vanligste?
– Hos menn er det gjerne fettsuging, neseplastikker og øyelokk som er mest vanlig. Hos kvinner er det først og fremst bryst, deretter bukplastikk, fettsuging og ansiktsoperasjoner. Jeg er den eneste kirurgen som utfører en rundtgående kosmetisk bukplastikk i en eneste seanse. Det vil si at jeg utfører operasjonene i ett, hud fra nedre del av mave, samt midje og rygg strammes opp og fjernes på èn gang, en total bodylift. Dette gir etter min mening et resultat som er ganske mye bedre enn hva de fleste andre klinikker i Norge kan tilby. Operasjonen er mer utbredt i andre land, men tilbys knapt i Norge. Det finnes ingen andre operasjoner som gir en så stor forandring, sier Bugge.

Bugge viser et par før/etter-bilder av pasienter som har fått utført rundtgående bukplastikk. Det er vanskelig å forstå at det er de samme kroppene som vises før og etter utført operasjon.

10-15 år yngre

Bugge utfører i tillegg, som eneste plastisk kirurg i Norge, et ansiktsløft som ikke gir arr ved øret («Subperiostalt ansiktsløft»). Hele kinnet løsnes fra benet og plassers på nytt, motsatt av aldringsprosessen. Teknikken gjøres via munn og tinning. Dette er en spesiell metode, som Bugge har tatt med seg fra sitt virke i Stockholm. Legen viser bilder av pasienter som etter operasjon ser 10-15 år yngre ut enn hva de gjorde før. Resultatet ser meget naturlig ut.

– Litt av forutsetningen for at vi kan gjøre disse inngrepene her på klinikken, er at vi setter kvalitet og trygghet høyest. Vi bruker som èn av de få i landet full narkose ved nærmest alle operasjoner. Dette gjør at pasienten ligger helt stille, og at jeg som kirurg får full arbeidsro. Videre gir det pasienten fullstendig smertefrihet og sikkerhet.
– Hvorfor bruker ikke alle klinikker narkose?
– Nei, det kan du si. Det er vel for dyrt tenker jeg. Narkose innebærer at man skal ha en egen narkoselege og sykepleier, det er kostbart. Andre klinikker gir pasientene masse lokalbedøvelse, dette er billigere, men ikke nødvendigvis like trygt fordi kombinasjonen av smertestillende og beroligende kan føre til at pasienten stopper å puste. Det viktigste for oss er at det vi leverer er kvalitetet. De som vil ha det kjapt og billig må gå andre steder, her prioriterer vi trygghet for pasienten og et godt resultat, selv om vi også selvfølgelig vil tjene penger, sier Bugge og smiler.
– Du kan si at vi ikke vil fire på vårt kvalitets- og trygghetstilbud for å oppnå større profitt. Det finnes sikkert klinikker i Norge med større omsetning enn oss, men som går på akkord med dette. Det finnes mange små klinikker med store annonser, ikke bare i Bergen, men også ellers i landet. Vår linje har gjort oss til den største klinikken innen Plastisk kirurgi på Vestlandet.
– Hvordan henvender man seg til dere for å utføre en operasjon?
– Interesserte bestiller en konsultasjon enten via våre hjemmesider eller på telefon. På konsultasjonen diskuterer vi hva pasienten vil, og hva vi kan tilby. Vi jobber mye med at pasientene skal forstå hva som kan endres, og at de ikke har urealistiske forventinger til resultat. Deretter tar vi gjerne en eller flere konsultasjoner til. Alt er opp til pasienten. Vi opererer når pasienten føler seg klar. Etter operasjonen har vi vanligvis kontroll etter 2 dager, 7 dager, 14 dager og etter 4 måneder. Hvis det er behov for flere innimellom disse, er det selvsagt ikke noe problem.
– Hvordan har man det etter en slik operasjon?
– Det er jo avhengig av hvilken operasjon man har gjennomgått. Generelt kan man si at de verste smertene gir seg etter 2 dager. Tilbakemeldingene på resultatet her er utelukkende positive, folk er meget fornøyde.

På lag med pasienten

Bugge ser helhetlig på prosedyren, og er opptatt av at man er på lag med pasienten både før eg etter.
– Ved mange klinikker går det raskt, og man har enten en dominerende lege som bestemmer hvordan operasjonen skal bli, eller man møter bare en sykepleier. Dette kan føre til at pasienten ikke helt vet hva han eller hun går til, og resultatet kan ofte være skuffende fordi legen ikke har forstått hva pasienten ønsker å oppnå, eller har urealistiske høye forventninger. Tempoet bestemmer våre pasienter selv, og vi forteller det vi kan om prosedyren og hva man kan forvente seg. Å bygge opp et samspill tar ofte tid, men er kjekt og gir fornøyde pasienter. Ivaretakelse av pasientens behov og ønsker er det viktigste for oss.
– Hvordan ser du på fremtiden for senteret?
– Den er lys, påtrykket øker, ventelistene er lange. Fornøyde pasienter har spredd ordet rundt, og det har hjulpet oss. Jeg mener plastiske operasjoner blir mer og mer akseptert rundt omkring, og tror Norge etter hvert kommer i hælene på Sverige hvor markedet har eksplodert de siste årene.

Du finner mer informasjon på www.fanamedisinske.no, eller ring oss på tlf 55 92 22 22.

Tekst: Erlend Haugland
Foto: Ane Bysheim