Hjem >  PH-lampen – mer enn et ikon!

PH-lampen – mer enn et ikon!

Tidenes sommer er ugjenkallelig forbi. Lys og varme har måttet vike for kjøligere vær og stadig mørkere dager.

Den 9. september ville Poul Henningsen ha fylt 120 år. Samme dag lanserte Louis Poulsen et helt nytt produkt: pendelen PH 3 1/2- 3

Vemodig, tenker du kanskje? På ingen måte. Det er mye å glede seg til. Hva med å gå høsten i møte med en ny lampe fra Louis Poulsen? 
    Det hersker ingen tvil om at Poul Henningsens belysningsfilosofi og banebrytende lampedesign har vært et enestående bidrag til utviklingen av behagelig og menneskevennlig belysning. Knapt noen annen designer stiller i dobbelt forstand i en så lysende klasse. Allerede mot slutten av 1920-tallet hadde Henningsen utviklet formelen for den karakteristiske skjermprofilen som skulle bli verdenskjent som System PH, og som han var tro mot hele livet igjennom. 
    Den 9. september ville Poul Henningsen ha fylt 120 år. Samme dag lanserte Louis Poulsen et helt nytt produkt: pendelen PH 3 1/2- 3. «Ny» er riktignok en sannhet med modifikasjoner. Lampen er nemlig utviklet etter Poul Henningsens originale tegninger fra slutten av 20-tallet og begynnelsen av 30-tallet. Utgangspunktet er hans velkjente prinsipp med tre skjermer.

Fargerik personlighet; fargerike produkter

Lampen er utført med metallskjermer i grønt, gult, rødt og hvitt; basert på Poul Henningsens eget fargeunivers. Opphenget, i silkematt brunt og laget i kobber, utgjør en delikat kontrast. 
    Som en ekstra detalj har alle skjermene en hvitlakkert rullekant som bidrar til å understreke treskjermslampens allerede kjente profil. Dette gir en både vakker og optisk symmetri.
    I tillegg til å være et utsøkt designobjekt, er denne lampen også et godt stykke håndverk. Den kan ganske enkelt ikke lages ved hjelp av maskiner. Skjermene dreies for hånd ved Louis Poulsens fabrikk i Vejen. Dette er en kunst bare ytterst få behersker, og utføres av selskapets egne dreiere.

Et stykke dansk designhistorie

Til tross for at den nye pendelens design er mer enn 80 år gammel, har lampen et både moderne og klassisk uttrykk. Derfor passer den også inn i en lang rekke innredningsmiljøer. Og hvordan beskrive den med få ord? Sjarmerende, uten tvil. Rustikk, definitivt. Upretensiøs, ja. Og samtidig ytterst funksjonell. 
    Samtidig er denne nye PH-lampen så mye mer. Den representerer et helt eget kapittel i den danske design- og belysningshistorien. Pendelen gir et flott, funksjonelt og dekorativt lys, og gir ethvert interiør et ekstra løft – både i tent og slukket tilstand. Lampen er vakker alene, men gjør seg like godt i gruppe. Ikke minst er den tidløs. 
    Poul Henningsen ble kalt en lyskunstner., og det besvarte han på følgende måte:
– Lager man kunst, er man kunstner – god eller dårlig. Og det å belyse et rom er kunst. 
    Derfor er det heller ikke uten grunn at Poul Henningsens lamper – selv flere tiår etter at han designet dem – selges i store antall verden over. PH-lampen er ikke bare et ikon. Den er en legende.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Louis Poulsen

Lik IN magasinet på Facebook