Hjem >  Perlen – et naturens mirakel

Perlen – et naturens mirakel

Det er noe særegent med perler. Siden tidenes morgen har disse vakre små vidunderne vært høyt elsket. Av kvinner og menn; i alle verdensdeler.

Havet byr på mange skatter. Perlen er én av dem. Lenge var de ekstremt sjeldne, og verdien deretter. 
Det var først på begynnelsen av 1900-tallet at to japanere klarte å gjøre perledyrking til en vitenskap – uten at det gikk på bekostning av verken utseende eller kvalitet. 
Dermed har perlen, tross bedre tilgjengelighet, beholdt sin status. Som noe vakkert, magisk og tidløst.

Et livslangt forhold

Perlekjeder har erobret mangt et hjerte. Og det er nettopp kjærligheten til perler som danner grunnfilosofien hos den tyske juveleren Gellner. Selskapet er en liten familiebedrift, men samtidig Europas største importør av dyrkede perler. 
    Firmaet ble grunnlagt av ekteparet Heinz og Tove Gellner i 1967. Nesten femti år senere er det andre generasjon Gellner som har overtatt driften – med Jörg Gellner som øverste ansvarlig. I likhet med sine foreldre har han alltid hatt en dyp fascinasjon for perler.
– Jeg besøkte en perlefarm i Japan som 18-åring og ble umiddelbart forelsket. Perler er fantastiske! forteller Jörg Gellner, og legger til at han aldri følte noe press med tanke på å gå i foreldrenes fotspor. 
– Det var et fritt, men likevel naturlig valg, sier han videre.

Økologi og kvalitet

Jörg Gellner kjøper perlene sine fra noen av verdens mest renommerte perlefarmere – og han har utviklet tette bånd til alle. Atlas pearls for hvite sydhavsperler, Robert Wan for mørke Tahitiperler og Justin Hunter for perler fra Fiji. 
    Når de håndplukkede perlene senere tar form som smykker og kjeder, får kunden også vite hvor perlene er dyrket – i form av et eget sertifikat. 
– Det er viktig for oss å dokumentere hvor perlene kommer fra; at de er dyrket på farmer som tar hensyn til miljø og garanterer god kvalitet. Det betyr at perlene har en relativt lang dyrketid og har et tykt belegg av perlemor rundt kjernen. Jo lenger perlen er inne i østersen, jo tykkere blir belegget, forteller Jörg Gellner. 
    I motsetning til diamanter, som tidvis kan ha en blodig forhistorie, er perler et langt mer miljø- og menneskevennlig produkt. Dyrkingen sørger for at små lokalsamfunn får kjærkomne økonomiske bidrag, og det finnes ingen miljøfiendtlige skyggesider. Side om side med østersene vrimler det av fisk, og vannkvaliteten er god.

Utsøkt teamarbeid

Jörg Gellners lidenskap for perler er ikke alene grunnen til at selskapets smykker betraktes som noen av de mest luksuriøse i verden. Med seg har han et knippe svært dyktige designere. 
– Designerne våre kommer fra hele verden. At de har såpass ulik bakgrunn bidrar også til å gi kolleksjonene en internasjonal touch. Generelt investerer vi mye i design, også når det gjelder gode arbeidsvilkår for våre ansatte. All produksjon foregår i Tyskland, som igjen bidrar til at det er mulig å foreta raske beslutninger og nye løsninger. Vi har en produktiv dialog, forteller Gellner. 
    Resultatet av Gellner-teamets arbeid er nesten overveldende. Det er noe med uttrykket til disse smykkene. De er enestående vakre og har en særegen finesse. Det klassiske møter det moderne på utsøkt vis – alltid med perlen som sentralt objekt.
– Gellner er et eksklusivt merke. Derfor er vi opptatt av at smykkene skal ha en klassisk form. Et Gellner-smykke skal aldri gå av moten; det skal vare livet ut. Vi må ha et særpreg! Hver enkel perle er unik; det samme er et smykke fra Gellner. 

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Gellner

Følg IN magasinet på Facebook