Hjem » Hjem & fritid »  På banen med ladbare hybrider

På banen med ladbare hybrider

Volkswagen har en markedsandel på 24, 5 prosent på alle nye personbiler i Bergen. Det viser tallene for Bergen i slutten av februar. Markedssjef Helge S. Prestegard ved Møller Bil på Nesttun har god grunn til å smile

– Dette betyr at nesten hver fjerde bil på veiene i Bergen er en Volkswagen, og det er en ganske stor andel. Hvis vi går over til elektriske biler som er vår suksess for øyeblikket, har vi 58,2 prosent av markedet, noe som også en ganske høy andel, sier Prestegard. 
Når det gjelder elbil modeller, er Volkswagen Golf er den bestselgende bilen med en markedsandel på 47,5. Tredjeplassen tar Volkswagen Up med sin 10,7 prosent. 
– På golfen har vi nesten halvparten av det elektriske markedet bare med den ene modellen vår. Golf er Golf. Det er på en måte et ikon på bil, og når den kommer elektrisk versjon så er det en vanlig bil som folk kjenner og stoler på, men med elektrisk drift. Det er klart det frister, sier han. 
Prestegard tror mange har fått med seg at det er en god del Golfer og Volkswagen som kjører rundt på veibaner på Vestlandet, men neppe at nesten annenhver elbil som blir levert er en e-Golf.

Ladbare hybrider

Elbiler selger som aldri før. Det siste nye på bilmarkedet er ladbare hybrider som kjører på en blanding av bensin- og elektrisk motor. Det er ikke alle som har mulighet til å reise hel-elektrisk. Noen kjører gjerne mye langturer, det vil si lange strekninger uten lademuligheter underveis, og behøver dermed mer kapasitet. Da kan løsningen være ladbare hybrider, som for eksempel Volkswagen Golf GTE. Den kan kjøre inntil 5 mil som ren elektrisk bil. 
– Når snitteuropeeren kjører inntil 4 mil hver dag, skulle det være tilstrekkelig med kapasitet. Vi har solgt ekstremt mye av denne bilen på forhåndssalget. Nærmere bestemt har vi underskrevet over 1000 kontrakter på Golf GTE så langt i Norge, sier Prestegard fornøyd. 
Den snertne fem dørs kombibilen er en liten familiebil som i utgangspunktet passer til alle. For de som vil ha noe litt større, kommer Passat GTE som er en stor stasjonsvogn. Tredje bil i denne serien er en Tiguan SUV firhjulstrekker som kommer i 2016. 
– På en blandet kjøring av bensin og elektrisk, kan du faktisk klare å holde strømforbruket på et nullnivå, men skal du kjøre den som en ren elektrisk bil så må du lade. Det unike med hybridene nå er at du kan også lade dem. De hybridene som har vært på markedet før har ikke vært ladbare og man har ikke kunnet kjøre dem som rene elektriske biler. Golf GTE er vår første ladbare hybrid. Dette regner vi med kommer til å bli en megahit, sier Prestegard.

Mange tenker miljø

Kunder vil ha elbiler både fordi det er økonomisk å kjøre, og fordi de ønsker å være miljøvennlige. 
– Til å begynne med var det de miljøbevisste som sorterte bosset hjemme, nå gjør vi alle det. Folk er begynt å bli mer bevisst på miljøet, også når de kjører bil, sier Prestegard.
Volkswagen lanserte sin første elbil, e-up!, i november 2013. Den er 100 prosent elektrisk. Normal ladetid er 6 til 8 timer, men med hurtiglading kan det hele gjøres unna på 20 minutter. På elbilene er folk mer bevisst på å kjøre økonomisk, for kjører du en elbil mer økonomisk, så får du også lenger rekkevidde. Det er om å gjøre å komme seg lengst på strømmen. Da passer det bra at datasystemet Think Trainer er installert. Systemet råder føreren til hvordan man kjører mest mulig miljøvennlig. Det gir rett og slett råd og vink om hvordan man kan kjøre mer økonomisk. Av Volkswagens biler med el-drift er det E-Golf som har lengst rekkevidde. Den kan kjøre inntil 19 mil. Til sammenligning kjører e-up! 16 mil og Golf GTE har 5 mil som den kan kjøre rent elektrisk. 
– Det varierer jo litt etter temperaturen, eller om du kjører med vinterdekk med mykere gummiblanding, det er gjerne litt slaps i veibanen. Da kan rekkevidden reduseres noe fordi man har mer motstand. På samme måte som en bensinbil også bruker mer bensin med mer motstand, sier Prestegard.

Ny eller bruktbil?

Snittbyttetiden på biler i Norge er ifølge markedssjefen 4-5 år på nye biler, mens bruktbiler gjerne blir byttet litt oftere. Møller Bil som har utsalg på Nesttun, i Åsane og i Drotningsvik, selger begge deler. 
– Folk er tøffe der ute. Men det er ikke så stor forskjell på brukt bil og ny bil hos oss. Kjøper du en Volkswagen elbil hos en merkevareforhandler, så vil jo den ha fulle garantier. Volkswagen er dessuten et av de bilmerkene som holder seg best på pris, sier han og legger til:
– Bilene våre har det vært så stor etterspørsel etter at kundene nesten betaler like mye for dem brukt, fordi da får de gjerne bilen raskere. Det kan være ventetid på 3-6 måneder på de nye bilene. Når det er sagt har vi hatt kunder som har ventet nesten et år på sin nye e-Golf, men noe godt er jo verdt å vente på.

Tekst: Vibeke Linn Blich | Foto: Vibeke Linn Blich og Volkswagen 

Følg IN magasinet på Facebook