Hjem » Oslo » Helse & velvære »  Nytt diagnosesenter i Oslo

Nytt diagnosesenter i Oslo

Det er ikke alle medisinske tester som er like lett tilgjengelige i Norge. Norsk Legesenter i Hegdehaugsveien er en privat aktør som i samarbeid med Biozym Medical representerer det anerkjente franske laboratoriet «Laboratoire Cerba» (tidligere Pasteur Cerba). 

Norsk Legesenter kan dermed tilby et stort spekter avanserte diagnostiske tester, som utvidet Borrelia test, prostatakreft-testen PCA3 og blodprøver som alternativ til fostervannsprøve. 
Norsk Legesenter deler lokaler med Klinikk Oslo, noe som gjør at de kan tilby sine kunder et helhetlig medisinsk og estetisk tilbud med mye kompetanse samlet under et tak. Etter flere år i den gamle kvinneklinikken i gamle Rikshospitalet flyttet begge virksomhetene tidligere i år inn i nye lokaler i Hegdehaugsveien 31. Ettersom dette er leger som driver privat trenger man ikke henvisning for å bestille time hos en av spesialistene, og ventetiden er som regel kort. 
Norsk Legesenter samarbeider med det franske laboratoriet Cerba, som er Europas nest største laboratorium og som gjør analyser for over 40 land. Dette gjør at de kan tilby avansert diagnostikk, blant annet utfører de en rekke medisinske tester som ikke er så lett tilgjengelige her til lands. 
– Vi utfører for eksempel mange tester innen infeksjonsmedisin, som tester for virus, bakterier, parasitter og borrelia. Vi ønsker å benytte metodikk fra hele verden og trekke ut det beste for å få raske resultater til en overkommelig pris, forteller daglig leder Olav Espeland.

Article image

Urolog og hudlege

Blant annet har Norsk Legesenter en urolog som tilbyr en avansert test for prostatakreft som heter PCA3. 
– Det er mange som bekymrer seg for prostatakreft og PCA3 prøven bruker teknologi fra gentest-verdenen. Her finner man ut om det sirkulerer visse stoffer i urinen og hvis du har de stoffene er det 95 % sannsynlighet for prostatakreft. Den vanlige PSA prøven hos fastlegen sier bare noe om man har forhøyet verdi av prostata spesifikt antigen, noe som også kan stamme fra for eksempel en betennelse eller forstørret prostata og den er dermed litt mer uspesifikk. Ved forhøyet verdi av PSA blir man likevel ofte sendt til biopsi, fordi det kan være kreft som er årsaken. En prostatabiopsi kan være svært ubehagelig for pasienten, mens PCA3 er en urinprøve man tar etter å trykke litt på prostata. PCA3 testen er veldig nøyaktig og man slipper å ta biopsi hvis det ikke er nødvendig, sier dr. Stephan Truedsson.
Norsk Legesenter har også en egen hudlege, dr. Effie Markou, som i tillegg til å ha mye erfaring innen generelle hudproblemer også har spesialisert seg på mer spesielle allergier som kontakteksem og kosmetikkeksem som få leger vet mye om. 
– Jeg fokuserer alltid på helse først. Man må ha frisk hud før man kan forbedre utseendet på en naturlig måte, forteller Dr. Markou. 
– Kontakteksem oppstår på steder som kommer i direkte kontakt med stoffer som huden reagerer på. Hvis kontakteksemet har vart lenge, er huden tørr og sprukket og sterk kløe er vanlig. I begynnelsen er eksemet begrenset til den delen av huden som har vært i kontakt med det du har reagert på, men etter hvert kan dette spre seg til andre områder på huden. Dette er en type eksem som frisører og kosmetologer ofte er plaget med siden de jobber med ulike kosmetiske produkter og hårfarger som kan gi eksem og andre allergiske reaksjoner. Norsk Legesenter tilbyr også en stor allergitest som tester for over 100 ulike allergier, der man også tester for multisensibilitet.

Tekst & foto: Mona Gullstein 

Følg IN magasinet på Facebook