Hjem » Trondheim »  Nytt bomiljø tar form på Lade

Nytt bomiljø tar form på Lade

Midt mellom City Lade og Ladeparken, er nye Ladebyhagen i ferd med å ta form. Interessen for det nye boligprosjektet, som består av 450 nye boliger, er ifølge utbygger stor.

Ladebyhagen ligger mellom City Lade (til høyre) og Sirkusparken på Lade.

Det er OBOS som både eier og bygger ut på tomta, som ligger mellom Haakon VIIs gate og Håkon Magnussons gate. Prosjektet består av både boliger og næringslokaler, samt en barnehage. Mellom blokkene er det gjort rom for en stor hage med frukttrær, prydbusker og lekeplasser. Første byggetrinn, Kirsebærtunet, stod ferdig tidligere i høst, og de første beboerne flyttet inn i august. Byggetrinn 2, Epletunet, hadde salgsstart 21. oktober. Prosjektleder i OBOS Nye Hjem, Torkild Lenes, merker at interessen for å bo på Lade er stor. 

Attraktive Lade

– Interessen har vært bra, og det er mange som har vært interessert i prosjektet i lang tid. Vi tror Lade bare vil forsterke seg som et attraktivt boligområde. Det har vært mye industri og næring på Lade, men nå ser vi at tyngre industri forsvinner og vi får mer av kjøpesentre og grøntarealer. Vi har trua på Lade, sier han. 
Det er lagt stor vekt på grøntarealer i boligprosjektet, med detaljer som treverk, belegningsstein og grønt, samt flere lekeområder. Taket er dekket med sedum, for å videreføre hagefølelsen også der. 
– Grøntarealer er noe folk setter pris på. I tillegg er det nært Korsvika, Ladestien og Ladeparken, som ble kåret til Norges fineste uterom i 2012, påpeker Lenes.

Toppleilighetene solgt

Byggetrinn 2 består av i alt 135 leiligheter, med 37 leiligheter i første salgstrinn. I følge Lenes er det et vidt spenn blant kjøperne, fra studenter i tjueårene til eldre opp i 80-årene. Prisene rangerer fra 2 290 000 til 7 690 000 kroner. 
– Toromsleilighetene på 40 kvadratmeter er spesielt populære blant den yngre garde. Vi har hovedvekt på treromsleiligheter, da dette er leiligheter som passer de fleste. Her er det en hovedvekt på kjøpere i 60-årene. De ønsker rundt 70 kvadratmeter, og gjerne med et ekstra soverom til for eksempel barnebarna, sier han. 
Toppleilighetene på 117 kvadratmeter er allerede solgt. 
– Flere av de som mistet toppleilighet i byggetrinn 1, har kommet tilbake og kjøpt toppleilighet i byggetrinn 2, forteller Lenes.

Prosjektleder i Obos Nye Hjem, Torkild Lenes, foran det som er byggetrinn 1 i det nye boligprosjektet Ladebyhagen.

Næringslokaler

Næringsvirksomheten vil hovedsakelig ligge i første etasje, vendt ut mot Håkon Magnussons gate og Haakon VIIs gate. Det er OBOS Forretningsbygg som forvalter disse lokalene, og foreløpig er det klart at en frisør blir blant leietakerne. 
– Vi ønsker primært å få inn noen som beriker bomiljøet, og for eksempel en bydelskafé hadde vært perfekt. En frisør er også fin å ha i tilknytning til bolig, sier Lenes, og viser til at Lade vil bli enda mer attraktiv for bedrifter etter hvert som området befolkes ytterligere.

Kontinuerlig utbygging

Prosjektlederen forteller at målet er å ha kontinuerlig utbygging på tomta, men viser til at forhåndssalget bestemmer salgsstart for neste byggetrinn. Ladebyhagen bygges fra sør på tomta og nordover mot Haakon VIIs gate, og består av til sammen syv byggetrinn. Lenes anslår en byggeperiode på rundt ti år. 
– Får vi den salgstaksten vi ønsker, vil siste byggetrinn stå ferdig i 2023 eller 2024, sier han.

OBOS i Trondheim

OBOS er Norges største boligbyggelag, og har siden 1929 bygget mer enn 100 000 boliger i Norge. Ladebyhagen er OBOS’ første Trondheimsprosjekt i egen regi, og en del av boligbyggelagets satsning i Trondheimsregionen. Ladebyhagen består av både selveier- og borettslagsleiligheter, men Lenes understreker at de primært ønsker å bygge borettslagsleiligheter. 
– Vi mener borettslag er det beste fordi det fungerer bedre organisatorisk. Da har man en forvalter som sørger for at ting blir gjort. I et sameie er man mer avhengig av de som bor der, sier han. 
OBOS har i dag cirka 120 ansatte i Trondheim, fordelt i de ulike selskapene OBOS Nye Hjem, OBOS Eiendomsforvaltning, OBOS Basale, OBOS Forretningsbygg, OBOS Prosjekt, og Block Watne, som ble kjøpt opp av OBOS tidligere i år.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: OBOS & Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook