Hjem » Hjem & fritid »  Nye trender hos gammel enke

Nye trender hos gammel enke

I over 180 år har J. Olsens enke tilfredsstilt folks behov for vakre planter. Hva som var populært i 1830-åra er usikkert, men i 2016 skal det være bohemaktig, økologisk og nyttig. Og i år er de store grønne 80-tallsplantene tilbake for fullt.

– Det er lenge siden det har vært så spennende å reise rundt på interiør- og plantemesser, sier butikksjef Anders Andreassen hos hagesenteret J. Olsens Enke. 
– Nå fremover kommer det utrolig mye spennende og morsomt i butikken.
J. Olsens Enkes ansatte har gjennom vinter og vår vært rundt på interiør- og plantemesser i Europa, blant annet i Italia og Nederland.
– Vi reiste for eksempel gjennom Toscana. Der finner du en del mer spesielle varer, blant annet flerårige busker og trær som passer godt i hagen.

Fiks ferdig

En trend i tiden er at folk etterspør større planter og vekster, som kan plantes rett ut i hagen.
– Folk har ofte ikke tid til vente på at det skal bli stort: Fiks ferdig, det er populært nå. Men det er klart, da koster det litt mer. Plantene har gjerne stått ti år på planteskole og blitt passet på, og det koster jo litt.
J. Olsens Enke har tradisjoner tilbake til 1833, da Ole Christian Olsen åpnet et gartneriet i Oslo sentrum. I dag er de bare å finne på Bestum, hvor de har eksistert siden 1878. Helt siden oppstarten har J. Olsens Enke vektlagt fagkompetanse og de fleste ansatte er faglærte gartnere og blomsterdekoratører.
J. Olsens Enke er de medlem av frivillig-kjeden, Hageland, noe som gjør at de kan gjøre fordelaktige storkjøp, samtidig som de står fritt til å velge de varene de vil.
– Vi er annerledes enn for eksempel Plantasjen, der det er én eier, noe som gjør at alle butikkene har mer eller mindre de samme varene. Vi står fritt til å velge våre egne varer og noe som resulterer i et spennende utvalg.
Andreassen er opptatt av at du skal kunne finne ting hos J. Olsens Enke som er litt spesielle og som du ikke finner alle andre steder.

Vinteren gjennom

– Utvalget har forandret seg en del de siste årene, forteller Andreassen.
– Man har funnet ut at en del planter som man ikke skulle tro kunne overleve i det norske klimaet, faktisk kan overvintre her. Vi har for eksempel sedertrær, opprinnelig fra Libanon, som har overlevd her nå i tre år. Vi selger også en del lønnetrær, som er rødbladete, og som kommer i alle varianter, og bambus: da blir det litt sånn japansk hage-aktig. 
Butikksjefen ser også andre endringer i markedet. Lenge var den største kundegruppen femti pluss, men alderssnittet er på vei ned, sier Andreassen.
– Jeg har vært her i femten år og endringen i kundegruppen er tydelig. Flere og flere unge er interessert i hage og planter, også de mellom tjue og tretti. De yngre er spesielt opptatt av spiselige ting og å dyrke sitt eget, for eksempel tomater og chili. Folk er ikke redd for å prøve, og det meste kan man få til med en fin sommer, en varm terrasse eller et drivhus. Vi selger mye nytte-planter, som sitrustrær, blåbærplanter, rips, eple og moreller. Disse kan overvintre fra år til år.

Comeback for 80-tallsplante

– Også er det grønnplanter, sier Andreassen. 
– Kikker du i interiørblader så er det grønnplanter over alt. Blant annet de storbladete Monstera-plantene, som var populære på 80-tallet, men som gikk helt av moten. 
På interiørfronten er vi også inne i en spennende tid, ifølge butikksjefen. Det skal ikke lengre bare være hvitt og firkantet. Nå vil mange ha et livlig og naturlig preg hvor man blander ulike stiler. 
– Det går i mange farger og gjenbruk, en slags bohem- eller hippiestil. Fokuset på det naturlige gjenspeiler seg også i at folk mer opptatt av økologi og miljø enn tidligere.
I dag legger mange ifølge Andreassen grønne tak på nye bygg. Disse kalles Sedum-matter, og er levende og blomstrer, noe som gjør at bier og humler kan leve i et bymiljø. 
– Disse produktene finner du her på Olsens Enke. Eller så kan vi bestille dem. Vi har også biehus som man hegger på veggene. De selger vi masse av, sier Andreassen. 
– Folk i dag vil bidra til et bedre miljø, de vil ha økologisk jord og frø, og det synes jeg er positivt. En grønn bølge.

Tekst & foto: Ketil Blom

Følg IN magasinet på Facebook