Hjem » Oslo »  Ny stjernekokk fra Kina

Ny stjernekokk fra Kina

I løpet av de siste årene har Tabibito etablert seg som en av hovedstadens beste asiatiske restauranter. Nå har de ansatt en ny stjernekokk fra Kina og både gamle og nye gjester kan glede seg til spennende nyheter på menyen i tiden fremover.

Det føles som om man har kommet til en annen verden når man går inn dørene hos Tabibito i Stortingsgaten. I sterk kontrast til det travle storbylivet utenfor hersker det her en rolig og behagelig atmosfære. Og innehaver Jan Yuen kan røpe at ingenting er overlatt til tilfeldighetene når det kommer til interiøret. Bordene som er laget av gamle dører fra tradisjonelle hus i Kina er med på å gi stedet en helt spesiell sjel og sjalusiene på vinduene bidrar ikke bare til stemningen, men gjør også at byens lyder effektivt stenges ute.
– Det har vært viktig for oss at selv om restauranten er full så skal man fremdeles kunne ha gode samtaler her, forteller Jan.
    Det er tydelig at det er mange som setter pris på alt det Tabibito har å tilby. Restauranten er en svært populær destinasjon både for Osloborgere og turister, og kjøkkenet har blitt kjent for sine spennende retter av høy kvalitet. Her får man servert smakfulle retter basert på Østens smaker og Tabibito kan friste med en variert meny med alt fra dim sum og nudler til lokale spesialiteter fra Kina, Japan, Thailand og Vietnam. Med andre ord så er det duket for matopplevelser man ikke finner maken til andre steder i hovedstaden.

Erfaring fra 5-stjerners restauranter i Kina

Jan er oppvokst i en familie som har drevet en rekke kjente kinesiske restauranter og både hans far og onkel har vært kreative med å lage asiatisk mat og med mye fokus på gode smaker og råvarer. Lidenskapen for asiatisk mat deler han med sin forretningspartner og kjøkkensjef på Tabibito, Hong Liang, som er tredje generasjons kokk. Og nå har de forsterket laget ytterligere ved å hente inn stjernekokken Yang Xiaoqing som har erfaring fra flere fem stjerners restauranter i Kina.
– Han har en solid bakgrunn fra noen av de største hotellene og restaurantene i Kina og vi er utrolig glade over å ha fått han hit. Vi har brukt mye tid på å finne den riktige personen. I Kina går det meste på nettverk og det er ofte vanskelig for utenlandske restauranter å få tak i de beste kokkene. Så jeg er utrolig heldig som har kinesisk far som har mye aktiviteter i Kina og dermed har et godt nettverk som kunne hjelpe.
    Selv om Tabibito fremdeles kommer til å jobbe med Asian Fusion hvor de blander ulike lands kjøkken så er det naturlig at det nå blir økt fokus på kinesiske retter.
– Yangs største styrke er bakgrunnen fra fem stjerners restauranter i Kina og dette vil selvsagt også merkes på menyen. Selv om vi kommer til å holde på Fusion linjen vil vi bruke den kunnskapen han har. Han er allerede i gang på kjøkkenet med å utvikle nye retter og vil tilføre menyen flere kinesiske retter og desserter, og allerede til høsten vil det komme endringer på menyen. Vi ser at selv om det dukker opp stadig flere asiatiske restauranter i Oslo så får vi stadig flere gjester, noe som gir oss selvtillitt på at vi er flinke på det vi gjør. Det at folk både kommer tilbake og anbefaler oss videre gjør at vi har et ansvar for å yte vårt aller beste og utvikle oss videre slik at alle som kommer blir fornøyde, sier Hong.

Nytt vinkart

Fremover vil det blant annet bli flere nye og spennende desserter på menyen, noe Yang allerede er i ferd med å utvikle. Og når IN Magasinet var på besøk kunne han by på en smak av en ny dessert med søtpoteter og røde dadler som er en tradisjonell frukt som brukes mye i Kina. Desserten serveres varm sammen med is, og smaker fantastisk. Noe som lover godt for hva som ellers vil dukke opp på menyen i tiden fremover!
    Mange synes kanskje det kan være vanskelig å vite hvilken vin man skal kombinere med asiatisk mat. Hos Tabibito har de et innholdsrikt og gjennomtenkt vinkart, hvor det også vil komme noen endringer i løpet av sommeren.
– Folk har blitt flinke til å drikke vin til asiatisk mat og det er masse vin som gir en spennende kombinasjon av smaker. I løpet av sommeren vil det bli en del utskiftninger på vinkartet og vi har blant annet tatt inn noe vin fra USA. Når det er varmt ute anbefaler vi enten rosé eller hvitvin. Så lenge de er friske og fyldige passer rosé veldig bra til asiatisk mat. I tillegg har vi et godt utvalg Riesling, dette er den type drue som det ofte er enklest å matche med asiatisk mat siden sødmen balanserer krydderet. Men det er mye mer enn Riesling som passer til godt krydret mat. Blant annet har vi en del økologisk og bio-dynamisk vin. Den naturlige smaken på disse vinene passer veldig bra til de asiatiske smakene. Og vi gleder oss til å introdusere både nye retter og nye viner til våre gjester i tiden fremover, avslutter Jan.

Tekst & foto: Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook