Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Norsk design til brudeparet

Norsk design til brudeparet

På jakt etter den litt spesielle gaven til brudeparet? Hos Husfliden i Trondheim finner du gaveideer designet og produsert i Norge.

Gjennom hele året kommer det kunder innom butikken i Olav Tryggvasons gate for å få hjelp til bryllupsgaven. Innkjøper ved gaveavdelingen, Inger Margrethe Hopland, forteller at to av tre ender opp med butikkens bestselger, nemlig et pledd fra Røros Tweed.
– Pleddene er det vi selger desidert mest av. De produseres på Røros og er de eneste pleddene som lages i Norge nå. Det synes vi er veldig artig, sier hun.
Hopland forteller at mange også ønsker å ta med seg norske gaver til brudepar som gifter seg i utlandet.

Pink Panther eller Trondheimsrose

Husfliden er en av få butikker i Trondheim som selger de populære pleddene laget av 100 prosent ren ull. Røros-fabrikken har i mange år samarbeidet med noen av Skandinavias fremste designere og tekstilkunstnere. Hos Husfliden får du blant annet kjøpt Pink Panther-pleddet designet av samtidskunstneren Bjarne Melgaard. Et noe uvanlig motiv for et norskprodusert ullpledd, vil kanskje noen mene.
– Det er klart det ikke er for alle, men mange tenker at de må ha det likevel siden det er av Bjarne Melgaard, sier Hopland med et smil.
I samarbeid med Husfliden har Røros Tweed også produsert Trondheimspleddet, med ulike motiv fra Trondheim. I tillegg har de laget et sitteunderlag med Trondheimsrosen som motiv. En annen samarbeidspartner er arkitektur-, landskapsarkitektur- og interiørarkitekturfirmaet Snøhetta.
– Et pledd er noe man alltid har bruk for. De er kanskje litt dyrere enn det som er vanlig, men nettopp derfor er de fine å gi i gave. Jeg tror folk setter pris på at det er noe som varer, at det er norsk ull og at man vet hvor det er laget, sier Hopland.

Keramikk fra Trondheim

Et annet lokalprodusert gavetips er de håndlagde keramikkproduktene fra GoForm, som drives av den trønderske keramikeren Beate Lund Kristiansen. Arbeidene hennes kjennetegnes av grove leirtyper og naturfarger, ofte med litt kontraster og innslag av humor. Husfliden selger blant annet krus og fat fra den lokale kunstneren.
– På fatet har vi fått inn litt detaljer fra Trondheimsrosa, opplyser Hopland.

Retro og rustikk fra Fåberg

Til det unge, trendy brudeparet anbefaler hun produktene fra det relativt nye norske merket Ment. Bak merket står to søstre som holder til på Fåberg, der de utvikler og produserer noen av produktene sine i en gammel skifabrikk. Resten av produktene settes ut for produksjon.
    Husfliden fører kopper, krus, kanner, vaser og skåler fra serien, som kjennetegnes av sarte farger, rene linjer, litt retro-preg og noen rustikke innslag.
– Her har du for eksempel en skål som er inspirert av bestemor sin gamle skål, sier Hopland.
Hun mener de lokalproduserte varene er et fint tilskudd til butikken, men ser også utfordringen når det gjelder lønnsomhet. Derfor fører Husfliden også en del produkter som er laget i utlandet.
– Vi må jo tilpasse oss tiden. Vi må ha håndlagde ting i butikken, men vi vil også være litt spreke for å få nye kunder til butikken.

Til den som har alt

Noe glasskunst fra norsk og dansk design finnes også i butikkhyllene, men riktignok ikke i like stor grad som før.
– Det at man samlet på glass var vel mer før i tiden. Men vi ser at folk vil ha litt mer av dette nå om sommeren, sier Hopland.
Til brudeparet som har alt, kan et par «kjærestevotter» i selbustrikk være en god gaveidé. To av vottene er sydd sammen til én, slik at man kan leie hender inni votten.
– En del gifter seg jo i høy alder, og da har man jo alt. Mange synes derfor disse er morsomme å gi, forteller Hopland.
Hun legger til at de også selger «vanlige» gaver, slik som store linduker eller løpere.
– En ordentlig duk er jo noe alle har bruk for. De fleste som kommer til oss har jo lys til å gi noe som er av god kvalitet, sier Inger Margrethe Hopland.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & ment.no

Følg IN magasinet på Facebook