Hjem >  Nøtteknekkeren – den ultimate førjulsopplevelse!

Nøtteknekkeren – den ultimate førjulsopplevelse!

Jeg innrømmer det gjerne. Desember og jul er det fineste jeg vet. Forventningene, pynten, lysene og maten. At butikkene tjuvstarter festen i november plager meg ikke det minste. Snarere tvert imot. 

Jul handler også om tradisjoner. Noen av dem så sterke at julen ikke blir helt den samme uten. Sterkest av dem alle er Nøtteknekkeren. 
    Balletten har internasjonal status, og oppføres rundt juletider på teater- og operascener verden over. Operaen i Oslo er intet unntak. Den er Nasjonalballettens kanskje mest populære oppsetning, og danses for fulle hus hvert eneste år.

Elsket klassiker

Opprinnelig er Nøtteknekkeren et eventyr skrevet av den tyske forfatteren E. T. A. Hoffmann, utgitt for første gang i 1816. Balletten hadde urpremiere ved den Keiserlige Ballett i St. Petersburg i 1892. Musikken var ved Peter Tsjajkovskij, mens Lev Ivanov sto for koreografien. Siden har den vært en av verdens mest elskede klassikere. 
    Nøtteknekkeren er førjulseventyret der lille Clara drømmer seg bort og møter både musesoldater og sukkerstenger, snøfnugg og blomster. Mesterverket er utført i to akter og har en fengslende historie med både romantikk og spenning.

Roller for store og små

For mange barn er Nøtteknekkeren første møte med Operaen, og mang en liten sjel har latt seg inspirere til å starte sin egen dansekarriere. Balletten byr på praktroller for både små og store; Lille og store Clara, Snødronningen, Blomsterfeen, Sukkerfeen og Nøtteknekkerprinsen. Hele Nasjonalballetten og opp mot hundre dansere fra Ballettskolen er med. Her får de beste danserne vist hvor imponerende de kan være. Sammen med den fantastiske musikken danner de en nesten magisk kombinasjon. 
«En eksplosjon av fager, vakre, struttende stoffer, glitrende juletre og smil i absolutt alle fjes», skrev pressen etter Nøtteknekkeren anno 2013. 
    Årets oppsetning – som er den tjuende i rekken – blir neppe dårligere. Selv kan jeg knapt vente på de deilige førjulsgysningene som sprer seg langs ryggraden idet Tsjajkovskijs toner stiger opp fra orkestergraven og de første danserne entrer scenen. 
God jul til alle!

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Erik Berg

Følg IN magasinet på Facebook