Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Når en pepperkakebaker baker pepperkaker

Når en pepperkakebaker baker pepperkaker

Duften av pepperkaker som blander seg med julesanger. Små hender med kjevler i - og en diger deig midt på bordet. Kan det bli mer jul?

I Snippen barnehage er juleforberedelsene i full sving. Peppekakedeigen er bakt på forhånd, og endelig skal barna få forme den glatte, brune deigen om til små pepperkakemenn og andre fine figurer. Dette er noe de har gledet seg til i flere dager, forteller ungene.  

Det gjelder å kjevle deigen tynn og flat så ikke pepperkakene blir klumpete. (De skal være cirka tre millimeter tykke). Barna i Snippen barnehage har brettet opp ermene og er klare til dyst med de små kjevlene sine.
De strør litt mel på bordet før de setter kjevlene i sving. Når deigen har blitt flat nok, trykker små hender vakre stjerner, måner, hjerter, nisser og julegriser ut av pepperkakedeigen. Fristelsen blir for stor noen, og deigen må smakes på. Men bare litt. Ellers kan en fort få vondt i magen, sier barnehagetantene.

Sosial juletradisjon

Som i mange hjem og andre barnehager er pepperkakebaking før jul en viktig tradisjon. Har du ikke tid til å lage deigen selv finnes det et stort utvalg av pepperkakedeig i butikkene. Du kan ganske enkelt sette i gang med den morsomme delen med det samme. Alt du trenger en deig, kjevle, glasur og godteri. Det siste hvis du vil pynte pepperkakene.

Pynt med pepperkaker

Å bake pepperkaker sammen med barna er en hyggelig sosial aktivitet. Mange har som tradisjon å samle venner og bake til jul. Sett gjerne på litt julemusikk. Når hele huset dufter av pepperkaker akkompagnert av barnelatter er man garantert ekte julestemning.
Et annet tips er å lage store pepperkakehjerter som du pynter med melis og konditorfarge. Lag et lite hull øverst i hjertet (Før du steker dem). og knytt et silkebånd i (Etter at kakene er stekt og avkjølt). Og vips så har du vakker juledekorasjon som du kan pynte opp vinduet eller andre steder i huset med.
 
Dette trenger du for å bake
pepperkaker
• 150 g smør eller margarin
• 1 dl sirup
• 2 dl sukker
• 1 dl kremfløte
• 1/2 ts nellik
• 1/2 ts ingefær
• 1/2 ts pepper
• 2 ts kanel
• 1 ts bakepulver
• ca. 450 g hvetemel

• Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og la blandingen bli litt kaldere.

• Rør i fløten og sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag.

• Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune på 175 °C
i ca 10 minutter. Avkjøl kakene på rist.

• Pynt kakene med melis, sjokolade, gelétopper, nonstop eller annet godteri.


Tekst & foto: Berith Eva Lamøy