Hjem >  Møt pingviner i Antarktis

Møt pingviner i Antarktis

Antarktis kan kanskje høres ut som en uoppnåelig drøm for de fleste av oss. Men med Hurtigrutens Explorer-reiser kan du nå gå i fotsporene til de gamle polfarerne og oppleve dette fascinerende og avsidesliggende kontinentet!

Med sine hyppige avganger langs norskekysten er Hurtigruten nærmest som en institusjon å regne her til lands. Men det som kanskje ikke er like kjent er at de med sine Explorer-reiser også tilbyr turer noen av verdens mest mangfoldige og avsidesliggende landskap som Antarktis, Svalbard, Island og Grønland. 
    Norge har en rik historie i Antarktis, fra polheltene Amundsen og Nansen til hvalfangst. På en av Hurtigrutens Explorer-reiser får du mange muligheter til å gå i land på ulike steder og det uberørte landskapet gjør at naturen du opplever er identisk med den Nansen så på slutten av 1800-tallet. Dermed var det naturlig at da Hurtigruten i 2007 bygde et skip spesielt konstruert med tanke på disse farvannene så ble det døpt M/S Fram. 
– Vi er veldig takknemlige for at Fram-museet lot oss bruke navnet. Siden vi går i fotsporene til Amundsen og Nansen var det et naturlig valg, forteller salgsleder Cecilie Kopperud. 
– M/S Fram pendler fra pol til pol og er alltid der det er sommer. Skipet er i Antarktis fra november til mars, mens det resten av året har turer til Grønland, Svalbard og Island.

Porten til Antarktis

Når du reiser med Hurtigruten til Antarktis starter reisen med sommer, sol og tango i Buenos Aires. 
– Vi oppfordrer våre gjester til være noen dager i Buenos Aires først. Når man kommer tilbake fra isen er man gjerne så full av inntrykk at det ikke blir helt det samme, smiler Espen Jahren som er ansvarlig for Hurtigrutens Explorer-reiser.
Herfra går reisen videre med charterfly til verdens sørligste by Ushaia i Argentina som regnes som porten til Antarktis. 
– I Ushuaia går man ombord i M/S Fram som går rett ned til isen over Drake Passage hvor Stillehavet og Atlanterhavet møtes. Denne krysningen tar to dager og ofte kan havet her være litt vilt, slik at man allerede her får følelsen av å være på en ekspedisjon. Under overfarten kan man nyte både den fantastiske utsikten fra panorama-loungen på toppdekket og deilige måltider tilberedet av våre dyktige kokker. 
    Til forskjell fra Hurtigrutens avganger på norskekysten er det ingen tidstabell på reisene til Antarktis. Her blir det gjort vurderinger fra dag til dag hvor man kan gå i land etter vær og føreforhold. Dette gjør også at hver eneste tur blir unik, med alt fra en topptur til et nærliggende fjell, møte med ulike pingvinkolonier eller et besøk på en forskningsstasjon. Følelsen av eksklusivitet understrekes av at det aldri er flere enn 200 passasjerer ombord. 
– Fram er et forholdsvis lite skip og man blir en del av mindre grupper. Etter noen dager er man gjerne på hils med halve skipet og det er en tur hvor man får venner for livet. Ombord har vi fantastisk ansatte med norske offiserer og filippinsk mannskap som gjør sitt ytterste for at alle skal få en flott opplevelse ombord.

Opplev pingviner på nært hold

På reise med M/S Fram er man i land hver dag og får muligheten til å virkelig oppleve dette vakre kontinentet og dyrelivet her. Siden det er forbud mot jakt i Antarktis har ikke dyrene utviklet noen frykt for mennesker og pingvinene kommer gjerne og hilser på. 
– Det er helt fantastisk å oppleve pingviner på så nært hold, forteller Cecilie som selv har vært på tur til Antarktis. 
– Før vi går i land lærer vi hvordan vi skal oppføre oss gjennom kurs og foredrag. For eksempel har pingvinene faste ruter de går og da har mennesker vikeplikt. På hver reise er det med et ekspedisjonsteam som består av eksperter på blant annet den lokale faunaen og de går alltid i land før gjestene for å sikre området og dyrene der. Respekt for naturen er viktig for oss og vi følger Antarktis-traktaten til punkt og prikke. Ordtaket Take nothing but pictures, leave nothing but footprints passer godt til hvordan vi forholder oss til naturen der.
    Hurtigruten tilbyr ulike reiser i området der, og kan også friste med en reise hvor besøk på Falklandsøyene og Sør-Georgia står på programmet. På Sør- Georgia er det fremdeles mulig å se restene etter norsk hvalfangsthistorie. 
– Det er et underlig samfunn som er som en smeltedigel mellom gammel polfarer- og hvalfangsthistorie og dyreriket. Mellom rustne oljetanker ligger hvalrossene og slapper av, mens pingvinene rusler rundt. Vi anbefaler alle å starte reisen hjemme med å lese både om dyreriket og historien, da får man en enda sterkere opplevelse. 
    En reise til Antarktis er et minne for livet, og Cecilie og Espen forteller at det er en reise som også er populær blant familier med barn og ungdom. På nettsiden til Hurtigruten kan du selv bestille reise og her vil du alltid finne dagens rimeligste priser! 

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Hurtigruten & Mona Gullstein

Lik IN magasinet på Facebook