Hjem » Bergen » Interiør & design »  Modulkunst

Modulkunst

Møbelbutikken Inside Design i Veiten 1 i Bergen sentrum har levert «trivselsløsninger» til norske hjem siden 1990. Med skreddersydde oppbevarings- og hi-fi- løsninger får interiøret et løft til glede seg over i mange år fremover.

Alle lengter vi etter et ryddig og oversiktlig hjem, men likevel har ethvert hjem en god del ting og elementer som krever sin plass. Inside Design fører tre ulike merker som på hver sin måte besvarer det evige oppbevaringsspørsmålet og forvandler det til ren interiørglede og inspirasjon. Designet til norske Pega, danske Montana og italienske Presotto står i stor kontrast til hverandre, men forenes i en felles begeistring for fleksible modulsystemer med en sterk estetikk i bunnen. De har alle omfattende møbelprogrammer som fyller oppbevaringsbehov for alle husets rom fra stue, entré, soverom, kjøkken, bad og arbeidsrom. Grunntanken er å tilby et sett med byggeklosser – selvsagt i ypperste kvalitet og design – som lar kunden sette sin egen kreativitet i scene og spesialtilpasse løsninger til egne rom. Pega, Montana og Presotto har også spesielt gode hi-fi-løsninger å by på.

Article image

Godt norsk

Askøy-baserte Pega produserer tidløse og klassiske reolsystemer som både visuelt og funksjonelt er like aktuelle i dag som da de først ble laget for over 50 år siden av møbelsnekker og designer Arthur Soltvedt. På begynnelsen av 1950-tallet utviklet han et bokhylle- og skapsystem som har vist seg å bli en norsk klassiker - et trygt og godt valg med mye fleksibilitet. I motsetning til tradisjonelle seksjoner, er tanken bak Pega at man skal kunne sette sammen alle elementene i en seksjon på akkurat den måten man selv ønsker. Skjenker, bokhyller, skuffer, og tv- og musikkanleggløsning kan plasseres der det passer best. Noe av det som varierer mest i størrelse og form er tv- og hi-fi-anlegg, og Pegas standard-elementer gir mange valgmuligheter, og ikke minst gode skuffer for cd- og dvd-samlingen. Nesten uendelige kombinasjonsmuligheter gir et skreddersydd resultat som vil vare i tiår fremover. I begge de to seriene Fair og Profil skinner kvaliteten spesielt godt igjennom i detaljene. Skuffegrep, hengsler og beslag er laget etter Pegas eget patent. De kan bygges etter mål fra vegg til vegg og gulv til tak, men leveres også som standard.
De stramme og rene linjene passer like godt i et klassisk som et moderne interiørmiljø.
– Mange selger sine store hus og vil heller ha en liten, lettstelt leilighet og kvitter seg med de gamle møblene. Men Pega’en vil de ha med videre! Man får et godt forhold til disse møblene over tid. De kan bygges om til andre løsninger når nye behov melder seg. Det sier ganske mye om kvaliteten, sier daglig leder Anne Lise hos Inside Design.

Lekent skandinavisk

Danske Montana har en radikalt annerledes look, men kjennetegnes i likhet med Pega av filosofien om et superfleksibelt modulsystem som lar brukerens kreativitet stå i sentrum. Designer Peter J. Lassen var inspirert av sitt tette samarbeid sine anerkjente landsmenn Arne Jacobsen, Verner Panton, Jørn Uzon og Piet Hein da han designet Montanas første hyllesystem på 60-tallet. I samtiden ble det oppfattet som en forfriskende og annerledes nyskapning. Systemets avrundede kanter, organiske overganger mellom kanter, flater og fronter og den praktiske mangelen på hjørner blir bare en større og større hit blant interiørinteresserte. Modulene er basert på grunnstørrelsen 5,7 cm og følger formatene til Deutsche Industrie Norm, noe som sikrer en organisk integrasjon av alle deler, hvordan de enn settes sammen. Det er lett å se hvordan Montana-designer Lassen øste impulser fra sine danske kolleger og deres varierte tilnærming til estetikk, der arkitektur, kunst, møbel- og interiørdesign smelter sammen til en høyere enhet.

– Montanas møbler er lekne og smekre i linjene og spesielt fargene er verdt å merke seg Vi har solgt Montana hos oss i 20 år, men det er først de siste årene at det virkelig har begynt å ta av og folk begynner å forstå hvor genialt systemet er, sier Anne Lise.
Montanas store tilpasningsdyktighet til ethvert behov passer spesielt godt for hi-fi-løsninger i moderne hjem. De har funnet formelen for å skjule det evige ledningkaoset og kabelgjennomføringer kan plasseres akkurat der det er behov. I likhet med alle andre interiører herfra, kan også hi-fi-løsningen bestilles på mål for å skreddersys hvert unike behov.

Article image

Ultramoderne moduler

Presotto Italia er ledende italiensk design med over 50 års erfaring med produksjon av møbelløsninger. Presotto er også basert på et modulsystem som ivaretar kundens spesielle ønsker og behov. Som en moderne forlengelse av funksjonalismen anerkjenner Presotto at brukervennligheten er alfa og omega, og legger stor vekt på at møblene skal fungere på lang sikt i hverdagslivet. Men i 21. århundre er estetikk en like viktig faktor. Det har Presotto tatt konsekvensen av. Materialene er i seg selv en del av designet hos Presotto. Materialer med en sterk visuell profil, eksepsjonelt rene og minimalistiske linjer og en skulpturell sammensmeltning med rommet er stikkord. I enkelte av oppbevaringsløsningene består frontene av ekte steinfinér i tynne lag, som gir et rent og rått uttrykk. Og på hi-fi må vel Presotto sies å være blant noe av det ypperste man kan velge, med tanke både på design og funksjon. Deres hi-fi-løsninger er svært avanserte med praktiske detaljer ledninger og innfelte kabel- og stikkontakter. Presottos tv-benker lar det superglossy hvite dele hovedrollen med solid glass, mens industrilooken med rustent metall setter stemningen i andre løsninger. Uansett hvilken look du velger fra denne produsenten, kan du være sikker på å få mengder av oppbevaringsplass godt skjult av et luftig og superlekkert design.
I kjernen av Presottos design ligger et finurlig matematisk puslespill som lar grafiske linjer smelte med rommet. En hi-fi-løsning oppleves nesten som en skulptur. Det er monumentalt og rent, med en velbalansert linje mellom ro og tyngde.

– Vi hjelper gjerne med å finne frem til hva som passer inn i hvert enkelt hjemmemiljø. Vi kartlegger kundens behov og tenker på hvordan denne familien lever i hverdagen. Poenget er å finne en løsning som er en kontinuerlig kilde til glede og trivsel, forteller Anne Lise.

Tekst: Elin Kvandal | Foto: PetterSolheim, Montana, Pega & Presotto Italia