Hjem » Trondheim » Klær & mote »  Mekaniske mesterverk fra Glashütte Original

Mekaniske mesterverk fra Glashütte Original

Hvert ur fra Glashütte Original er nærmest som et lite kunstverk å regne. Med klassisk design, et ekstremt fokus på detaljer og håndlagde finesser er det ikke rart at det tyske merket har en rekke fans verden over.

Glashütte Original ble grunnlagt i 1994, men har røtter som strekker seg helt tilbake til 1845. Som navnet tilsier stammer merket fra den lille tyske byen Glashütte hvor all produksjon fremdeles skjer. Glashütte ligger nær Dresden og er kjent for sine urmakere. Byen ligger i det tidligere Øst-Tyskland og selv om det hele tiden har vært produksjon ved fabrikken så var den litt annerledes i tiden etter andre verdenskrig. Fra 1951 var Glashütte Original en del av et konglomerat av klokkebedrifter fra Glashütte. Etter Berlinmurens fall dukket firmaet opp igjen i den formen vi kjenner i dag.
– Glashütte Original har høy anerkjennelse i bransjen og blant klokkeinteresserte. Klokkene deres er eksklusivt håndverk og de utvikler og lager ikke bare delene selv, men også mesteparten av maskinene som brukes i produksjonen. Dette er ganske unikt i bransjen og henger igjen fra den russiske okkupasjonen etter krigen da de måtte gjøre alt selv. De har patent på flere unike maskiner og bruker ekstremt mye tid og krefter på hver klokke. Derfor får de også mye respekt for måten de lager klokker på fra alle som kjenner til merket, forteller Christer Vingan, uransvarlig ved Thune i Stortingsgaten.

Luksuriøs og diskré

For mange klokkeelskere er Glashütte Original det virkelig store og det finnes mange ivrige samlere verden over. 
– I sommermånedene har vi stor pågang fra turister, men vi ser også at interessen fra nordmenn er stor. For vår del er det ett av toppmerkene og vi har en bred kolleksjon å vise frem. Det er ikke noen hensikt for oss bare å ha tre modeller, så vi har sørget for å ha et godt utvalg. Her hos Thune har vi hatt merket siden januar og det har fått en virkelig bra start hos oss. Innstegsmodellene har en startpris rundt 50 000,-. Det er den perfekte klokke for de som ønsker noe unikt. Klokkene fra Glashütte Original er luksuriøse samtidig som de er mer diskré enn mange andre merker.
 Glashütte Original har en rik historie. Blant annet brukte Roald Amundsen to lommeur fra Glashütte laget av J. Assman, en av grunnleggerne av Glashüttes klokkehistorie, under sine polarekspedisjoner. 
– På modellen Senator Observer er inspirert av lommeuret som Amundsen brukte. Koblingen til Amundsen er jo ekstra morsom for oss nordmenn, sier Christer med et smil.

Spennende nyheter

Glashütte er innovative og har en rekke modeller å velge blant. Og med klokker som spenner fra det helt enkle til det ekstreme som den kjente Cosmopolite Tourbillon som viser 37 tidssoner er det noe for enhver anledning. 
– De mest populære seriene er PanoMaticLunar, Senator og Sixties. PanoMaticLunar er nok den mest kjente og vi opplever at det er den det er mest rift etter. Nå har de dessuten akkurat kommet med en ny Senator Excellence modell. Den har et nytt verk, er mer anti-magnetisk, har økt gangreserve og nytt verkfeste. Den ble presentert på messen i Basel og skulle egentlig leveres i oktober, men vi har vært så heldige å få den litt tidligere. Det kommer dessuten utvidelser på flere eksisterende serier, blant annet har en av seriene for dame, Lady Serenade, fått flere nye skiver.
Glashütte Original sertifiserer klokkene sine selv og de er kjent for god gangreserve, toleranse og funksjon. 
– Tysk design er berømt for god kvalitet og de lager gjerne litt kraftigere ting som tåler å brukes. Dette er robuste klokker som jeg ikke har noen betenkeligheter med å anbefale, sier Christer Vingan.

Håndverk

Designet er gjerne klassisk og tidløst. Glashütte Original er også svært opptatt av «The Golden Cut», altså balanse i tallskiven. Selv PanoMaticLunar som har ett asymmetrisk uttrykk hvor tallskiven ikke er i sentrum har likevel en balanse i tallskiven.
 – Glashütte Original er ikke bare klokker som er pene å se på, det er et helt kunstverk. Swan neck fjærene er for eksempel håndpolerte, noe som tar rundt 40 minutter per swan neck. Svært mye av detaljene er lagd for hånd. Romertallene på flere av tallskivene fylles i for hånd med en tynn sprøytespiss og de små skruene blånes for hånd slik at hver eneste skrue får akkurat riktig blåfarge. De har i det hele tatt et ekstremt fokus på detaljer. Vi var på besøk i fabrikken og ble veldig ydmyke når vi så hvor mye arbeid som ble lagt ned i hver eneste klokke. Derfor lager de heller ikke så mange klokker i året og det kan være noe bestillingstid på enkelte klokker. Men med en klokke fra Glashütte Original får man virkelig et unikt og eksklusivt produkt!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Glashütte Original & Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook