Hjem >  Med helsen i gode hender

Med helsen i gode hender

I mørke vinterdager er det mange som sliter med betente ører, tette nese og sår hals. For de fleste av disse lidelsene finnes effektive behandlingsmetoder. Volvat Medisinske Senter har spesialistene som tar seg av behandlingen.

– Arbeidet som øre-nese-halslege er svært variert, noe jeg trives godt med, sier Ingrid Kolstad Skarheim, øre-nese-hals-spesialist ved Volvat i Fredrikstad.
Skarheim behandler symptomer og lidelser fra øre, nese, hals, munnhule, bihuler, spyttkjertler og strupe.
– Mange har problemer knyttet til svelget; Langvarige plager fra munnhule og svelg bør sjekkes ut for å utelukke kreft og andre alvorlige tilstander, sier Skarheim.
Heshet, hoste og kremting er svært vanlige problemer. For å få god oversikt i hals og nese, bruker Skarheim et spesialinstrument for å undersøke nesehule og svelg.
– Med endoskopet får jeg god oversikt over områder som ellers er vanskelige å se.

Mange plages av snorking. En følge av det kan være unormal dagtretthet, konsentrasjons- og hukommelsesvansker. Disse bør undersøkes med tanke på nattlige pustestopp (søvnapné), sier Skarheim.
– Vi tilbyr da søvnregistrering uten ventetid, slik at diagnosen kan stilles. Pasienten får med seg et registreringsutstyr hjem som de sover med en natt.
Mange opplever også problemer med tett nese. Ofte kan dette enkelt behandles med medisiner; andre ganger kan enkle inngrep åpne luftveiene. Problemer med svimmelhet er også noe Skarheim tar seg av. Ofte er det krystallsyken det dreier seg om.
–Ved krystallsyke oppstår det en feilformidling til hjernen om hvilken posisjon kroppen befinner seg i. Dette kan føre til kraftig karusellsvimmelhet ved bestemte hodebevegelser.
Mange som henvender seg hos Volvat har øregangsproblemer. Kløe kan komme av eksemforandringer eller soppinfeksjoner. Infeksjoner i øregangen kan gi sterke smerter og tetthet, ifølge Skarheim.
– Ørevoks gir først og fremst tetthet i øret og nedsatt hørsel, men kan også gi smerter. For å fjerne voksen bruker jeg et øresug og øreinstrumenter under veiledning av øremikroskop, slik at jeg hele tiden kan se hva jeg gjør. Dette er oftest smertefritt og raskt.
Ta godt vare på helsen din. Ta turen innom Volvat i dag.

Tekst & foto: Ketil Blom

Følg IN magasinet på Facebook