Hjem » Bergen » Helse & velvære »  Med fokus midt i fjeset

Med fokus midt i fjeset

Stadig flere av oss velger å fikse på et av våre mest følsomme organer. – Vi utfører flere neseoperasjoner enn noen gang, sier plastikkirurg Bjørn E. Rosenberg ved Fana Medisinske Senter.

Ukentlig tar overlegen ved Fana Medisinske Senter på Paradis imot pasienter som ønsker å forandre på utseende til denne sentralt plasserte og viktige utveksten.
– Det er folk i alle aldre som vurderer nesekirurgi, unge som pensjonister, både kvinner og menn. Noen ønsker å gjøre nesen mindre eller smalere, andre ønsker mer høyde, definert tupp, å få rettet opp skjevheter eller fjerne en krok, forteller dr. Rosenberg.

Jakter et naturlig resultat

Uansett ønske er spesialisten i kosmetisk og rekonstruktiv kirurgi levende opptatt av estetikk og funksjonelle plager. Hans enkle filosofi er å søke etter det naturlige og «uopererte» resultatet. 
– Vi lager ikke konstruerte Hollywood-neser hos oss, målet er at pasienten skal se minst mulig operert ut, se ut som seg selv, understreker østlendingen, som både er utdannet og bor i Bergen.
Med den meget erfarne dr. Bretteville på laget utfører Rosenberg avansert kirurgi som få idag behersker. Det gir den perfekte kombinasjon av erfaring og de nyeste metodene. 
Noen ganger er det i kombinasjon med operative inngrep i den indre nesen som sykehusets Øre-Nese-Hals-team utfører. Men i de fleste tilfeller er det snakk om rent kosmetiske operasjoner. 
– I enkelte tilfeller er det også mulig å endre nesen ved enklere midler som injeksjoner. Det kan gi fantastiske resultater uten at det koster allverden, forteller Rosenberg, som tidligere har vært sjef for brannskadeavdelingen ved Haukeland Universitetssykes og i dag er leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi.

Lite smerter, kort rekonvalesens

En neseoperasjon utføres ved Fana Medisinske Senter som dagkirurgi og alltid med full narkose.
– Bruk av narkose gjør det både sikkert og mer behagelig for pasientene som ikke trenger å bekymre seg for smerter under operasjonen. Dessuten får vi som opererer nødvendig ro, noe som er viktig for å oppnå et best mulig resultat, sier kirurgen.
Etter operasjonen får pasienten på en nesebandasje og nesen kan kjennes litt øm og tett den første tiden.
– Men det er generelt lite smerte forbundet med kosmetiske neseoperasjoner. Allerede etter én uke, når nesebandasjen fjernes, kan man se resultat. Det er ingen problem å gå tilbake til vanlig aktivitet allerede en ukes tid etter inngrepet, og man kan faktisk jobbe som vanlig dagen etter inngrepet dersom man ønsker det, forteller Rosenberg.

Bevisstgjør pasientene

Overlegen er opptatt av at pasientene skal ha tenkt godt gjennom hva de ønsker å få utført, og ikke minst hvorfor, før de avtaler et inngrep.
– Det er viktig at man bruker tid på tenke gjennom hva endringen vil innebære, og at man lar tanken modne før man treffer en endelig beslutning om kirurgi, framholder dr. Rosenberg, som føler seg privilegert som får jobbe med så mange fornøyde pasienter.
Han viser oss et før- og etter-bilde av en vestlandsk nese med krok, men som etter at Rosenberg og hans team har operert har fått en glatt og fin neserygg. 
– Pasienten ser jo fortsatt ut som seg selv, men har fått rettet opp hva han opplevde som et problem og som han slitt med i mange år, påpeker legen og utdyper:
– Resultatet bør jo ikke være sånn man er redd for å ikke bli gjenkjent av naboen på gaten, men heller mer slik at endringen avstedkommer kommentarer som: «Jøss, du så fresh ut. Har du vunnet i Lotto eller?».

Tekst & foto: Geir Dahle

Følg IN magasinet på Facebook