Hjem » Stavanger » Portretter »  Løgnaslaget: Sykt løye derane

Løgnaslaget: Sykt løye derane

Kan en spøke med alt? Dette er et spørsmål Stavangers løgnaste svarer ja på, i hvert fall til det motsatte blir bevist. Årets revy, «Løgnaslaget rydder opp» byr på nye overraskelser og mye absurd galskap. Vi tok en prat med gjengen om humor, opprydding, politikk og sånt.

Paven kommer, Eyvind Hellstrøm er selvsagt gjest og du får møte vår nye politiker, Jerna. En blanding av Jens Stoltenberg og Erna Solberg. 
– De har jo så mange like meninger at vi tenkte de burde bli en person, gliser Per Inge Torkelsen. Imitasjonskongen Rune Andersen følger opp med en løyen imitasjon av Stoltenberg og Solberg for å illustrere behovet. Ja, det blir mye absurd galskap, bekrefter «løgnas» Dag Schreiner. Eller skal vi si Bøgval Kai, som er en av Dags mest kjente karakterer. Alt er nytt i årets revy, men vi møter såklart de kjente figurene fra tidligere, med nye problemstillinger og situasjoner. Gjengen er samlet til morgenmøte på Stavangeren og skal snart inn til sceneprøve hvor Per Inge blant annet skal øve på en slags ballettdans, eller organisert forflytting som de kaller det. Manuset på seksti sider er i boks, og øvingene har begynt for fullt.

Løgnasene e tebage

Løgnaslaget har på mange måter vært med på å definere stavangerhumoren gjennom tidene. De er rett og slett legendariske og publikum er alltid sultne på mer, og mer skal vi få. 10. april braker latteren løs i Stavanger. Det er en etterlengtet dag for både ensemble og publikum. Hele fem år har gått siden Løgnaslaget var samlet på scenen sist, da med braksuksessen «Lyden av Løgnas». Årsaken til oppholdet er ganske enkelt at gjengen, som er Norges fremste komikere, har vært fullbooket på hver sin kant med enmanns-show, forestillinger, musikaler, teater og bokutgivelser. Når de endelig fikk samlet seg igjen, var det som ingen tid hadde passert.
– Vi har en utrolig bra kjemi og det er knallmorsomt å jobbe sammen igjen, sier nesten-siddis Rune Andersen. Løgnaslaget, som har hatt flere komikere innom siden 80-tallet spilles nå av imitasjonskongen Rune Andersen, humorlegenden, Per Inge Torkelsen og Dag Screiner med sine underfundige figurer. De skriver alle tekstene selv, men ukritiske mot hverandre er de ikke. Alt presenteres, vurderes og innspillene flyr frem og tilbake mellom komikerne. Forestillingen regisseres av Pål Mangor Kvammen, noe gjengen er svært fornøyd med. Det er ikke sjelden de forfatter en tekst som de tror er på noen få minutter, men som viser seg å være ti minutter. Da er det blant annet regissørens rolle å se den store sammenhengen og korte ned der det behøves. Pål Mangor er derimot langt ifra en fremmed for artistene. Han er en del av Løgnaslaget bak kulissene, og de møttes ikke i går for å si det sånn. Per Inge, Pål Mangor og flere av stavangerløgnasene møttes på Hetland Videregående med revyteateret Munin. Jeg spør Pål om han mener man kan spøke med alt. Jeg får et soleklart ja. 
– Uten å røpe mer, så sprenger vi nå grenser til et maksimum ved å spille på et aktuelt tabuområde. Det kan funke, og det kan gå i dass, det avgjør publikumsprøvene, forteller regissøren. 
Jeg prøver å grave mer om dette tabuområdet, men deres munner er lukket med en lurt glis.

Høy kjendisfaktor

– Ole Paus kommer også på revyen. Vi fremfører «Mitt lille land» på vår lille måte, sier Rune. 
Lam? spør Pål Mangor. Mitt lille lam, det er sikkert en fine sang, foreslår Per Inge. Bæ-bæ lille land, nynner Dag. Det kunne jo blitt oppfølgeren, foreslår han. Idemyldringen er i full gang på Stavangeren denne mandags morgen. Ingen åtte til fire jobb med andre ord. Med inspirasjon fra media og samfunnet blir nye løgnasheter født daglig. Selv om manuset er på plass, kan det alltid bli endringer helt frem til premieren. Og noen ganger på premiere. Det spørs om Dag husker hva han skal si eller ei, spøker de. Mange lurer på om komikere er løgne når de ikke er på scenen, det er garantert denne gjengen. Det handler om å være årvåken for ny inspirasjon til alle tider, slik blir ekte komedie skapt. Ideene er som regel vellykket, men ikke alltid. 
– Det hadde vært kjedelig, mener de. På publikumsprøven er det som regel et nummer som vi trodde skulle gå knakande bra, som går i dass. Og et som vi ikke trodde var så morsomt, som blir dødsløye.
Mange kjente personligheter blir å se på scenen når Løgnaslaget rydder opp. Ny pave, valgår og Hellstrøm her og der. Alt fra godtfolks kjøkken til de store samfunnsspørsmål skriker etter noen som kan skjære gjennom. Det blir selvsagt flere møter med Eyvind Hellstrøm i Runes skikkelse. 
– Det finnes ingen grenser hvor Hellstrøm dukker opp for tiden. Hellstrøm steker på 71 grader nord, Hellstrøm griller en kjendis, skal vi bake og listen fortsetter. 
Det må også ryddes opp i politikken til lavprisflyselskapene, derfor har gjengen opprettet sitt eget; nemlig Million Air. 
– Du kan fly til Paris for 19 kroner. Det kommer noen tillegg da. Ekstra for sete, for bagasje, for å være på flyet, for at flyet skal være i luften og ikke gå ned. Ja, det blir en del. Men i utgangspunktet flyr vi til Paris for 19kroner. Eller ikke helt til Paris da, nærmere sagt Brussel, men det var jo en del av Frankrike før. Du kan alltids komme deg til Paris sentrum derfra. Så altså 19 kroner og et tillegg på 1900 kroner, forklarer Dag. 
Og mer politikk skal det bli, det er jo valg i år, så politikere vil du få se. Paven har jo blitt valgt, men han kommer han og, med kone faktisk. Ellers kan vi jo avsløre at vår versjon av Kaizers musikalen også får verdenspremiere på Stavangeren, avslører de.

I sitt livs form

Løgnaslaget blir aldri lei av å få oss til å le og er etter alle disse årene i sitt livs form. Eventuelt vårt livs siste form, eller kakeform, foreslår Per Inge.  
– Det er kjemien som er hemmeligheten, ikke fysikken, ler Pål Mangor. Jo da, Rune er jo fremdeles litt sprek da. 
–Hei, hei. Protesterer Per Inge som faktisk gikk til jobb i dag. Krøyp, meine du? Fyrer de tilbake, og alle ler grovt. 
– Nei, oppvarming driver vi ikke med altså, avslører løgnasene som nå skal opp til øving. Selv om gjengen ikke driver med oppvarming, er det ingen tvil om at publikum får trene lattermusklene når Løgnaslaget rydder opp. 

Tekst: Helene Stenhaug | Foto: Dag Magne Søyland

Følg IN magasinet på Facebook