Hjem » Portretter »  Linnéa Myhre: En uredd stemme

Linnéa Myhre: En uredd stemme

– Hadde jeg ikke begynt med blogging tror jeg ikke at jeg ville ha blitt forfatter. Jeg hadde aldri noen spesifikke drømmer som barn, utenom å bli den nye Britney Spears. Slik er jeg egentlig fortsatt, jeg har ikke så mange drømmer eller mål, ettersom jeg er så redd for å skuffe meg selv, sier en åpenhjertig Linnéa Myhre.

– Sinnsstemningen jeg er i avgjør hvilken musikk jeg hører på. Jeg er blitt særere og særere i løpet av de siste årene, og hører på alt fra gammel jazz til mild electronica. Det eneste jeg prøver å unngå, er generell listepop eller metall, sier Linnéa Myhre. Foto: Guro Beitohaugen.

I høst var den unge forfatterinnen å se dansende over parketten på tv-skjermen som deltaker i TV2-programmet «Skal vi danse». I dansekonkurransen stakk hun av med tredjeplassen, men når det gjelder skriving er det hun som er nummer 1. 
    Det hele begynte med blogging for Molde-jenta. Linnéa Myhres blogg «Alt du vet er feil» var blant landets mest leste. Hun har også stått åpent frem i nettserien «La Linnea leve» på NRK hvor hun forteller om hvordan det er å leve med depresjon. I 2012 gav hun ut den selvbiografiske romanen «Evig søndag» som hun fikk tabuprisen for. Bok nummer 2 «Kjære» kom ut i 2014. 
I boken deler hun personlige brev og deler av livet sitt med leserne. Linnea setter pris på friheten som følger med det å være forfatter.
– Jeg setter veldig pris på friheten. Jeg bestemmer selv hvordan dagene mine skal se ut, og det øker livskvaliteten min. Jeg kan gjøre det jeg har lyst til akkurat når jeg vil, sier Linnéa til IN magasinet. Hennes skarpe og uredde røst mener hun kommer fra Molde. 
– Jeg har blitt oppdratt til å være ærlig, mens den kritiske sansen er noe jeg tror de fleste moldensere har, sier hun.

Bok nummer tre i emning

Og inspirasjon til skrivingen henter hun overalt. På internett, på bussen på café og i naturen. Den dukker opp på de merkeligste steder.
– Det som engasjerer meg er en salig blanding av språk og grammatikk, musikk, internett og psykisk helse, forteller hun.
Nå skriver den unge forfatteren på sin tredje bok. Arbeidsmetoden er som følger: Hun våkner om morgenen og ser på God Morgen Norge mens hun oppdaterer seg på nyheter, sosiale medier og i innboksen. Så går hun en tur på trening, før hun tar en skriveøkt på kvelden. I mellomtiden er hun alltid online, og svært aktiv både på instragram og twitter. Linnea kan ikke love at det blir noe av boken hun nå jobber med. Til tross for alt hun har oppnådd så langt, stoler hun ikke nok på seg selv til det. 
– Jeg vet ikke hva suksessen min skyldes. Det begynte jo med blogging, og hvem som lykkes i bloggverdenen tror jeg er tilfeldig. Men det begynte med at jeg fikk lesere fordi de fant bloggen min underholdende, og så ble de med derfra og over i litteraturen. Jeg føler meg veldig privilegert over å ha et publikum, det er absolutt ikke en selvfølge, sier hun. 
Hvordan hun har greid å skrive to bøker, er for henne en gåte.
– Jeg har egentlig ingen av egenskapene som skal til for å oppnå suksess. Jeg er utålmodig, gir fort opp og synes arbeid er kjedelig. Men jeg er god på å presse meg selv mentalt. Jeg kan presse hodet til å løpe selv når kroppen ikke orker. Det tror jeg er både en god og dårlig egenskap.

I høst danset Linnéa over parketten som deltaker i TV2-programmet «Skal vi danse». Her sammen med Alexander Svanberg tok de tredjeplass i konkurransen. Foto: Svein Bringsdal. I boken «Kjære» deler Linnéa personlige brev og deler av livet sitt med leserne.

Engasjement og følelser

– Det er et eller annet med døde fugler som får meg til å grine som en foss. Eller når noen drukket opp Pepsi Maxen min uten å spørre. Det skal egentlig ikke så mye til, sier hun. Linnea gråter mye, både av sorg, glede og raseri. Når hun ler er det helst av seg selv, dernest av tv-program som God Morgen Norge. 
– Jeg ler sjelden av filmer eller tv-serier som er laget for å le av, innrømmer hun lett.
    Hvis hun skal nevne en person som betyr mye for henne og som hun ser opp til, blir det mammaen. Men det er også mange andre som har vært med å påvirke livet hennes på en positiv måte og når hun har trengt det som mest.
– Det er så altfor mange, men jeg tror den viktigste personen er psykiateren min, Finn. Han har snakket meg fra misantropi til fornuft, og hjulpet meg til å få orden på livet og tankene mine. 
Det viktigste for henne nå er å ha det bra. Og for Linnéa Myhre som for tiden er kjæreste med Sondre Lerche, spiller kjærligheten en stor og viktig rolle. 
– Jeg tror kjærlighet, eller det å ha noen rundt seg er avgjørende for å ha det bra. Det gjør en hel.

Tekst: Vibeke Linn Blich | Foto: Guro Beitohaugen & Svein Bringsdal

Følg IN magasinet på Facebook