Hjem >  Lina Raknes: Foretrekker korte tidsfrister

Lina Raknes: Foretrekker korte tidsfrister

Lina Raknes (31): Jobber som frilansillustratør for aviser, magasiner og holder på med et bokprosjekt. Les mer: www.linaraknes.com

Er det skikkelig krise disker Lina Raknes opp med en illustrasjon på noen timer. Korte tidsfrister er stressende men også spennende forteller hun.
– Da jeg var fersk var jeg usikker og klønet mye. Jeg kunne gjerne lage 40 forskjellige alternativer før jeg klarte å bestemme meg for hvilket jeg skulle gå for, men nå går det kjappere. Det er ikke alltid jeg er like fornøyd selv, men det kan du ikke alltid forvente, sier Raknes.
Det er mennesker som inspirerer henne til å tegne.
– I en illustrasjon er folk villig til å akseptere det usannsynlige. Man kan overdrive, underdrive, karikere eller forenkle. I illustrasjonen er spillerommet stort og mulighetene uendelige, sier Raknes.
Selv om etterspørselen etter illustrasjoner har blitt større så betyr ikke det at det er enklere å tjene nok penger på det.
– Økonomien er sterk og folk har råd til å kjøpe et print til 500 kroner, men tilbudet har også blitt mye større. Mange illustratører har nettbutikker der de selger illustrasjoner, men det er vanskelig å tjene store summer på det. Den store konkurransen gjør at prisene pushes ned og mange jobber gratis i begynnelsen.
Det tar tid å bygge seg opp selv om du har mange kunder forteller Raknes.
– Derfor er det mange som ikke tør å satse. Du må gi det noen år før du klarer å tjene nok penger. Det handler ikke bare om å ha lyst til å tegne, du må også sette deg inn i regelverk, være disiplinert og i stand til å sysselsette deg selv, sier hun.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Åge Peterson, Petter Solheim, Lina Raknes, Gunvor Rasmussen & Roar Eliassen

Følg IN magasinet på Facebook