Hjem » Trondheim »  «Hår henger sammen med personlighet»

«Hår henger sammen med personlighet»

Trine (32) var bare 14-15 år gammel da hun begynte å miste håret. Etter å ha prøvd «alt» i mange år, tok hun steget og valgte hårerstatning. Det har hun ikke angret på.

– Håret mitt var veldig tynt, og jeg prøvde mye forskjellig slik som tabletter og flytende steroider. Alt var for menn. Ingenting fungerte, mye av det var dyrt, og det var mye jeg reagerte på. Jeg ga opp, forteller Trine. 

Hårspesialist

Hun ble sendt til både lege og hudspesialist, uten at de kunne hjelpe henne. Til slutt ble hun sendt til hårspesialist.
– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde en form for alopecia, der jeg i stedet for å miste håret flekkvis mistet det jevnt over, forteller Trine.
Hun fikk beskjed om at hun kunne søke Nav om økonomisk støtte til hårerstatning, og søkte etter informasjon på nettet. Da dukket Apollo Hårsenter opp. Trine tok kontakt og fikk time bare noen dager etterpå. Det ble et positivt første møte med hårsenteret.
– De er flinke og jeg følte at jeg ble tatt alvorlig. I stedet for at problemet ble flåset bort, følte jeg at de gjorde noe med det, sier Trine.

Over 40 års erfaring

Innehaver ved Apollo Hårsenter i Trondheim, Jan Schanke, har over 40 års erfaring med hårtap og hårerstatninger. For ham er det viktig å skape tillit overfor kundene.
– Det er viktig at de føler seg trygge. Man vet kanskje ikke så mye om hårerstatninger og tenker gjerne parykk eller tupé. Det har vi ikke, understreker han. 
Schanke startet opprinnelig som vanlig frisør, men begynte i etter hvert å interessere seg for hårerstatninger.
– Det begynte i 1969. Jeg startet på grunn av interessen for å hjelpe folk, sier Schanke.
I dag driver han hårsenteret i Kjøpmannsgata, og har fire ansatte. Apollo Hårsenter er landets eneste landsdekkende kjede med fagutdannede frisører med spesialkompetanse innen hårtap og hodebunnsproblemer, og har i dag 16 avdelinger i Norge.

Diskré behandling

Schanke sier mye har forandret seg i løpet av de årene han har jobbet i bransjen.
– For sju-åtte år siden var det ikke så mange damer som fikk hårerstatning. I dag utgjør de minst like stor del av kundegruppen vår som menn. Det å ha for lite hår går utover selvtilliten, sier Schanke. 
Han mener det fortsatt er en del tabu knyttet til det å miste hår.
– I dag har det jo løsnet mye mer, og vi driver jo en hel salong spesialisert på dette. Men vi har egne kabinetter siden det er viktig med diskré behandling. Man vil ikke snakke så mye om det, sier han.

Bedre kvalitet

Schanke forteller at kundene er alt fra 18 til 90 år gamle. Årsakene til hårtap kan være mange.
– Du har de som har sykdommer, for eksempel kreft, og som går på cellegift. Det kan også være psykisk eller genetisk, sier han.
En hårerstatning sitter i seks uker. Deretter kommer kunden tilbake i salongen for etterbehandling. Apollo Hårsenter har utviklet ulike festemetoder for de ulike hårsystemene. Schanke sier det har vært en rivende utvikling på produktene de siste årene.
– Kvaliteten og materialet er blitt mye finere. Hårerstatningen er vanlig menneskehår som kommer fra Kina og Østen. Vi tar også imot donorhår – noe som er helt nytt av i år. Det er strenge krav til å donere hår, og håret skal være friskt og fint, sier han.

Hår er personlighet

– Hvorfor er hår så viktig?
– Det har med personlighet å gjøre. Det handler også om velvære, og det går på selvtilliten, sier Schanke. 
Det kan Trine skrive under på. 
– Det å ha fått hår er en kjempestor forandring. Livskvaliteten har blitt bedre og selvtilliten har økt. Jeg slipper å gå med lue, noe jeg har gjort i årevis, sier hun. 
Som lita jente hadde Trine tjukt, langt hår. 
– Bare det å stå og kamme håret sitt og gjøre hårting som andre ikke tenker over, har mye å si. Det å se seg i speilet og være fornøyd. Jeg kan gå ut og møte folk uten å tenke på at de tenker over at jeg ikke har mye hår. Jeg har blitt mer sosial, sier hun.

En terskel

Hun medgir at det satt langt inne å ta kontakt med hårsenteret. I dag, rundt et år etter at hun fikk hårdelen, oppfordrer hun andre som sliter med hårløshet til å gjøre det samme.
– Det er vanskelig å snakke om det og jeg jobbet mye med meg selv før jeg kom hit. Men jeg er veldig fornøyd. Hver gang jeg har ringt har jeg blitt tatt på alvor. Jeg oppfordrer også andre til å gjøre noe med det. Det hjelper ikke å gå rundt og tenke på det, sier Trine. 

Tekst & foto: Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook