Hjem » Sandnes » Kultur & underholdning »  Latter er kroppens beste medisin

Latter er kroppens beste medisin

Den hjelper deg med kjærestejakten, forebygger diabetes, øker sjansen for graviditet og motvirker stress. Visste du at den anbefalte dosen er 15 minutter med knegging om dagen?

Hånden holdes foran munnen, øynene lukkes, tårene renner og en ruvende latter ljomer i veggene. Enten du ler annet hvert minutt eller en gang i året så er det uendelig hva latter kan gjøre for helsen din. Vi har snakket med byens største komikere som ikke har noe imot en eller fem latterkramper om dagen.

Ikke en dag uten latter

Mentalt er Rune Bjerga (37) fremdeles et barn og kan finne seg i å le seg skakk i hjel når noen faller av en sykkel eller holder en dårlig tale i et bryllup.
    Med lattergaranti på showene forsikrer han seg at publikum får et friminutt i en ellers så travel hverdag. Selv synes han at voksne tar seg selv litt for seriøst og burde unne seg en latterpause med jevne mellomrom.
– Det er befriende å kunne le. Det blir en virkelighetsflukt der du glemmer det som er utenfor veggene. Jeg merker selv at det er deilig å bli tatt med på en reise der jeg kan bare kose meg, men jeg prøver å beherske meg da. Det er klart at vi komikere prøver å tolke alt og fange opp ting, sier Bjerga.
Det å bli komiker og underholde andre er ikke noe han planla å bli fra han var liten. Han startet å jobbe som eiendomsmegler i DNB. Etter å ha opplevd at flere kunder begynte å le når de så at han åpnet døren fordi de var på showet hans kvelden før bestemte han seg for å satse.
– Jeg har alltid vært klassens klovn og jeg tok noen humoroppdrag mens jeg jobbet som eiendomsmegler. Da jeg fikk spørsmål om å bli med på en forestilling som krevde øving på dagtid bestemte jeg meg for å hive meg ut i det. Jeg har ikke angret et sekund, sier Bjerga.
Det er de små hverdagsøyeblikkene som han har mest sansen for. Hendelser som vi alle opplever, men kanskje ikke legger så godt merke til fordi vi må haste videre.
– Jeg snakker om ting som folk kanskje ikke har tenkt så mye på før jeg tar det opp og da går det ofte et lys opp for dem. Men det er beintøft å skulle stå på en scene i 75 minutter og underholde dem. Du kan ikke bare snakke om tull og tøys. Du må ha en plan, sier Bjerga.

Gir et voldsomt kick

Hans Morten Hansen (50) har blitt hektet på skilter og har funnet ut at alt har en dobbel betydning. Flittig legger han ut bilder av dem på Instagram. Garantert latterkrampe.
Med over 20 års erfaring fra bransjen og en verdensrekord i sammenhengende standup har han et øye for morsomme detaljer som oss dødelige går rett forbi. Inspirasjonen tas fra familien, nabolaget eller et feilstavet skilt.
– Du trenger ikke å dra langt utenfor dine fire vegger før du finner noe å le av. Vi voksne må være åpnere og legge fra oss konvensjonene som sier at karriere og fasade liv er viktigst. Latter er fremdeles den eneste medisinen i dag som er gratis, sier Hansen.
Han er selv småbarnsfar og synes det er utrolig hva barn kan le av.
– Barn oppfatter ting som fryktelig morsomt uten at det trenger å være det, mens vi voksne gror oss inn i et voksen landskap som sier at det kan du ikke le av. Sønnen min kan synes det er morsomt å stå med en skje og dunke i veggen, mens jeg tenker, ikke ødelegg veggen min. Heldigvis er noen av oss mentalt barn fremdeles, sier Hansen.
Ofte så er det i de vanskeligste periodene at mennesker har mest behov for humor.
– Under krigen var det en oppsving for revy og teaterbransjen fordi folk hadde behov for å komme seg ut og tenke på noe annet, sier Hansen.
Det å få underholde andre og få dem til å le gir Hans Morten et stort kick. Han sammenlikner følelsen med fotballspillere når de scorer mål. Han forteller at det var tv serien Seinfeld som la listen for komikere. Serien har ikke en spesiell handling, men bruker de små hverdagsøyeblikkene.
– Det er dette jeg streber etter derfor er det sjelden en rød tråd i showene mine. Jeg ser på det som et forum der jeg får luftet hjernen. Jeg bare begynner et sted og så merker jeg fort om publikum er på samme tog som meg. Er de det så fortsetter jeg i samme tralten. Det oppstår alltid noe i salen som leder meg inn på en annen vei enn den jeg hadde tenkt, sier Hansen.

Ikke dem som ler mest

Selv om du arbeider i komediebransjen så betyr ikke det at du nødvendigvis er en av dem som ler mest forteller Steinar Lyse.
Han har selv arbeidet i over 25 år som komiker. Flere ganger har han opplevd at personer som ikke har dratt på smilebåndet en gang under forestillingen, har kommet bort til han etterpå og sagt at dette var noe av det morsomste de har opplevd.
– Noen ler bare du går opp på scenen og da skal de le hele tiden, mens andre må tenke seg om før de bestemmer seg for om dette er noe å le av. Jeg kjenner mange tekstforfattere og andre som driver med humor som kanskje ikke er de som ler mest i denne verden, sier Lyse.
Selv er han sånn midt på treet når det kommer til hvor ofte han ler. Det som får komikeren til å le er de hverdagslige situasjonene som han bruker i showene sine. Spesielt det å se forskjell på damer og menn på hvordan de reagerer i ulike situasjoner.
– Jeg tror humor er en god pekepinn på hvordan du har det. Det er et tegn på at du har det godt med deg selv og at du trives med de du er sammen med. Den dagen du slutter å le så er det fare på ferde.
Han oppfordrer voksne til å ikke være så analytiske og heller se det morsomme i ting, men selv om en person ikke ler så betyr ikke det nødvendigvis at han ikke koser seg.
– Unger er mer spontane og ler ofte, mens voksne har kommet inn i diverse mønstre der vi har begynt å lure på om dette er noe å le av. Unger bryr seg ikke om det, sier Lyse.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Arild Hjelm, Dag Magne Søyland og Stand Up Norge

Følg IN magasinet på Facebook