Hjem » Sandnes »  La barn være barn

La barn være barn

Er det egentlig slik at rosa er til jenter, og blått er til gutter? Heldigvis ikke. Til glede for både oss foreldre og barna, finnes det en spennende butikk med kvalitetsrikt og stilig hverdagstøy - Midt i hjertet av Stavanger.

Det er jo hverdagene vi har flest av, smiler Shabnam hos Polan O. Pyret. Stavangerjenta forteller at når hun skulle bli mor til en gutt for fire år siden, var det en jobb i seg selv å finne klær. Det meste av utvalget var for en søt baby, eller en ung mann. Jeg ville han skulle få muligheten til å være kult kledd, samtidig et barn. Etter en kartlegging av alle byens butikker endte hun opp på det som skulle vise seg å bli hennes arbeidsplass. 
– De hadde akkurat det jeg ønsket. Friske farger og striper, og en fantastisk yttertøy-avdeling Det skal være fint, friskt og praktisk, og det kjekkeste er når både foreldre og barnet kan være stolt over antrekket, konstaterer hun.

Friskt og moteriktig

Striper er nok det fremste kjennetegnet på butikkens klær. Polarn O. Pyret startet allerede i 1976, og kommer fra Sverige. Butikken har klær for barn mellom 0 og 12 år, de er også kjente for å ha noen utvalgte plagg for prematur barn. I de innbydende lokalene finner man alt som dekker de hverdagslige anledningene. Jeans, shorts, kjoler, skjorter, t-skjorter, hettegensere, badetøy, fleece, sokker og en unik yttertøyavdeling. Farger og spenstige motiver preger kolleksjonene og tilfredsstiller oss som er nøye på kvalitet. Plaggene har fokus på komfort og det meste er derfor laget av økologisk bomull. Disse plaggene har også svanemerket, som da indikerer at produktene belaster miljøet mindre enn andre produkter. For miljøet skal tas seriøst. For å strekke seg ekstra langt, har de til og med en vindtett dress som er laget av resirkulerte plastflasker. Er det mulig, tenker man kanskje. Absolutt. Den økologiske og friskt grønne dressen er like nydelig til både jente og gutt. Nettopp dette med krysninger mellom kjønn, altså unisex-klær, er noe butikken er særdeles gode på. Ja, for det er utgått informasjon at rosa er jente og blått er til gutt. Barna er likeglade, men det er nok et større prosjekt å få bort de gamle mytene, sier Shabnam. Polarn O. Pyret har hatt denne filosofien siden 70-tallet og utvalget byr på blant annet flotte fargerike bukser, dongeriskjorter og hettegenserer. Om man også skulle ønske matchende bror og søster har de en stilig skjorte til gutter og kjole med tilsvarende motiv for jenter.

Av barn, for barn

Er det nå slik at voksne på et kontor kan vite akkurat hva barnas behov er? Klart ikke. For at barn skal være barn, må de ha tøy tilpasset deres aktiviteter. En søt to-åring syns det virker utrolig smart å sette seg rett ned i sølepytten, mens de litt eldre barna elsker å klatre i trær. Polarn O. Pyret er svært strenge med sin kvalitetstesting og har siden oppstarten testet yttertøyet i svenske barnehager. Eventuelle tilbakemeldinger tas i betraktning og endringer gjøres før kolleksjonen havner i butikkene. Resultatet er helt fantastisk. Vindtette fleece, vanntette jakker, bukser og dresser har alle en rekke fordeler. Sikkerhet er en viktig faktor og dressene har refleks både foran, bak, opp og nede. Og ikke minst tas det hensyn til at alle barn har ulike fasonger. Justerbar midje er lagt inn for å tilpasse nettopp dette. De yngre barna er det ekstra beskyttelse, slik at de kan holde seg tørre selv de setter seg ned i en vanndam. For de klatreglade er den avtakbare hetten en fordel, om en skulle henge seg opp i noe. Ellers er det ekstra bevegelighet, med for-bøyde albuer og knær. Det er rett og slett lagt opp til at barn skal være barn.

Tekst: Helene Stenhaug | Foto: Marthe Eyde Kjuus