Hjem » Trondheim »  Kvinnene som fører familiearven videre

Kvinnene som fører familiearven videre

Oldefar. Farfar. Far og mor. Henriette står på skuldrene til tre generasjoner når hun tar over stafettpinnen hos Gullsmed Morken. Den velrennomerte gullsmeden i Nordre gate feirer 95 års drift med å se framover.

16. oktober 1923 startet Fridtjof Morken opp gullsmedforretning og verksted i Nordre gate. 95 år senere holder 3. og 4. generasjon Morken stand – i samme butikk, i samme gate. Bak hver sin disk betjener mor Ragnfrid og datter Henriette smilende og kunnskapsrikt kunder fra fjern og nær – fra asiatiske turister på gjennomreise til lokale stamkunder.
På bakrommet henger et maleri av gamle Fridtjof, og minner kvinnene om familiearven som skal tas vare på. For det er noe å drifte en butikk i noen år. Noe helt annet er det å bevare den i generasjoner. Til det kreves vilje av stål. Og en ukuelig optimisme til å få bedriften til å leve. Det har Morken hatt nok av.

Aldri gitt opp

– Det har vært en livsstil mer enn en jobb. Det har vært lite fri, forteller Ragnfrid. 
I en årrekke drev hun butikken sammen med Sverre, barnebarnet til Fridtjof. Mann- og konebutikken i Trondheims gågate var et gjenkjennelig trekk i bybildet. Selv ikke den katastrofale bybrannen i 2002, da hele kvartalet i Nordre brant ned, og butikken, hele varebeholdningen og verkstedet gikk tapt, satte en stopper for samarbeidet. 
– Da butikken brant ned, må jeg innrømme det så det mørkt ut de første dagene. Hele livsverket var borte. Men med tiden klarte vi å samle lyst til å starte opp igjen, fortsetter Ragnfrid. 
Fra en mellomperiode i Thomas Angells gate havnet butikken igjen tilbake i det oppbygde kvartalet i Nordre. Ragnfrid og Sverre fortsatte å jobbe sammen, helt til han gikk bort for fire år siden. 
– Vi valgte å gå videre da pappa gikk bort. Det var så trist om butikken skulle legges ned, sier Henriette, som nå har tatt over som Ragnfrids faste makker. 
Henriette har stått bak disken i Gullsmed Morken siden hun var 15 år. Nå når Ragnfrid har nådd pensjonsalder, er det et naturlig generasjonsskifte på gang. Familien Morken ønsker å videreføre arven. 
– Det gir mening å holde på med dette. Vi er jo glade i firmaet, vi liker å selge og vi er glad i mennesker. Det kommer mange faste kunder innom og har lyst til å slå av en prat. Vi blir jo sosialarbeidere også, sier Ragnfrid. 
– Vi får vi høre en del historier, legger Henriette til. 
– En mann fortalte oss hvordan han skulle fri til kjæresten etter et fallskjermhopp. Det var romantisk.

Handler om god service

Gullsmed Morken har fortsatt noen av Fridtjofs gamle mesterarbeider på lageret, som sølvkroner med vakre siselerte mønster og søljer. Mye har forandret seg siden oldefaren drev butikken. 
– Før fantes det gjerne én type smykker. Nå finnes det så mange designersmykker å velge i. Og kundene er så mye mer bevisst hva de ønsker seg. Blogger og Instagram gjør nok sitt til det, sier Henriette, som selger til alle aldersgrupper, både eldre og studenter. 
Morken er en frittstående gullsmed, og kan dermed komponere sitt helt unike vareutvalg innen smykker, sølvbestikk, bunadssølv og gaveartikler. 
– Vi har lagt oss på et bredt spekter av moderne og klassiske smykker, forteller Henriette. 
Ragnfrid tror en enkel oppskrift gjør at kundene kommer tilbake, år etter år. 
– Service, service, service. Det handler om å få kundene til å føle seg vel, og at de blir tatt vare på. Og så man ha kunnskap, erfaring og en genuin interesse for faget.

5. generasjon på trappene

Der mange andre gullsmeder i Trondheim har måttet bukke under i årenes løp, er altså Gullsmed Morken fortsatt liv laga. Men hva framtiden vil bringe, er vanskelig å si. 
– Vi er jo spente. Både på utviklingen av Midtbyen og på den voksende netthandelen. Det er vanskelig å konkurrere mot den, sier Henriette, som samtidig ser en trend i bransjen til at kunder heller handler i fysisk butikk enn på nettet. 
– Vi får ikke de samme returene som nettbutikker fordi kundene får god hjelp. Vi kjenner deres smak, vet hva de har kjøpt før og kan hjelpe dem å finne akkurat det de vil ha. 
– Kundene kommer tilbake fordi de har tillit til oss, legger Ragnfrid til. 
Og kanskje om noen år møter kundene enda én generasjon Morken bak disken. 
– Datteren mi ble spurt på skolen hva hun ønsker å gjøre når hun blir stor. Hun svarte hun vil jobbe i butikken, hun også, smiler Henriette. 
Akkurat som mor. Og tre generasjoner Morken før henne.

Henriette Morken viser frem en hjertesølje, modellen er designet og laget av Fridtjof Morken. Den selges fortsatt i dag til blant annet Trønderbunaden.

FAKTA: Gullsmed Morken

• Adresse: Dronningens gate 14, inngang Nordre gate, 7011 Trondheim
• Tlf 73 52 28 60
• Facebook: Gullsmed Morken
• Selger både smykker, sølvbestikk, bunadssølv og gaveartikler 
• 3 ansatte.

Tekst & foto: Anders Ildstad

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK