Hjem » Sandnes »  Kortreist smykkekunst

Kortreist smykkekunst

Selv om hun egentlig er travelt opptatt med å drive den tradisjonsrike familiebedriften Bernhard Hansen, har Astrid Hansen funnet tid til å designe sin egen smykkekolleksjon.

I den lett gjenkjennelige bygningen i Kirkegata har familien Hansen solgt juveler siden 1906, og butikken blir nå drevet av familiens fjerde generasjonsledd. Sortimentet er bredt, fra det helt klassiske til det moderne og trendy. Forlovelsesringer, bunadsølv, sorte perler og diamanter frister bak skinnende glassmonter. God service, fagkunnskap, og en stor kjærlighet for råvarene er åpenbar hos de ansatte. Lengst bak i butikken kan man se inn på verkstedet, der magien skjer. 
– Jeg er ikke utdannet designer, jeg er håndverker, smiler Astrid. Hun har mange roller å fylle i bedriften, fra produksjon til salg.
– Det er jo veldig kjekt å være med på hele prosessen, fra smykket blir laget, til kunden får det med seg hjem. Man lærer veldig mye av det. Astrid er utdannet gullsmed i København, og er sertifisert diamant-spesialist. Etter hvert overtok hun ansvaret for verkstedet hjemme i Stavanger, og fikk da anledning til å lage sin egen kolleksjon. 
Astrid overtok snart ansvaret for hele bedriften, og arbeidsmengden økte i så stor grad at hun måtte nedprioritere det kreative for en periode. 
– Jeg har fortsatt å lage smykker, men har aldri hatt tid til å få produsert nok til å ha et stort lager i butikken. Det har vært mest direkte salg til kundene og spesialarbeid. 
Astrid bestemte seg for å satse skikkelig og få laget en bred serie smykker. Resultatet er stilrent og lekkert, klassisk men innovativt. Øredobber, smykker, ringer og armbånd, alt i gull. Iøynefallende vakre diamanter pryder kolleksjonen, som er oppkalt etter kreatøren. Noen av disse diamantene er litt utenom de vanlige. Astrid har også valgt å bruke en del bruntonede steiner i noen av smykkene. 
– Jeg synes de er spennende og har en flott glans, og så får man litt mer for pengene siden de er litt hyggeligere priset.

Astrids smykker er håndlaget, og hver diamant særegen. Det gjør alt fullstendig og synlig unikt. Ingenting er støpt, alt er smidd. Hun har til og med plukket ut hver eneste stein, ettersom hun finner de interessante eller spesielt vakre. 
– Jeg var på studietur i Sør-Afrika, og der besøkte jeg miner og fikk se hvor de fant steinene. Jeg ble enda mer opptatt av råvarene etter å ha sett raffineriene og gruvene hvor gull og platina blir utvunnet. Jeg synes metallet og edelstenene er så vakre i seg selv. Derfor har jeg beholdt det litt enkle uttrykket. 
Når hun blir spurt hva som inspirerer henne, er hun litt vag. 
– Det er noe som blir til over tid, og det er litt vanskelig å svare noe helt håndfast. Så er det også litt sånn at formen blir til underveis, selv om man gjerne har en idé i utgangspunktet. Hovedtanken er at skjønnheten i råvaren skal komme frem. Jeg blir også veldig inspirert av å reise på messer, man får se hva som finnes der ute. 
Astrid er også opptatt av perlens naturlige skjønnhet. 
– Vi er så heldige å ha Gellners perler hos oss. Samtidig med å kunne vise markedets fineste perler, er det spennende å jobbe sammen med et firma som er så flinke på design og håndverk. Hva med en svart Tahitiperle som sitter på en plastikkring? Spennende!

Norsk smykkedesign er i vinden som aldri før, og den kanskje aller mest kjente går under navnet Bjørg Jewellery, som man finner et bredt utvalg av hos Bernhard Hansen. Armbånd som ligner på en ryggrad, anheng med små visdomsord og skjelett-lignende ringer, alt er umåtelig populært langt utover landegrensene. 
– Det er alle mulige mennesker som kjøper smykkene til Bjørg, og i alle aldre. Hun får mye oppmerksomhet fra f.eks. bloggere.
Et annet kjent og kjært merkenavn er finske Lapponia, som har relansert smykket Prinsesse Leia bærer i den originale filmen Star Wars. 35 år etter de først ble produsert er designen like aktuell og trendy, gjerne det aller beste beviset på godt håndverk og design.

Astrid liker mennesker, det er lett å se. Hun snakker varmt om hvor kjekt det er å få besøk av par som skal gifte seg, og som gjerne kommer tilbake noen år etter for å handle fødsels- eller dåpsgave. På den måten får man ta litt del i de store og lykkelige anledningene.
– Før var det kanskje mer vanlig at man alltid handlet hos den samme gullsmeden, men jeg synes fremdeles vi har veldig mange stamkunder. De blir vi kjent med. Det er så kjekt, for da vet vi gjerne hvem som skal ha smykkene, og gjerne hva de allerede har. Blir det flere kolleksjoner med signaturen Astrid Hansen på? 
– Ja, absolutt. Det er jo det jeg liker aller best med jobben min. 

Tekst: Ingvild Olsen | Foto: Bernhard Hansen