Hjem >  Kle deg klassisk i høst

Kle deg klassisk i høst

Den klassiske buksedressen er tilbake for fullt i høst. Kombiner den med et par spisse sko, en klassisk håndveske og en varm poncho eller skjerf, og du er ready to go.

Etter en periode preget av mange oversizede plagg, heller trenden nå mot den stramme og figursydde looken. Damedrakten fra tidlig nittitall er et av høstens nøkkelplagg, og dressbuksa skal gjerne ha litt vidde.

Blått er hot

– Vi dresser oss mer opp igjen. Draktene er tilbake, og det skal være spisse sko og høye hæler til. Moten går alltid i en syklus på 15 år, og for 15 år siden gikk vi i drakt. Bootcuten er også tilbake igjen, forteller Cecilie Klein Reinertsen, daglig leder hos Bogart.Cosmo i Trondheim.
Klein Reinertsen driver byens største motehus, med fokus på high-end fashion.  Hun har god innsikt i de tydeligste trendene denne sesongen. Også hvilke farger vi skal kle oss i.
– Det er fortsatt mye blått. Sort er der fremdeles der som en basefarge. Bordeaux, grønt og marineblått ser vi også, i tillegg til veldig mange naturfarger slik som off white og beige. Ponchotrenden står fortsatt sterkt, og synes du en poncho blir for mye kan du bytte den ut med et stort skjerf.

Merinoull

Herremoten er i følge Klein Reinertsen litt mer sofistikert og «renere» enn den preppy looken vi har sett mye av frem til nå.
– Det er en italiensk schwung over det. Vi ser også på verdensbasis at moten er mer «dressed» og litt penere. På dressfronten er det fortsatt mørkeblått som gjelder, men også mye grått. Da gjerne et helt antrekk i matchende gråtoner, sier hun.
Den tynne, pene merinoullgenseren skal på nytt innføres i garderoben, over en skjorte, inne i en blazer eller som høyhals. Skoene skal helst være brune, men man kan også bruke flate, tennisaktige sko til dressen.
– Og høstens nøkkelplagg til herrer?
– En frakk, blazer og en høyhalset genser. Trønderne har blitt veldig trendy og motebevisste, selv om vi har et stykke igjen, sier Klein Reinertsen.

Ull til han og henne

Dunjakken er fortsatt fin å ha, men i år er det ullkåpen til dame og ullfrakken til herre som er det virkelige it-plagget.
– Snittet skal gjerne være litt mer figurnært og klassisk enn det har vært til nå. Bruk gjerne et belte i livet, sier Klein Reinertsen.
Motehuset fører også de superlette, vanntette jakkene fra norske Uber.
– Dette er kjempelette jakker med primaloft, som veier rundt 6-700 gram. Primaloft er kunstig dun som gjør at du holder deg varm, og har trelags membran, som holder deg tørr. Et perfekt ytterplagg for trøndersk klima, sier Klein Reinertsen.

Strammere vesker

En ny sesong betyr gjerne nytt tilbehør. En designveske varer gjennom flere sesonger, men skal du fornye veskesamlingen din i høst, har Klein Reinertsen følgende tips.
– Gå gjerne for en veske med et litt strammere uttrykk. Litt mer firkantet og ikke så store vesker, sier hun.
En litt større veske til jobb, med plass til macbooken og annet tilbehør, og en mindre veske med plass til det mest nødvendige er en vanlig og praktisk kombinasjon.
– Folk har fått opp øynene for å kjøpe færre ting, men ting som varer. Det er ikke bare de med mye penger som handler designvarer. Det skyldes rett og slett at man ser verdien av å ha ting som varer, pluss at følelsen av å gå med det er ubetalelig, sier Klein Reinertsen.
Hun legger til at britiske Mulberry og amerikanske Marc Jacobs er to sterke navn innen vesker hos Bogart Cosmo.

Nye merker

Motehuset har også noen merkenyheter denne sesongen. Blant disse finner vi Calvin Klein, som har ligget i dvale i noen år, men som nå er på full fart tilbake, både til dame og herre.
– Vi synes dette er et kanonprodukt, sier en entusiastisk Klein Reinertsen.
– Vi er også tilbake med Diane von Fürstenberg, og vi har fått inn Paul Smith som konfeksjonsleverandør til herre. Bally, som er et sveitsisk sko- og veskemerke har vi også tatt opp igjen, sier hun.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Tine Andrea Lauvli

Følg IN magasinet på Facebook