Hjem >  Klassisk og nyskapende herremote

Klassisk og nyskapende herremote

Med en klassisk og trendy stil har det svenske motemerket Oscar Jacobson tatt vårt broderfolk i øst med storm. I løpet av de siste årene har merket hatt sitt store gjennombrudd og utviklet seg til et navn som alle herrer med stil kjenner til. Og i høst var turen endelig kommet til Oslo med åpningen av en 140 kvadratmeter stor butikk i Hegdehaugsveien. Her er du alltid garantert å få ny inspirasjon til antrekket!

De siste årene har det svenske merket Oscar Jacobson blitt et navn på alles lepper. Særlig har dressene og blazerne fått mye velfortjent oppmerksomhet for både de luksuriøse kvalitetene i stoffene og ikke minst den gode passformen. Merket er i dag en totalleverandør som fører alt den stilsikre herren trenger i garderoben. Og fokuset på gode stoffer har vært med helt siden den spede begynnelse i 1903 da de laget arbeidstøy til arbeiderne i Borås.
Plagg og tilbehør fra Oscar Jacobson er ofte å se på sidene i motemagasinene. Og selv om du finner plagg fra merket hos flere forhandlere også her til lands, var det nok mange som ventet i spenning på åpningen av deres første butikk her i Norge. I høst var det storstilt åpning av den hele 140 kvadratmeter store butikken i Hegdehaugsveien. Her finner du endelig hele kolleksjonene på Oscar Jacobson samlet på et sted. Akkurat nå finner du vårens og sommerens kolleksjoner i butikken. Inspirasjonen er hentet fra 1970-tallets Las Vegas og som bakteppe ligger den ikoniske filmen Casino. Inspirasjonen fra filmen kommer blant annet til uttrykk gjennom en lettere fargepalett og et uttrykk som best kan beskrives som «relaxed cool». Og enten du er på jakt etter et nytt antrekk eller bare trenger litt ny inspirasjon anbefales du å ta turen innom.

Sporty og moderne ytterplagg

De siste årene er det Fredrik Blank og Mats Pettersson som har designet for Oscar Jacobson, og de to har raskt skapt seg et navn i moteverdenen. Deres uttalte mål har hele tiden vært å foredle og forbedre. 
– Innenfor denne sesongen ønsket vi å konseptualisere ytterplaggsdelen. Litt mere sportslige linjer og med mer fra samtiden. Det er ikke bare et plagg, men en del av en historie, forteller Fredrik Blank. 
Han røper at ord som funksjon og modernitet har vært ledsagere under tegneprosessen. 
– Fundamentet var å tydeliggjøre casualdelen enda mer. Jeg har designet plaggene med den innstillingen at de både skal kunne brukes på jobben samtidig som de skal fungere i lett duskregn.
I vårkolleksjonen fra Oscar Jacobson har jakkene en funksjonell eleganse. 
– På engelsk bruker man uttrykket «soft wear»; en mykere fremtoning i plaggene. Jeg elsker den tanken og har gått mye ut fra det når jeg har designet ytterplaggene. Oscar Jacobson har alltid blitt assosiert med frakker og blazere. Slik skal det være, men jeg ville også leke mer denne sesongen. For eksempel er Beau fieldjacket et veldig godt eksempel for våren 2016. Det er en kortere variant som er lett og som til tross for sitt velkledde uttrykk også gir en følelse av å være et funksjonsplagg. Den kan brukes både til jeans og til en sort dress. Denne jakken er myk og nedtonet for manne som lever et aktivt liv. Siden den er halvfôret og vanntett anvendes den mer som et skall en som en tradisjonell jakke.

Jakker for enhver anledning

En annen sikker vinner av ytterjakkene i vårkolleksjonen er Travolta, som Fredrik beskriver som en flørt med Oscar Jacobsons trofaste kunder. 
– Det finnes en renhet over utseendet til dette plagget og Travolta er en klassisk bomullsfrakk til den dresskledde mannen, subtil og elegant. Mens modellen Mike er jakken jeg vil kalle for en car coat. Den er et moderne ytterplagg som anvendes med flere lag. Denne jakken er til for den urbane mannen. Jakken har en følelse av alltid å være på vei og er den typen man kan krølle sammen på flyet uten at den mister fasongen. Den er også flott sammen med Beau fieldjacket i laget under.
I kolleksjonen av ytterplagg er det noe for enhver anledning og jakken Maurice er en fôret jakke for mannen på farten. Den føles lett og ledig, som om man ikke har den på i det hele tatt. 
– På et vis kan man sidestille kjernen i dette plagget med en jeansjakke. En mellomjakke i trelagsprinsippet som fungerer som en slags hybrid. Jeg tror at denne jakken vil fungere som en bro mellom det moderne og det klassiske.

Skap din egen stil

Det kan av og til føles vanskelig å være stilsikker. Men med antrekk fra Oscar Jacobson behøver det slettes ikke være så vanskelig. 
- Stil behøver ikke være kjernefysikk. Det er sjelden en konkurranse hvor den som har størst garderobe vinner. I stedet bruker de sanne mesterne ikke så mange komponenter for å bygge sin look og få utløp for sitt uttrykk.
Bare ved å legge til, ta bort eller forandre enkelte tilbehør eller plagg kan samme dress enkelt brukes ved tre helt ulike anledninger. For eksempel kan Oscar Jacobsons mangefasetterte Elmer Suit i en lysgrå nyanse enkelt brukes som et jobbantrekk med en hvit skjorte og et flott slips, mens den forandres til det perfekte festantrekket med en lekker vest og et lommetørkle som prikken over i-en. Og med en skjortemodell i en grovere kvalitet og en uhøytidelig slips kan samme dress fint også brukes som et mer ledig fritidsantrekk.

Hyllest til det kreative

Høstens kolleksjon fra Oscar Jacobson er en hyllest til skapende og det intellektuelle. Og da særlig arkitekten. Bildet av det ikoniske arkitekten Le Corbusier som står elegant og avslappet i et arbeidsrom og taler til sine lærlinger er den perfekte illustrasjonen på høsten fra Oscar Jacobson. 
Også denne gangen er det Fredrik Blank og Mats Pettersson som står bak kolleksjonen. Fargemessig er høstsesongen mer nedtonet og naturtonene har fått hovedrollene. Snittet er klassisk med et moderne tilsnitt. Blant signaturplaggene finner vi både flanellskjorten og frakk i kamelhår. Buksene får en mer generøs silhuett og den ledige blazeren har en sentral plass i kolleksjonen. 
– En dress er et skreddersydd plagg, men selv en person som ikke er vant til å gå med dress skal føle seg komfortabel. Dette er dessuten et plagg som sier mye om hvordan en som skaper, som arkitekten, går kledd. Stilfullt, men samtidig mykt og lekent, forteller Mats Pettersson.
Kombinasjonen av de luksuriøse materialene og den ledige følelsen du får når du bærer ett av plaggene står i sentrum for høstens kolleksjon. Samtidig er den også et uttrykk for hvordan tidløsheten hele tiden møter nye tanker og impulser. Akkurat som innen arkitekturens verden leker også Oscar Jacobson med moderne elementer innenfor det klassiske. Det svenske merket har med andre ord mye å by på også i tiden fremover og det er vel verdt å ta turen innom butikken i Hegdehaugsveien 27!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Oscar Jacobson

Følg IN magasinet på Facebook