Hjem » Interiør & design »  KJØP FORNUFTIG – OG TA GODT VARE PÅ SMYKKENE DINE!

KJØP FORNUFTIG – OG TA GODT VARE PÅ SMYKKENE DINE!

Julen nærmer seg, og høyt på ønskelistene, særlig hos kvinner, står smykker. Smykker er følelser, de sier noe om din personlighet, og de representerer noe varig.

Hos Gullsmed Heyerdahl glitrer de mange fristelsene om kapp med julebelysningen utenfor; eksklusive perler og diamanter, men også mer tidstypiske smykker til en mer overkommelig pris. 
– Et fint smykke trenger faktisk ikke å være så kostbart, forteller Thomas Heyerdahl. 
Han sier videre at det lønner seg å velge edle metaller fremfor bijouteri. De varer lenger, og i motsetning til uekte smykker lar de seg reparere om de skulle gå i stykker. Det er trist å måtte kaste et smykke man blir glad i - kjøp derfor smykker i gull eller sølv.
Sølv åpner for at designerne kan boltre seg litt mer fritt. Stilen er ofte mer leken og moderne, og metallets grampris gjør at det kan brukes mer «raust». Efva Attlings smykker trenger neppe noen videre presentasjon. Hennes personlige uttrykk har bergtatt en hel verden. Julie Sandlau er en annen designer med bred appell. Med sine romantiske og detaljrike kolleksjoner har hun skapt seg et navn både i hjemlandet Danmark og internasjonalt. Nytt av året er Prinsesse Märtha Louises samarbeid med Celine Engelstad, som sammen har laget smykkekolleksjonen Goddess. Uansett hva man ellers måtte mene om prinsessens ideer hersker det ingen tvil om at dette er lekre smykker. Prisen er heller ikke avskrekkende. Et annet merke i vinden er amerikanske Nialaya. Serien har et røft uttrykk, og har også en egen linje for menn. Armbåndene er in i tiden og finnes i utallige varianter.

Velg en seriøs gullsmed

Når det gjelder diamanter er det ofte en mer klassisk stil som råder. Disse holder en høyere prisklasse da de fleste ønsker seg et smykke som er mer tidløst – ikke noe som synes utdatert etter noen få år. Skal man investere i en diamant kan det lønne seg å gå til en forhandler man stoler på, og som er ekspert på området.
– De fleste norske butikker er heldigvis seriøse, men ikke alle har tilstrekkelig kunnskap om det de selger. Dette kan være vesentlig for at du skal få tilstrekkelig og korrekt informasjon før du foretar et valg. Er et tilbud for godt til å være sant, er det nettopp det det ofte er. Enkelte frister med «før og nå»-priser og «rabatter», men da bør man være på vakt. Se på hva du skal betale for varen, ikke la deg forlede av rabatter og «før» priser – tipser Heyerdahl. 
Selv har de aldri diamanter på «salg». Man betaler ganske enkelt for den kvaliteten man får, både i desember som i januar. 
– Her skal kunden føle seg trygg på at vi har faste konkurransedyktige priser hele året. Våre kunder skal føle seg trygge på at de gjør en god handel uavhengig av når på året de velger å kjøpe. En diamantsmykke er ingen sesongvare slik sportsutstyr, klær og sko er. 
Vær også nøye med hva du sammenligner, og hva du ender opp med å kjøpe. Avhengig av kvalitet har diamanter store prisvariasjoner. To diamanter som tilsynelatende kan se helt like ut kan ha store variasjoner. Her er det ikke bare størrelsen, fargen og klarheten som teller, men også kvaliteten på slipen. Symmetri og proporsjoner er vesentlige slipekvaliteter for at diamanten skal glitre. Dette påvirker derfor prisen i stor grad. 
– Er slipen av lav kvalitet blir diamantens ild og glød fraværende, og da er jo noe av poenget borte, forteller Heyerdahl. 
– Det er viktig å lytte til hvilke ønsker den enkelte faktisk har, og hvilke kriterier som er viktig for akkurat den kunden. Deretter kan jeg fortelle om hvilke muligheter som finnes, forklare om diamantens forskjeller, og hvorfor en liten diamant faktisk kan koste mer enn en stor. 
Gull har stort sett samme pris verden over og brukes sågar som betalingsmiddel. Men i annonser kommer det ikke alltid godt nok frem om det dreier seg om 9 eller 18 karat gull – som jo har mye å si for både egenskaper, kvalitet og pris. 9 karat ble nylig også lovlig å selge i Norge. Selv tilbyr Heyerdahl ikke smykker under 14 karat gull.

Kjøp av smykker i utlandet eller på nettet

Ved kjøp av smykker eller klokker i utlandet bør man være obs på en del ting. Som man nylig kunne se på «TV2 hjelper deg» lures mange til å tro de gjør et smykkekupp i utlandet. Det er dessverre sjelden riktig. Eksempler viser at folk ofte betaler langt mer en den reelle verdien. Noen opplever ren svindel, og tap av penger. Kjøp gjerne smykker ute fordi du finner noe unikt, og noe spesielt som kan være et minne om turen, ikke fordi du ønsker å gjøre et «kupp» og spare penger.
– En annen viktig ting man bør vite er at alle smykke - og klokkekjøp med en samlet verdi på over 6000 norske kroner må deklareres i tollen ved ankomst til Norge. Her tilkommer norsk moms på 25 %, samt eventuelle andre kostnader. Går du gjennom tollen på grønt, gjør du pr definisjon en kriminell handling.
Om smykket eller klokken ved en senere anledning sendes tilbake til opprinnelseslandet for reparasjon eller service må man dokumentere at varen allerede er fortollet. Kommer det tilbake til Norge uten dette får man momspåslag og et sviende straffegebyr. 
– I verste fall kan man også bli anmeldt for momsunndragelse og risikere fengsel. Det hjelper dessverre ikke å skylde på uvitenhet. Nylige dommer i lagmannsretten bekrefter dette.
Et annet aspekt er reklamasjonsrett. I utlandet har man dårligere rettigheter og kortere garantitider en det man er beskyttet av innenfor den norske forbrukerkjøpsloven. Selv om du bor i Norge, vil kjøpsloven gjelde for det landet du kjøpte gjenstanden.
Å kjøpe smykker eller klokker via useriøse nettbutikker er kanskje det mest risikable av alt. 
– En nettbutikk kan se lekker, innbydende og seriøs ut, men dessverre har det vist seg at mye av det som selges kan være falskt – og i enkelte tilfeller tyvgods, forteller Thomas. Kjøper man derimot et smykke hos oss er vi som fagfolk ansvarlig for kvaliteten – og hvor diamanten kommer fra. Her er det også et etisk aspekt. Vi forholder oss selvsagt til Kimberley-traktaten, og hver diamant følges av et eget sertifikat. Dette er det forresten lurt å ta godt vare på, fortsetter han.

Puss og rens

Som andre ting i livet trenger også smykker litt omtanke og kjærlighet. Følger man enkle tips varer de mye lenger. Gull holder seg stort sett bra, mens sølv oksyderer i møte med luft. 
– Behandle det jevnlig med ordentlig sølvpuss, og oppbevar det gjerne i en lufttett pose. Da holder det seg penere over lengere tid. Når det gjelder perleørepynt og ringer bør man unngå kontakt med vann, da perlen kan løsne. Ta dem heller av før du vasker deg, anbefaler Thomas. 
Diamantsmykker bør på sin side renses innimellom. En blanding av lunket vann, Zalo og litt salmiakk fungerer fint. Bruk en gammel tannbørste, skyll i rent vann og avslutt med å tørke dem godt. 
Ønsker man en mer profesjonell diamantrens har Heyerdahl en egen ultralydmaskin spesielt beregnet til formålet. De renser gjerne sine kunders smykker gratis.
For øvrig er det lurt å få en gullsmed til å sjekke smykket med jevne mellomrom. 
– Smykker blir utsatt for mer slitasje enn mange er klar over. Særlig gjelder dette ringer og armbånd. Stener kan falle ut pga slitte klør, eller man kan miste hele armbåndet pga en slitt lås. Det tar oss bare et minutt eller to å se til at alt er i orden. Trengs smykket å repareres tar vi oss av saken før det er for sent, sier Thomas.

Hva med forsikring?

– Det kan være lurt å vurdere en egen smykkeforsikring. Det avhenger av smykkets verdi og bruk. Har du smykkeforsikring vil du få erstatning av tap uansett årsak. 
Ved innbrudd i hjemmet vil din innboforsikring være gjeldende for tap av gjenstander. Vær derfor obs på at den er dekkende nok. Tenk deg at hele huset brenner opp. Er totalverdien da dekkende nok? Ofte eier man mer enn man tror. For smykker man sjelden bruker holder det som regel med innboforsikring. 
 Er du usikker på smykkenes totale verdi? Da bør man vurdere å taksere sine smykker anbefaler Heyerdahl. Først da vil man få en god oversikt over sine verdier. Husk at gull har steget betydelig i verdi de senere år. Vi tar gjerne en grovsortering hos oss før smykkene går til taksering.
For dem som synes dette er unødvendig og kostbart kan Heyerdal være behjelpelige med en registrering. Dette er en «takst light». Da tar vi bilder av smykkene og beskriver hva det er uten å sette priser. Det minste man bør gjøre er å ta egne bilder av smykkene sine, helst mens man har dem på seg. Oppbevar disse et sikkert sted.
For å finne ut om du har korrekt dekning anbefaler jeg alle å ta kontakt med sitt forsikringsselskap og diskutere saken samt be om et tilbud. Tenk bruk og faren for at det kan mistes. Skal du ha det på deg hver dag, eller bare til fest? 
Ta deg litt tid når du gjør innkjøp av smykker. Tenk på hva du har fra før og hva som kan passe sammen. Tenk langsiktig og kjøp smykker i god kvalitet til riktig pris. 
– Og til slutt, husk å ta godt vare på ditt smykke. Da blir smykket en flott gave, til deg selv eller andre – for resten av livet, avslutter Thomas Heyerdahl.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Gullsmed Heyerdahl

Følg IN magasinet på Facebook