Hjem » Trondheim »  Kjøpte elbil som bil nummer én

Kjøpte elbil som bil nummer én

Da Terje Olsen og familien kjøpte elbilen Renault Zoe var det for å ha en bil til de daglige transportetappene. Familie-SUVen står for det meste i garasjen.

– Vi var på jakt etter en bil nummer én. SUV-en står veldig mye parkert og brukes kun til hytta. Nå bruker vi elbilen veldig mye. Kona bruker den hver dag til og fra jobb, ellers brukes den til og fra trening og handling. Vi har også to aktive tenåringer hjemme, og bruker den mye på farting til treninger, cuper, fotball, håndball eller dans, sier Olsen.

Ville ha 5-seter

Han var kunde nummer to hos Bilcentrum på Leangen som kjøpte elbilen etter at den ble lansert i Norge i mai i år, og kjører rundt i en av de første modellene som kom til landet. Familien vurderte flere elbiler før de endte opp på Renault Zoe, og BMWi3 var en sterk motkandidat. 
– Det var den vi så mest på. Men den kostet mer, og dessuten ville vi ha 5-seter. BMWen har større motor, men det vurderte vi som ikke viktig på vår nummer to-bil. Zoe er mer enn kjapp nok for bykjøring. E-golfen hadde ikke kommet enda og Leafen var litt for stor og ikke helt i vår designklasse. Vi valgte Zoe på grunn av at den var mest tiltalende og passet best til våre behov, sier Olsen.

Aldri kjørt fransk

Han medgir at han var litt skeptisk til å kjøpe fransk bil, da han var vant til japanske eller tyske biler fra før. Men skepsisen forsvant raskt. 
– Den er fantastisk å kjøre, og har et utstyr som er langt over forventet i denne klassen, sier Olsen. Renault-selger Geir Møllersen bekrefter at dette er tilbakemeldingen de får fra kunder. 
– De fleste synes også den er veldig pen å se på. Som Leafen er den laget som en elbil, og ikke en bil som er konvertert til en elbil. Det er det som er det optimale, sier han. 
Renault har blant annet lagt vekt på romslighetsfølelse i kabinen ved å bygge bilen i høyden. Via en smarttelefon-app eller displayet kan man sjekke ladestatus eller lokalisere ladestasjoner.

Terje Olsen (t.v.) var en av de første i Trondheim som kjøpte Renault Zoe av Geir Møllersen (t.h.).

Bygger ut nasjonalt nettverk

Da Renault Zoe ble lansert var det kun mulig å lade den via et såkalt TN- nett, som de færreste i Norge har hjemme. Renault tok imidlertid affære ganske raskt og lanserte en mini-transformator som gjør at bilene kan lades i alle stikkontakter. Nå har Renault Norge også inngått samarbeidsavtale med Fortum Charge & Drive om utbygging av det nasjonale hurtigladernettverket. Sam-arbeidet omfatter utbygging og etablering av opptil 270 doble 22 KW og 7,2 KW AC-ladere. Renault Norge oppgir i en pressemelding at innen sommerferien 2015 vil minst 125 lokasjoner med minst 500 ladepistoler være etablerte og klare til bruk for Renaults kunder. 
    I tillegg har Renault inngått en avtale med Kiwi og Nissan om å gi alle felles kunder tilgang til 22 KW og/eller 43-KW AC-lading. Zoe-kunder vil dermed få tilgang til minst 175 lokasjoner med minst 600 ladepistoler landet over.

Ekstra lader på hytta

For Terje Olsen og familien har det enda ikke vært aktuelt å benytte noen av hurtigladerne til Zoe. De lader som regel bilen over natten i hjemmeladeren på 3,6 KW, som de fikk med da de kjøpte bilen. Da lades batteriet fra 0 til 100 prosent i løpet av en seks-syv timer. 
– Vi merker heller ikke noe på strømforbruket hjemme, sier Olsen. 
I tillegg har familien kjøpt en ekstra lader til å ha på hytta. 
– Jeg er mer på hytta enn fruen, så da er det greit at jeg har elbilen der hvis jeg vil ta noen korte turer, sier han. 
En tur på cirka 12 mil til hytta på Ålen, ikke langt fra Røros, er altså ikke noe problem for Zoe på sommers tid, men Olsen er spent på hvordan bilen vil takle vinteren. 
– Renault oppgir selv rekkevidden om sommeren til mellom 15 og 17 mil, og 10 til 12 mil om vinteren, opplyser Møllersen.

Zoe i siget

Med de nye lademulighetene er alt lagt til rette for at Renault Zoe skal styrke sin posisjon på elbilmarkedet. Bilcentrum på Leangen oppgir å ha solgt 30 biler i løpet av en måned i høst, og 400 solgte på landsbasis. Møllersen tror begrep som rekkeviddeangst vil forsvinne når de nye ladestasjonene dukker opp. 
– De fleste lader den jo hjemme. Men det som er kjekt med hurtigladerne er at de lader bilen helt fullt på en time. Så kan man også kjøre Trondheim-Oslo med bilen. Det vi hører fra flere kunder er at de store familiebilene gjerne blir stående, sier han.
    Renault tilbyr også 25 000 kroner ekstra i vrakpant ved kjøp av Renault Zoe. Dette kommer i tillegg til den ordinære vrakpanten.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renault Norge & Renate Brødreskift

Følg IN magasinet på Facebook