Hjem >  Kjøkkenspesialisten Rafens nå på Romerike

Kjøkkenspesialisten Rafens nå på Romerike

Er du litt ekstra opptatt av matlaging, er Rafens noe for deg. Den velrenommerte kjøkkenspesialisten har utstyr som gjør hverdagen enklere og som kan ta mat-rettene dine til nye høyder. Nå har Rafens åpnet på Jessheim Storsenter og Strømmen Storsenter. Her finner du alt du trenger, også godt kjøkkenutstyr du ikke visste fantes.

Rafens har lenge vært en institusjon for mange på Østlandet. Den første butikken åpnet i Oslo sentrum helt tilbake til 1827, og mange har et spesielt forhold til butikken. Trolig er Rafens den eldste butikkjeden som fortsatt er i drift her i landet. 
– Tidligere eiere av Rafens var de første som våget å lage en rendyrket kjøkkenbutikk i Oslo, så det sies at Rafens dro i gang kjøkkentrenden på slutten av 80-tallet. Rafens har også vært gode til å finne og introdusere varer man ikke finner andre steder, og den tradisjonen er vi fortsatt utrolig opptatt av, sier Marit Gatevold.

Nye og tradisjonelle produkter

I dag er Rafens en relativt liten kjøkkenbutikkjede, med 10 butikker i østlandsområdet, og endelig har også Jessheim og Strømmen fått sin egen Rafens-butikk på storsenteret. 
– Vi skal være banebrytende og trendsettende. Vi skal ha det siste innen kjøkkenutstyr, samtidig som vi er opptatt av å ha de tradisjonelle varene, som syltepresse, potetskrellerne Peik og Jonas eller det vakre Skaugumbestikket. Vi har mange varer med lange tradisjoner, noen av dem er like gamle som Rafens. Dette er varer som vi mener det er viktig å tilby kundene gjennom et konsept som vårt, til tross for at de kanskje ikke er de mest innbringende. Rafens har varer for den kresne og kunnskapsrike kunden, og vi elsker å bli utfordret, sier Marit.

Stilfull italiensk favoritt

– Siden vi fremdeles er en relativt liten kjede er vi så heldige å få varemerker som andre kjeder ikke får tilgang til. Et eksempel er småelektrisk fra Italienske Smeg. Dette er varer som er nye i Norge, men som nordmenn raskt har trykket til sitt bryst!
Smeg er et italiensk merke som lager produkter med 50-talls retrodesign. Småelektriskserien til Smeg inneholder blant annet brødristere, vannkoker og kjøkkenmaskiner i det umiskjennelige Smeg-designet
– Disse varene var så populære at de ikke klarte å produsere nok da den ble lansert, men nå har vi hele serien i butikk, sier Gatevold. 
– Vi er veldig stolte av å være er den første av kjøkkenkjedene i Norge som har fått lov til å føre denne serien, sier hun.

Perler, skum og sfærer

– I løpet av høsten får vi også inn spennende produkter innen Molekylært. Produktene bringer kjemi inn på kjøkkenbenken, og tar flytende mat ut av sin opprinnelige form. Nå kan du lage perler, skum, nudler eller sfærer av alt som er flytende. Dette kan man gjøre ganske enkelt hjemme, for eksempel hvis man har lyst til å imponere litt i juleselskapet. 
Rafens har også sous vide-produkter, som i stadig større grad omfavnes av flere nordmenn. Sous vide betyr «under vakuum» og metoden brukes av restauranter for å få maten perfekt varmebehandlet. Sous vide gjør du gjennom å vakuumere kjøtt, fisk eller grønnsaker for så å legge det i et vannbad. Tid og temperatur kan du lese av i en tabell for å sikre riktig kjernetemperatur.
– Gjennom riktig og stabil kjernetemperatur over en gitt periode, brytes alt av sener og muskler ned – og kjøttet blir mørt og utrolig saftig! Med Sous vide kan du gjenskape et perfekt resultat hver gang. På denne måten får du den saftigste, møreste biffen du kan drømme om.

Smarte kjøkkenredskaper

Gatevold forteller at det skjer mye på kjøkkenfronten om dagen, og det kommer stadig nye varer som gjør hverdagen enklere for folk:
– Det er økende interesse for redskaper og kjøkkenutstyr som hjelper deg å skape et perfekt resultat. Det være seg fra de minste og enkleste redskaper som soppbørste, aspargesskreller eller paikjevle til avanserte mandoliner, spiralkuttere eller juicere.
En god mandolin er redskap man ikke lenger vil være for uten. Den kutter både mat og tid. Perfekt når du skal skive eller strimle grønnsaker. 
– Spiralisering av grønnsaker er også en stor og vedvarende trend. Man kan for eksempel lage spagetti av grønnsaker, i stedet for å bruke pasta. Det er populært å la gulrøtter og squash erstatte pasta og nudler for å gjøre hurtigmåltidet lettere og betydelig sunnere. 
Hos Rafens på Jessheim og på Strømmen Storsenter har butikkene en kjøkkenøy som brukes flittig til demonstrasjoner og kurs. Her kan man få inspirasjon til å teste nye redskaper eller teknikker, og responsen lar sjelden vente på seg. 
– I Rafens stiller vi også store krav til varekunnskap og engasjement for faget hos alle våre medarbeidere og alle kurses og oppdateres med jevne mellomrom. 
Ta turen innom Rafens på Jessheim eller på Strømmen og la deg inspirere til nye kjøkkenopplevelser! 

Tekst & foto: Ketil Blom

Følg IN magasinet på Facebook